RadoCMG Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Wprawdzie jakość zdjęć może być kiepska, bo i aparat słaby, ale coś tam widać 1. Drosera capensis 'Typical' 2. Drosera spatulata 3. D. muscipula - forma czerwona Starałem się by te zdjęcia jakoś wyglądały, ale na tym sprzęcie lepiej nie będzie ehh. Edytowane 20 Maja 2013 przez RadoCMG Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale bardzo mi się podoba Twój capensis! :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Świetnie wygląda, tak na dworze cały czas? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Nie myślałem, że kiedyś to powiem, ale bardzo mi się podoba Twój capensis! :-) Dzięki Najskuteczniejszy zabójca wszelkiej maści muszek/meszek (jak kto woli) w domu - wyłapuje je naprawdę w sporych ilościach. Świetnie wygląda, tak na dworze cały czas? Yyyyy, praktycznie cały czas w domu. Dopiero dziś całe stadko powędrowało na zewnętrzny parapet smażyć się w słoneczku. Edytowane 16 Maja 2013 przez RadoCMG Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Po zobaczeniu podobnej capensis zapragnęłam mieć taką na swoim parapecie. A ogólnie to masz bardzo ładne roślinki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) Po zobaczeniu podobnej capensis zapragnęłam mieć taką na swoim parapecie. A ogólnie to masz bardzo ładne roślinki. Dzięki za miłe słowa. Z racji tego, że każda roślina jest śmiertelna, to muszę dochować się z 1-2 siewek capensisa tak na wszelki wypadek, bo spatulaty raczej mi nie zabraknie. No i fajnie jeszcze by było pozyskać albino do kolekcji... Odnośnie capensisa dodam jeszcze, że zakupiłem ją pod koniec października 2010 na allegro (od użytkownika Nepenthes-pl) w zestawie 2+1 (2 rosiczki: capensis i spatulata oraz muchołówka). Spatulata po wydaniu nasion padła (chyba jakieś robale zjadły korzenie), a obecne jakie mam wszystkie pochodzą z wysiewu tych nasionek Edytowane 16 Maja 2013 przez Kosa1984 Dam Tobie pół kilo nasion 'Albino'. :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 16 Maja 2013 Share Napisano 16 Maja 2013 Z tego co słyszałem to niektóre rosiczki kiedy przekwitną po prostu umierają, dlatego czasami nie pozwala się im kwitnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 16 Maja 2013 Autor Share Napisano 16 Maja 2013 Z tego co słyszałem to niektóre rosiczki kiedy przekwitną po prostu umierają, dlatego czasami nie pozwala się im kwitnąć. Hmm ciekawe. Takie opinie czytałem o muchołówkach, ale chyba do końca nie jest to prawda. Kwitnienie osłabia roślinę bardzo (widziałem to po capensisie), ale potem wraca do swojej normy. Obecnie jak widzę pęd kwiatowy, to odcinam. Co ciekawe sporo pędów w capensisie miałem na jesieni - momentami dwa naraz wyłaziły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 30 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2013 Czas na nowe fotki i nowe roślinki 1. Stado siewek D. Capensis "Albio" 2. Drosera Alicea - czwarty dzień u mnie 3. Drosera Spatulata - długo oczekiwane pędy kwiatowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 30 Czerwca 2013 Share Napisano 30 Czerwca 2013 Elegancko Ci to wszystko rośnie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Fajnie Jak duża jest Spatulata i czy masz ją z nasion?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 1 Lipca 2013 Autor Share Napisano 1 Lipca 2013 Fajnie Jak duża jest Spatulata i czy masz ją z nasion?? Obydwie mają ok 4,5 cm. Także obydwie wyrosły mi z nasion. To ich pierwsze pędy kwiatowe (wreszcie ) i niezmiernie się z nich cieszę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Obydwie mają ok 4,5 cm. Także obydwie wyrosły mi z nasion. To ich pierwsze pędy kwiatowe (wreszcie ) i niezmiernie się z nich cieszę Pamiętasz mniej więcej kiedy wykiełkowały?? Czekam, aż moje zakwitną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 1 Lipca 2013 Autor Share Napisano 1 Lipca 2013 Pamiętasz mniej więcej kiedy wykiełkowały?? Czekam, aż moje zakwitną Jeśli się nie mylę ok 1,5 roku temu. Wykiełkowały między liśćmi muchołówek i ich wzrost nie był optymalny. Z tego samego siewu mam kilka mniejszych, a tylko jedna była większa od tych dwóch. Teraz mam kolejne siewki z tego roku i jestem ciekaw jak im pójdzie Liczyłem, że Spatulaty będą często i obficie kwitnąć, ale widać pogoda robi swoje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Czas na fotki moich maluszków D. Capensis 'Albio' wysiana 31.05.2013 D. spec. Botswana wysiana 03.06.2013 D. Capsensis 'Typical' uzyskana z liścia - od 8.07.2013 w torfie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi