karaluch Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest to pierwsza część na temat mojej małej plantacji. Oglądając kolejne części, można zauważyć jak ładne rozwijają się rośliny. Pozostałe części można znaleźć po profilu na yt> Miłego oglądania Edytowane 12 Marca 2014 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 U mnie działa, tylko zastanawia mnie sam fakt stworzenia terrarium pod takie rośliny, dodatkowo ta ilość wentylatorów tajfun capensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Niezręcznie mi krytykować, ale nie rozumiem koncepcji filmu, prawdę mówiąc. Do drugiej minuty myślałem, że pokazujesz nam doniczki z torfem. Później okazało się, że są tam rośliny, ale w fazie siewek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 10 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) U mnie działa, tylko zastanawia mnie sam fakt stworzenia terrarium pod takie rośliny, dodatkowo ta ilość wentylatorów tajfun capensis? Już wyjaśniam. Pierwsze moje rośliny posadziłem w zeszłym roku. Niestety, tylko 10% wykiełkowało. Problemem okazała się zbyt niska temperatura. Po zbudowaniu tejże konstrukcji problem ustąpił - termoregulator plus kabel grzewczy robią swoje. Wentylatory odpowiedzialne są za nadmuch świeżego powietrza, by zapobiec pojawianiu się pleśni - włączają się na 30 min co 2 godziny. I to zdaje egzamin. Po posadzeni roślin w styczniu - ponad 80 procent wykiełkowało. Niezręcznie mi krytykować, ale nie rozumiem koncepcji filmu, prawdę mówiąc. Do drugiej minuty myślałem, że pokazujesz nam doniczki z torfem. Później okazało się, że są tam rośliny, ale w fazie siewek. Krytyka mile widziana. Oglądając kolejne części, możemy zaobserwować rozwój roślin w określonym czasie (data publikacji jest datą nagrania filmu). I to jest ta koncepcja Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 10 Kwietnia 2013 Share Napisano 10 Kwietnia 2013 Skoro tak mile widziana to troszkę się rozpiszę. System wentylacji rzeczywiście jak dla rzadkich helek i dzbanków . Jestem pod wrażeniem sprzętu całego, termoregulatory, kable grzewcze, czasomierze, termometr, produkcja bimbru... No trochę tylko razi to, że w środku są capensisy, natalensisy, capillaris .. Tego typu rośliny w zimie wystarczy dać pod świetlówę, folią aluminiową osłonić z zewnątrz dla wysokiej wilgotności i trzymania ciepła, tyle.. efekty będą podobne, na prawdę nie potrzeba terra, wentylacji i innych cudów dla tych roślin, kiełkowalność będzie taka sama, jeśli świeże nasiona . Jak chcesz faktycznie sprawdzić efekty swojej pracy poświęconej na zrobienie takiego terra to proponuje wrzucić gatunki, które lubią marudzić, są wrażliwe i oglądać ich rozwój, wtedy myślę , że będzie się czym pochwalić . Jesteś na forum, na którym capensis, nie wiadomo jaki by był piękny - wrażenia nie zrobi, zwłaszcza że słońca zaczyna być wystarczająco, by wystawić na parapet i obserwować podobny wygląd . Druga sprawa - masz tylko jedną świetlówkę ? Trochę słabe wybarwienie po obejrzeniu 3 filmiku, choć może będą się lepiej wybarwiać większe. Produkcja CO2 tam jest, dobrze widzę ? no nie wiem, czy będzie dawać skutek.. pod to dałbym szczelne terrarium, wtedy może były by jakieś efekty, ilość tego CO2 wytwarzanego nie jest myślę aż tak duża, żeby przy twojej wentylacji zmieniać skład powietrza w terra. Tego oczywiście nie zmierzymy, więc mówię teoretycznie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Skoro tak mile widziana to troszkę się rozpiszę. Pozdrawiam Świetlówki są dwie -każda innej barwy. Tak jak już wcześniej pisałem - w innych warunkach (domowych) miałem tylko 10% rozwój. Więc byłem zmuszony wstawić rośliny do Growboxa. po za nim mam temperaturę około 19-20 stopni, a w nim osiągam 24-25, więc różnica jest odczuwalna nawet dla capillaris, spatulat, alicji czy też madagascarensis.... Wentylatory w szczególności maja wdmuchiwać świeże powietrze (ciepłe jest zbyt suche) oraz chronić przed pleśnią, więc nie rozumiem wypowiedzi dot helków... Od pewnego czasu w boxie znajduje się dzbanecznik, tłustosz i dwie muchołówki. Dla porównania - jedna muchołówka i kilka rosiczek mam na parapecie - jednak one nawet w połowie nie dorównują tym hodowanym w boxie. Więc osobiście jestem zdania, że budowa Growboxa, nie była pomyłką Teraz oczekuje na akwarium (będzie przeprowadzka ) oraz jeszcze jestem w trakcie rozsadzania roślin. Po tych zabiegach wrzucę część czwartą Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 A Ja mam takie pytanie nie na temat, jak łapałeś komary? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 11 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2013 A Ja mam takie pytanie nie na temat, jak łapałeś komary? hehe razem z córką Ma ona takie siatki do zabawki słonia (elefan coś tam), który wydmu[beeep]e kokardki trąbą. Więc sobie razem wyszliśmy zapolować na komara, używając tych że siatek (małe, poręczne, odpowiednie oczka). Wystarczy że jest gęsta trwa, wilgotność odpowiednia. Tupnie w ziemię, rozruszasz trawę i masz miliony komarów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) .... Wentylatory w szczególności maja wdmuchiwać świeże powietrze (ciepłe jest zbyt suche) oraz chronić przed pleśnią, więc nie rozumiem wypowiedzi dot helków A tego tym razem ja nie rozumiem, ciepłe powietrze w terra masz za suche ? Myślę, że wręcz na odwrót, powietrze z terra ma wyższą wilgotność, bo paruje z mokrego podłoża non stop, niż to na zewnątrz, w twoim pokoju. No jeśli torf masz dobrej jakości, niepodatny na pleśnienie to spokojnie możesz mieć terraria, z temp w środku ok 25*C, wysoką wilgotnością i bez żadnych wiatraczków . Mówię oczywiście o rosiczkach, które ty masz, no bo dla helek, dzbanków niektórych, przewiew powietrza jednak się przydaje. Jasne, przy temp 25 *C naturalnie będą rosły lepiej Dla porównania - jedna muchołówka i kilka rosiczek mam na parapecie - jednak one nawet w połowie nie dorównują tym hodowanym w boxie. No to już pisałem wcześniej - mi chodziło o przyszłość, nie przeszłość, dopiero teraz zacznie świecić słońce, wiosna ruszy pełną parą i powoli rośliny na oknie zaczną przybierać podobny wygląd do tych w terra, a latem będą nawet ładniejsze (jeśli posiadasz oczywiście południowy parapet, ew. wschodni lub zachodni - no tu może być trochę gorzej). Także za miesiąc myślę, że terra nie będzie już spełniać tak ważnej roli. 10% kiełkowalności ? A kiedy wysiewałeś ? No bo jeśli wysiałeś koło października albo później no to nie dziwota, słońca za mało. Także na zimę terrarium to super sprawa, ale latem, jeśli masz odpowiedni parapet, to będzie zbędne dla Twoich gatunków Pozdrawiam Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Kwietnia 2013 Share Napisano 11 Kwietnia 2013 Wow, 10% kiełkowalności to tragicznie mało, jeśli chodzi o te rośliny. Dziwna sprawa. Dla mnie to przerost formy nad treścią. Te rośliny nie potrzebują terra i świetnie będą rosnąć poza nim. Całkowicie zgadzam się z Nwankwo. Koncepcja filmu też trochę słaba. Mimo wszystko miałem wrażenie, że oglądam torf w doniczkach. To było po prostu bardzo nudne i ani trochę mnie nie zaciekawiło. Nie uważam też, żebym był nad wyraz wybredny. Niestety, capensisami itp. nie powalisz na kolana. Tak na koniec: nie zrażaj się i ciśnij dalej z tymi cudownymi roślinami. Pozdro Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie uważam też, żebym był nad wyraz wybredny. Niestety, capensisami itp. nie powalisz na kolana. Dopiero zaczynam przygodę z owadożerami, więc jak każdy, potrzebuję trochę czasu na ogarnięcie tego wszystkiego. Więc kolejne gatunki muszą poczekać na moje zainteresowanie (może być z tym problem gdyż kilka razy w roku wymykam się z domu wraz z rodziną na kilka do kilkunastu dni - problem podlewania się pojawia). Tak na koniec: nie zrażaj się i ciśnij dalej z tymi cudownymi roślinami. Pozdro Spokojnie, tak łatwo się nie poddaję Dla zainteresowanych, już jest 4 część filmu (proszę nic nie mówić o etykiecie dzbanka - nie zauważyłem jej przy przesadzaniu ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 (edytowane) Ciągnąc dalej temat mojej hodowli (którą zacząłem w grudniu 2012r). Jak wiecie mam dwa terra. Jednak na początek te capensisy i dzban z parapetu: To jest dla nowych gatunków rosiczek, ich rozmnażania (liście, nasiona) oraz ich małych okazów: A to jest dla dorosłych okazów oraz rozmnażania mucholi (liście): Tu kilka ujęć (limit transferu danych) z tego mniejszego: Edytowane 14 Września 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 O kurcze .. zaniemówiłam A co to za bordowe listki na drugim zdjęciu od dołu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 14 Września 2013 Autor Share Napisano 14 Września 2013 (edytowane) A co to za bordowe listki na drugim zdjęciu od dołu ? Są to listki Drosera prolifera .....no i dorosłe rośliny znajdujące się w lustrzanym terra: Edytowane 14 Września 2013 przez karaluch Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 14 Września 2013 Share Napisano 14 Września 2013 No brak słów... Zazdroszczę miejsca gdzie to wszystko stoi i tych pojemnych parapetów. Ja się gniotę z paroma mucholami na żałosnej powierzchni. Nie zauważyłem dionaea na zdjęciach, fotki sprawiają wrażenie małego sklepu internetowego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi