Bartnik Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Witajcie, Ze względu na to, iż otrzymuje od was dużo wiadomości jak hodować mech postanowiłem naskrobać co nieco w tym temacie. Zanim jednak zacznę muszę zamieścić najważniejszą informację a mianowicie "Torfowiec (Sphagnum) w Polsce jest chroniony i pod żadnym pozorem nie można ot tak niszczyć jego stanowisk naturalnych, nie kupujcie go z podejrzanych źródeł, dbajmy o to by pięknem naszej przyrody cieszyć się jak najdłużej". A więc do dzieła: Zacznijmy od przygotowania mchu do naszej hodowli, po otrzymaniu przesyłki wyjmujemy go następnie chwytamy w dłoń nożyczki i tniemy z długości na 3 części, każda z nich musi posiadać odrobinę zielonej łodyżki, co robimy z tak przygotowanym mchem? Zależy to od wyboru miejsca jego hodowli Hodowlę podzielimy na trzy części hodowla parapetowa(kuwetowa), Hodowla w terrarium jak i szklarniowa Hodowla parapetowa: Co nam będzie potrzebne: przezroczysta kuweta, mała doniczka"koszyczek" oraz woda destylowana(demineralizowana, deszczówka). Przygotowany wcześniej mech układamy w naszej kuwecie (należy pamiętać aby nie był zbyt mocno zbity), w jednym rogu kuwety wstawiamy małą doniczkę koszyczek, będzie służyła ona nam do uzupełniania stanu wody w naszej hodowli. Lecimy dalej zalewamy nasz mech wodą i stawiamy na wschodni lub zachodni parapet równocześnie nie polecam południowego parapetu zbyt silne słońce jak i temperatura może zniweczyć nasze próby hodowlane. Mech należy zraszać kilkakrotnie na dzień, dla zwiększenia wilgotności można naszą hodowlę przykryć folią wcześniej robiąc w niej dziurki Metodę tą łatwo można zaadaptować do hodowli w naszych ogródkach gdzie mech umieszczamy w miedniczce, kastrze. Hodowla w terrarium: Na samym początku przygotowujemy keramzyt oraz doniczki. W jednym z rogów terrarium wstawiamy doniczkę koszyczek następnie odwrócone Doniczki ustawiamy w terrarium w miejscu gdzie planujemy ustawienie roślin, dno naszego terrarium wysypujemy cienka warstwą keramzytu, następnie czeka nas żmudne układanie mchu, pamiętajcie aby jego koniec przysypać delikatnie również keramzytem. Powoli nalewamy wody przez naszą doniczkę koszyczek nigdy nie podlewamy mchu bezpośrednio. Pamiętajcie by co pewien czas go przycinać( nie bójcie się ścinać jego szczytów, spowoduje to jego "rozkrzewienie") Mech rośnie stale w górę zarastając rośliny:) Ważnym zadaniem jest również odlewanie nadmiaru wody z terrarium. Hodowla szklarniowa U mnie osobiście mech rośnie w niej razem z pomidorami i innymi pysznościami mojej babci. W szklarni jest 5 centymetrowa podmurówka(co tworzy nam kuwetę), mech rośnie na zwykłej ziemi podlewany jest 3 razy dziennie najdrobniejszym strumieniem z pistoletu ogrodowego( zwykłą wodą) Nie straszny mu mróz, brak słońca oraz szkodniki. Przygotowanie mchu analogiczne jak w pozostałych dwóch metodach. Do czego przyda nam się mech? -Jako podłoże dla takich roślin jak: dzbaneczniki, heliamphory, część pływaczy, storczyki oraz rosiczki z queensland. -Do sporządzania mieszanek podłoża -Przy rozmnażaniu roślin -Jako piękny dodatek do naszego terrarium Kilka zdjęć mchu z mojej hodowli: Macie dalsze pytania?Walcie śmiało:) Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 mam pytanko może nie bardzo o samą hodowlę mchu a pozyskanie go ze środowiska naturalnego . Wiadomo jest on pod ochroną lecz na część lasu mojego dziadka też on się znajduję gdyż ta działa sąsiaduje z takim leśnym hmm " stawem" ( nie wiem jak to określić ) . Jak będę brał mech z tej że działki to będę łamał prawo ? Bo wiadomo biorąc go z lasów państwowych , rezerwatów czy parków łamiemy prawo a biorąc go z własnej działki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Kwietnia 2013 Share Napisano 19 Kwietnia 2013 Też będziesz łamał prawo. Co bardziej istotne, będziesz szkodził gatunkowi. Tym, których te dwie sprawy nie zniechęcają, odradzam i tak bo można zawlec sobie do hodowli szkodniki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2013 link do ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. z dnia 28 lipca 2004 r.) http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2004/1764.htm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Fajny i przydatny poradnik, dzięki. Wspomniałeś o podlewaniu wodą demineralizowaną/deszczówką - czy to jest konieczne? Kranówa odpada? