sknerus Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 Witam Czy mógł by ktoś poradzić które z rosiczek za wyjątkiem carpensis, alice, spatulata i binata nadają się na parapet (gdyż te mam) i nie wymagają terra. Np. nidiformis czy paradoxa a może inne propozycje (preferuję raczej rosnące w górę niż płożące) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Kwietnia 2013 Share Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) nidiformis, paradoxa, bulwiaste, miniaturowe,filiformis,petiolaris complex jest tego sporo Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
incluso Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 A chociażby madagascariensis. Popieram przedmówcę. Wybór jest spory. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Z paradoxą tak bardzo łatwo nie jest. Zimą trzeba doświetlać. Moja chyba padła a to taka ładna roślinka... Za to z nidiformis nie mam żadnych problemów. Zimą trochę marnieje, ale na wiosnę szybko odżywa. Tylko trzeba uważać na kwitnienie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 6 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2013 A mnie właśnie zależy na hodowli d.paradoxa myślałem że podobnie jak casrpensisy nie wymaga zbytnich zabiegów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 6 Kwietnia 2013 Share Napisano 6 Kwietnia 2013 Co do paradoxy, to u mnie się strasznie długo aklimatyzowały - kupione zostały przed zimą i w trakcie tejże sukcesywnie traciłem nadzieję na ich przetrwanie (hodowla parapetowa, doświetlanie). Dopiero niedawno rośliny ruszyły z jakimś tam rozwojem, a skończyły z wegetacją i powolnym obumieraniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 7 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2013 A jak z hodowlą madagascariensis czy nie mają zbytnich wymogów? Czy ma wymagania podobne do carpensisów (bo takowymi dysponuję, a chciałbym nieco poszerzyć mą kolekcję. A może ktoś podsunie inne propozycje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 Madagascariensis jest bardzo prosta w uprawie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 7 Kwietnia 2013 Share Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Spokojnie można ją uprawiać na parapecie. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez daro7979 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Tylko madagascariensis trzeba zimą doświetlać bo może trochę zmarnieć albo zginąć zależy od jej kondycji. I tu mam pytanie jaka lampa do doświetlania roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o doświetlanie roślin, to chyba najlepiej zainwestować w zestaw oświetleniowy na stateczniku elektronicznym z świetlówkami T5. Ze swojej strony polecam konfigurację Grolux i Aquastar (chyba najbardziej popularna ). Można też doświetlać przy pomocy świetlówek kompaktowych, ale tutaj nie mam zbyt dużego doświadczenia. Podobno dobrze sprawdzają się świetlówki kompaktowe megaman plant z philips tornado. Niestety te pierwsze ciężko dostać. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 A taka mogła by być? Żarówka do doświetlania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 19 Sierpnia 2013 Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Proponuje spojrzeć parę postów wcześniej chyba, że zaginęło u ciebie czytanie ze zrozumieniem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 nidiformis, paradoxa, bulwiaste, miniaturowe,filiformis,petiolaris complex jest tego sporo Hodowla petiolaris complex na parapecie jest bardzo ryzykowna - tylko terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 20 Sierpnia 2013 Share Napisano 20 Sierpnia 2013 Proponuje spojrzeć parę postów wcześniej chyba, że zaginęło u ciebie czytanie ze zrozumieniem. U ciebie także zaginęło czytanie za zrozumieniem. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi