kaskowe Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. Mam muchołówkę od sierpnia 2012r. W międzyczasie puszczała ona 2 pędy kwiatowe (obydwa obcięłam). Na samym początku tworzyła rozetkę, jak na muchołówkę przystało. Teraz rośnie mi strasnzie dziko. Niektóre pulapki są bardzo małe, Rośnie dosłownie pułapka na pulapce, z kilku różnych miejsc. Moja prośba to, aby ktoś rzucił na to okiem fachowca i powiedzial czy moja mucholówka się podzieliła. Z góry dzięki za odpowiedzi Muchołówka zaraz po kupieniu http://i50.tinypic.com/117d0zt.jpg Muchołówka aktualnie http://www.tinypic.pl/b7sw4fi8hr41 http://www.tinypic.pl/se0wkeignp8v Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Tak, liście wrócą do normy gdy słońce przygrzeje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Tak, twoja muchołówka się podzieliła albo właśnie jest w trakcie podziału. Macierzysta roślina jest duża, a jej "dzieci" mogą być dużo mniejsze, stąd małe pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 I teraz jestem w kropce, co zrobić żeby nie uszkodzić mojej roślinki przy przesadzaniu? W ogóle czy przesadzanie jest konieczne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Nie przesadzanie na chwile obecną nie jet konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 16 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Ok, dzięki. Mam nadzieję że w przyszlości jak pulapka będzie zjadała pułapkę będę przesadzała roślinkę nie zabiję jej przypadkiem Trochę się bałam tego podziału bulwy szczerze mówiąc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 16 Kwietnia 2013 Share Napisano 16 Kwietnia 2013 Ładnie Ci się podzieliła. Na pewno dasz sobie radę z przesadzaniem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 17 Kwietnia 2013 Share Napisano 17 Kwietnia 2013 Nie ma co się bać podziału bulwy. Nawet jeśli przypadkiem podzielisz ją na zbyt dużą ilość części, to i tak z większości/z każdej z nich powinna powstać nowa roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 18 Kwietnia 2013 Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Przy podziale bulwowym nie ma obaw o uszkodzenie podczas rozsadzania (no chyba że ją bardzo brutalnie potraktujesz), kup torf kwaśny o ph 3-5 oczywiście bez jakichkolwiek nawozów i polepszaczy, porozsadzaj bo teraz jest najlepszy ku temu okres. Na południowy parapet podlewaj wodą destylowaną a na pewno roślinka się odwdzięczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 18 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2013 Ok, dziękuję Chyba jej dobrze w nowym torfie było bo została przesadzona końcem lutego Zaopatrzę się znów w jakiś lepszy torf i rozdzielę je bo wychodzi pełno nowych pułapek i powoli zaczną się zjadać nawzajem Dodaliście mi trochę otuchy z tym że nie powinno nic się stać przy rozdzielaniu. Nie ukrywam, że ten muchol na chwilę obecną jest moim ulubieńcem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi