Skocz do zawartości

Rosiczki na parapet

sknerus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy mógł by ktoś poradzić które z rosiczek za wyjątkiem carpensis, alice, spatulata i binata nadają się na parapet (gdyż te mam) i nie wymagają terra.

Np. nidiformis czy paradoxa a może inne propozycje (preferuję raczej rosnące w górę niż płożące)

Odnośnik do odpowiedzi

Z paradoxą tak bardzo łatwo nie jest. Zimą trzeba doświetlać. Moja chyba padła :( a to taka ładna roślinka... Za to z nidiformis nie mam żadnych problemów. Zimą trochę marnieje, ale na wiosnę szybko odżywa. Tylko trzeba uważać na kwitnienie.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do paradoxy, to u mnie się strasznie długo aklimatyzowały - kupione zostały przed zimą i w trakcie tejże sukcesywnie traciłem nadzieję na ich przetrwanie (hodowla parapetowa, doświetlanie). Dopiero niedawno rośliny ruszyły z jakimś tam rozwojem, a skończyły z wegetacją i powolnym obumieraniem.

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z hodowlą madagascariensis czy nie mają zbytnich wymogów?

Czy ma wymagania podobne do carpensisów (bo takowymi dysponuję, a chciałbym nieco poszerzyć mą kolekcję.

A może ktoś podsunie inne propozycje.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 months later...

Jeśli chodzi o doświetlanie roślin, to chyba najlepiej zainwestować w zestaw oświetleniowy na stateczniku elektronicznym z świetlówkami T5. Ze swojej strony polecam konfigurację Grolux i Aquastar (chyba najbardziej popularna :D). Można też doświetlać przy pomocy świetlówek kompaktowych, ale tutaj nie mam zbyt dużego doświadczenia. Podobno dobrze sprawdzają się świetlówki kompaktowe megaman plant z philips tornado. Niestety te pierwsze ciężko dostać.

Edytowane przez Dorian
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.