Skocz do zawartości

Gotowana kranówka - jakie są plusy i minusy?

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam na razie wody destylowanej więc biorę ,,kranówkę" , gotuję...aż zawrzy, a potem nalewam ją do buteli i odstawiam na parę godzin, a potem do muchołówki i rosiczki..

czy ten pomysł jest dobry? plusi i minusy?

Nigdy nie wiadomo co jest w kranie.

Wytrącanie minerałów to nie jest proces szybki po zagotowaniu.

Jeżeli masz zamiar przez krótki czas podlewać wodą kranową to staraj się jak najdłużej trzymać w stanie wrzenia.

Później odstaw na parę godzin i podlewaj.

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... ja wiem, że nie każdy zarabia dużo, że wielu na forum jest młodych ludzi bez żadnego dochodu, ale serio filtr RO to nie jest taki wydatek, jak dziesięć lat temu, a jeśli ma się parę roślin to pięciolitrowy baniak demineralizowanej, który kosztuje

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie ty kupujesz baniak 5l za 3zł??

Od lat korzystam już z filtra ro bo dziennie idzie 10 litrów, gdy jest ciepło, ale gdy jeszcze kupowałem baniaki to był to Carrefour. I tam były dostępne za 2 zł z groszem, cena jakoś bardzo przez ten czas nie wzrosła.

Odnośnik do odpowiedzi

ja z miesiąc temu kupowałem w Carrefour i litrowa butelka wody demineralizowanej kosztuje 1,60zł i przy ciepłej pogodzie a tym samym większym zużyciu to w przeliczeniu spory wydatek.

Prosta zasada sprzedaży: im większa ilość naraz tym taniej. Wniosek jest prosty: kupujemy baniaki 5l, bo jest taniej i na dłużej starczy. Trzeba to dźwigać, ale co zrobić.

Odnośnik do odpowiedzi

A w realu prawie 6zł :( W takim razie zacznę dłuższe wycieczki do tesco i leroy merlin. Coraz więcej wody schodzi. 5l kiedyś to było łohoho i jeszcze trochę i wystarczało na ponad miesiąc, te 6 zł nie bolało, ale teraz 5l wystarcza na niecałe 2 tygodnie i ciągle jest coraz "lepiej".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.