Skocz do zawartości

Moje owadożery :)

Rekomendowane odpowiedzi

Wprawdzie jakość zdjęć może być kiepska, bo i aparat słaby, ale coś tam widać ;)

1. Drosera capensis 'Typical'

img6661kk.th.jpg

img6659e.th.jpg

img6679lt.th.jpg

2. Drosera spatulata

img6666g.th.jpg

img6662me.th.jpg

3. D. muscipula - forma czerwona

img6664c.th.jpg

img6676p.th.jpg

img6667i.th.jpg

Starałem się by te zdjęcia jakoś wyglądały, ale na tym sprzęcie lepiej nie będzie ehh.

Edytowane przez RadoCMG
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale bardzo mi się podoba Twój capensis! :-)

Dzięki :) Najskuteczniejszy zabójca wszelkiej maści muszek/meszek (jak kto woli) w domu - wyłapuje je naprawdę w sporych ilościach.

Świetnie wygląda, tak na dworze cały czas?

Yyyyy, praktycznie cały czas w domu. Dopiero dziś całe stadko powędrowało na zewnętrzny parapet smażyć się w słoneczku.

Edytowane przez RadoCMG
Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Po zobaczeniu podobnej capensis zapragnęłam mieć taką na swoim parapecie.

A ogólnie to masz bardzo ładne roślinki.

Dzięki za miłe słowa. Z racji tego, że każda roślina jest śmiertelna, to muszę dochować się z 1-2 siewek capensisa tak na wszelki wypadek, bo spatulaty raczej mi nie zabraknie. No i fajnie jeszcze by było pozyskać albino do kolekcji...

Odnośnie capensisa dodam jeszcze, że zakupiłem ją pod koniec października 2010 na allegro (od użytkownika Nepenthes-pl) w zestawie 2+1 (2 rosiczki: capensis i spatulata oraz muchołówka). Spatulata po wydaniu nasion padła (chyba jakieś robale zjadły korzenie), a obecne jakie mam wszystkie pochodzą z wysiewu tych nasionek :)

Edytowane przez Kosa1984
Dam Tobie pół kilo nasion 'Albino'. :)
Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co słyszałem to niektóre rosiczki kiedy przekwitną po prostu umierają, dlatego czasami nie pozwala się im kwitnąć.

Hmm ciekawe. Takie opinie czytałem o muchołówkach, ale chyba do końca nie jest to prawda. Kwitnienie osłabia roślinę bardzo (widziałem to po capensisie), ale potem wraca do swojej normy. Obecnie jak widzę pęd kwiatowy, to odcinam. Co ciekawe sporo pędów w capensisie miałem na jesieni - momentami dwa naraz wyłaziły.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
Obydwie mają ok 4,5 cm. Także obydwie wyrosły mi z nasion. To ich pierwsze pędy kwiatowe (wreszcie :P ) i niezmiernie się z nich cieszę :)

Pamiętasz mniej więcej kiedy wykiełkowały?? Czekam, aż moje zakwitną :)

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętasz mniej więcej kiedy wykiełkowały?? Czekam, aż moje zakwitną :)

Jeśli się nie mylę ok 1,5 roku temu. Wykiełkowały między liśćmi muchołówek i ich wzrost nie był optymalny. Z tego samego siewu mam kilka mniejszych, a tylko jedna była większa od tych dwóch. Teraz mam kolejne siewki z tego roku i jestem ciekaw jak im pójdzie :) Liczyłem, że Spatulaty będą często i obficie kwitnąć, ale widać pogoda robi swoje.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...