Skocz do zawartości

Zły stan zdrowia

barton82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moją muchołówka ponieważ jakies 3 tygodnie po przesadzeniu zaczęły ciemnieć liscie i nie wiem czy to wina przesadzenia, przelania czy od mocnego słonca? Co radzicie z nią zrobić?post-6279-1377513022_thumb.jpg

post-6279-1377513002_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Liście czernieją ze starości.

Zwróć uwagę, że czernieją ogonki liściowe na brzegach, a liście (czyli pułapki za nimi) są w dobrej formie. To nie jest naturalny proces starzenia, a skutek złych warunków, które prawdopodobnie słusznie typujesz jako małą ilość słońca. Temu skromnemu oświetleniu towarzyszy, jak zgaduję, spora ilość wody, a zasada jest taka, że H2O lejemy dużo, jeśli roślina jej wymaga czyli ma dużo słońca. Im mniej światła, tym wolniejsza fotosynteza i mniejsze zapotrzebowanie na wodę.

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróć uwagę, że czernieją ogonki liściowe na brzegach, a liście (czyli pułapki za nimi) są w dobrej formie. To nie jest naturalny proces starzenia, a skutek złych warunków, które prawdopodobnie słusznie typujesz jako małą ilość słońca. Temu skromnemu oświetleniu towarzyszy, jak zgaduję, spora ilość wody, a zasada jest taka, że H2O lejemy dużo, jeśli roślina jej wymaga czyli ma dużo słońca. Im mniej światła, tym wolniejsza fotosynteza i mniejsze zapotrzebowanie na wodę.

W takim razie przepraszam za wprowadzanie innych w błąd. Dzięki że mnie poprawiłeś.

Odnośnik do odpowiedzi

Podłoże to torf a trzymam ją na południowym parapecie i słonca ma wydaje mi sie dużo mozliwe ze torf jest kiepski albo za mocno zbity w doniczce i jest mała filtracja powietrza moze ograniczyc ilosc wody i czy te suche liscie odciac czy zostawic

Odnośnik do odpowiedzi

przy przesadzaniu nie ubijac bryly macierzystej w torfie tylko nasypac zrobic otwor wsadzic bryle z roslinka i obsypac torfem? a jaki ma byc ten zwir bo nie mam za bardzo moze moga byc jakies drobne kamyki czy w zoologicznym cos kupic

Odnośnik do odpowiedzi

przy przesadzaniu nie ubijac bryly macierzystej w torfie tylko nasypac zrobic otwor wsadzic bryle z roslinka i obsypac torfem? a jaki ma byc ten zwir bo nie mam za bardzo moze moga byc jakies drobne kamyki czy w zoologicznym cos kupic

W zoologicznym możesz kupić np. żwirek akwarystyczny lub coś w tym stylu, mało kosztuje. A jeśli masz gdzie to i drobne kamyki z piaskowca. Oczywiście przepłukać.

Potem zmieszać żwirek z torfem. Każda ziemia z czasem się sama ubija więc nic na siłę, a zbity torf jest mniej przepuszczalny.

Odnośnik do odpowiedzi