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 Dzięki za poradnik. Jednak mam pytanie, całe terrarium planuję przeznaczyć na hodowlę sphagnum. Nic poza nim by tam nie rosło. Czy cały mech po prostu wyłożyć na dnie i zalać go wodą czy dać gdzieś tak 2-3cm warstwę torfu a następnie posadzić w nim mech (przykryć w niektórych miejscach torfem) i zalać go w całości wodą? Czy być może keramzyt byłby lepszy od torfu? Fajnie byłoby zobaczyć fotki z trzech sposobów hodowania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Kwietnia 2013 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Keramzyt będzie dużo lepszy, nie zalewaj całego mchu wodą!(może być zalany ale tylko okresowo!). Pamiętaj o doniczce koszyczku w jednym z boków terrarium, która będzie służyła do podlewania. Co do wody tzw. "kranówki" zależy od jej parametrów w skarżysku skąd pochodzę nie było problemów a np. "Wrocławianki" mech nie toleruje... Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sknerus Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 A czy jest sposób na pozbycie się nieproszonych gości z przyniesionego mchu? (jakiś oprysk) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) A czy jest sposób na pozbycie się nieproszonych gości z przyniesionego mchu? (jakiś oprysk) Było już na forum o tym. Wystarczy rozłożyć torf na słońcu i po kilku chwilach wszystko samo z niego wyjdzie. Ew. na końcu wystarczy go dokładnie opłukać. A tak w ogóle to co rozumiesz przez ''przyniesienie''? Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 20 Kwietnia 2013 Share Napisano 20 Kwietnia 2013 @sknerus: Możesz zastosować coś co jest wypisane na forumowej liście środków ochrony roślin. (np Provado do wybicia zwierzaków + fungicyd do zabicia grzybów) Kolejną rzeczą zniechęcającą do pozyskiwania mchu z natury może być choroba grzybiczna - sporotrychoza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 a co myślicie o hodowli mchu w klatce po króliku ? mam starą klatkę o wymiarach 1 m na 0,5 metra i właśnie się nad tym zastanawiam .. kuweta jest dosyć głęboka, ma około 10 cm. Górę klatki planuję owinąć folią przezroczystą w celu zwiększenia wilgotności. Tylko gdzie taką hodowlę trzymać .. i tu się pojawia problem bo na balkonie jest od 12.00 słońce praktycznie cały czas więc pewnie za gorąco .. mam też w ogrodzie wiatę na drzewo i tam jest cień tylko nie wiem czy nie będzie miał za ciemno bo o słońce to tam raczej trudno .. No i jakiego podłoża użyć ? Będę wdzięczna za wasze porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) U mnie torfowiec rośnie w kuwecie głębokość 6 cm na tarasie od strony południowej, słońce od 9 do ~17. W kuwecie na dnie ~1 cm torfu i na tym mech, całość ciągle zalana wodą i odkryta. Także tak kuweta z klatki nadaje się. Zapomnij w ogóle o pomyśle z przykrywaniem. Podłoże - kwaśny torf. Dodam tylko że torfowiec nawet zechciał zarodnikować w takich warunkach. Edytowane 20 Lipca 2013 przez kuba989898 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 I rośnie Ci w pełnym słońcu ? Mógłbyś wstawić jakieś fotki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Jak najbardziej pięknie rośnie w pełnym słońcu, zobacz zdjęcia z torfowisk Tak rośnie w naturze. Odnośnie podłoża ja mech trzymam zazwyczaj na warstwie keramzytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Dzięki za porady w takim razie jutro biorę się do roboty, do kuwety dam z 1 cm torfu i zasadzę mech tylko no właśnie .. mam takie całe kępki mchu od kuzyna ( on go hoduje w szklarni ) więc powinnam te kępki porozdzielać i położyć te pojedyńcze "gałązki mchu" poziomo czy lepiej całe kępki postawić pionowo i lekko przysypać torfem ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi