Skocz do zawartości

Panel LED - projekt

Wrazik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem się podzielić z Wami pomysłem na nowe oświetlenie mojego terrarium. Jako, że znudziło mnie już babranie się ze statecznikami do świetlówek, trudnością w mocowaniu i zbytnie nagrzewanie, postanowiłem zbudować panel LED. Pokrywa będzie zbudowana z 2mm blachy aluminiowej o wymiarach 96x35 cm (żeby pokryć górę terrarium). Będzie lekko uniesiona na nóżkach i postawiona na górnej pokrywie. Co do oświetlenia - zastanawiałem się nad zastosowaniem tzw. power LED'ów (3W na każdą diodę), jednak ich wysoka cena i konieczność zastosowania dodatkowego chłodzenia skierowały moją uwagę na taśmy LED. Sprzedawca w sklepie polecił mi do tego celu taśmy o mocy 4,5W na każdy metr bieżący. Mam zamiar zastosować taśmy o łącznej mocy ok. 75W i wymieszanych barwach (czerwone, niebieskie, zimne białe). Spektrum powinno być dobre. Co myślicie o takim pomyśle? Uważam, że może to być dobra (i, przede wszystkim, ciekawa) alternatywa dla zwykłych świetlówek). Oczywiście koszt będzie dośc wysoki, ale na dłuższą metę byłoby to dla mnie lepsze rozwiązanie niż świetlówki. Co o tym myślicie?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ja kupuję diody w Chinach, przez ebaya, tam wychodzi za taką 3W około 2,7zł (stosuję tylko niebieskie i czerwone). Diody chińskie mają lepsze parametry od tych polskich. Nie opłaca się zupełnie kupować taśm ledowych, bardzo dużo kosztują, a efekt słabszy.

Odnośnik do odpowiedzi

O chińszczyźnie nie słyszałem najlepszych opinii...taśmy mają to do siebie, że są bardziej estetyczne, światło rozłożone będzie bardziej równomiernie po pokrywie i nie wymagają takiego chłodzenia jak power ledy. Poza tym są prostsze w montażu. Wolę przepłacić i mieć pokrywę na 600 słabszych diód, niż 20 mocniejszych, które świecą punktowo i się nagrzewają :P

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam te diody na stalowych płaskownikach, rozmieszczenie co ok. 10cm i wcale się nie grzeją (są ciepłe, ale nie gorące, można spokojnie palcem dotykać). Ja niczym moich ledów nie chłodzę, bo nie wymagają tego. Jeżeli masz zamiar płacić 600zł za 600 diod zwykłych niż 60zł za 20 diod 3W to twoja sprawa, lecz ja nigdy bym tyle pieniędzy nie wydał. Za np. pozostałe 40zł można zbudować ładną obudowę, np. z drewna i szkła. Ja mam 24 diody 3W, w sumie 72W na powierzchnię 1m2 i wszystko działa super. Gdyby nie to, że trzymam (a właściwie trzymałem, bo teraz wszystkie mam w tunelu) w pokoju takim roboczym na pewno bym zbudował ładną obudowę na poszczególne sekcje, listwy kupione drewniane a na spód dać np. szkło (choć nie wiem jak by się to szkło sprawdziło). 60x5cm kawałek szkła to u szklarza ok. 2-3zł. A dodatkowo sadzonki miałem bardzo ładnie wyrośnięte.

Mówisz, że nie słyszałeś najlepszych opinii. To gdzie czytałeś? Chiny są potęgą gospodarczą i mają największy postęp technologiczny, a te rzeczy, które my importujemy od nich to są same odpady, technologie, które u nich się nie przyjęły, bo były za słabe, a lepsze weszły. Ludzie myślą, że jak z Chin to dziadostwo. Bzdura, teraz bardzo dużo rzeczy z Chin ma lepszą jakość aniżeli te europejskie chociażby.

Edytowane przez benzulli
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dochodzi jeszcze jedna sprawa - z tego, co widzę, hodujesz pod tym jakieś warzywka :P Ja to potrzebuję do heliamfor. No ale jeszcze pomyślę. Zastanawiam się, czy lepsze byłoby zastosowanie taśm LED 5050, czy 3528. 5050 są podobno bardziej wydajne i dają więcej mocy, ale z kolei facet w sklepie gadał, że szybko tą moc tracą...

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Wrocławskie zoo używa specjalnych lamp ledowych chyba w dwóch akwariach Holenderskich przytaczałem je gdzieś tu już na forum ale to już wydatek rzędu prawie dwóch tysięcy za sztukę. Dla mnie led jest na chwile obecną zbyt mało opłacalny jak i wydajny, żebym przesiadł się z hqi i hps na tą technologią a nie zapominajmy o tym, że już są dużo bardziej wydajniejsze i oszczędne źródła światła od ledów.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

A co to za źródła, jeśli można wiedzieć? Bo ja z tych ogólnie stosowanych znam tylko świetlówki, HQI i HPS...grzeją się niemiłosiernie, i, jak dla mnie, są nieestetyczne i problematyczne w montażu.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz sprawdzonych informacji jak to się ma w praktyce, rozmawiaj z nimi http://www.argusakwarystyka.pl/ tu również znajdziesz profesjonalne lampy ledowe dla mnie nie ma sensu kupowanie zwykłych taśm led ale zrobisz jak uważasz, rośliny to nie pułki ani choinka do oświetlenia.

Tak jak napisałem, zawszę chętnie odpowiadają na pytania i udzielają rad więc po naprawdę porządną wiedzę praktyczną pisz do http://www.argusakwarystyka.pl/

AAA nigdzie nie pisałem, że led bardziej grzeje niż hqi i hps. Lamy hqi problematyczne w montażu lol mój montaż skończył się na położeniu lamp na górnej pokrywie terrarium.

Sorry za bałagan.

Montaż lampy: weź lampę i połóż na terrarium:)

post-6015-1368102259_thumb.jpg

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiem, estetyka wprost zabójcza :P Główny powód robienia tego panelu to właśnie kwestie estetyczne :P Świetlówki położone na górną pokrywę wkurzają już i mnie, i innych domowników. Poza tym myślę, że panel z diodami o łącznej mocy 140W będzie lepszy niż 4x24W świetlówek, które mam teraz...chyba, że się mylę

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Powtarzam - nie chcę HQI ani HPS. Już wolę świetlówki. Chcę poeksperymentować z LEDami, bo fajnie wyglądają, a słyszałem już głosy, że odpowiednio zastosowane dają dobre efekty. Proszę jedynie o ewentualne rady dot. panelu :P

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Umiem...tylko co to ma w tej chwili do rzeczy xD? Robię projekt panelu, kupuję materiały i zaczynam składać...nie wiem gdzie tu leży jakiś kłopot :P

Diody już wstępnie wybrane, a płyta aluminiowa zamówiona :) Będzie mieszanka tych taśm:

http://sklep.neonica.pl/tasma-led-neonica-...-niebieski.html

http://sklep.neonica.pl/tasma-led-neonica-...w-czerwony.html

http://sklep.neonica.pl/tasma-led-neonica-...ialy-zimny.html

Panel będzie miał ok. 120W mocy, jeszcze tylko muszę dostać dokładne parametry diod (widmo itp.)

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.