barton82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam mam problem z moją muchołówka ponieważ jakies 3 tygodnie po przesadzeniu zaczęły ciemnieć liscie i nie wiem czy to wina przesadzenia, przelania czy od mocnego słonca? Co radzicie z nią zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Liście czernieją ze starości. Gdzie ją trzymasz? Wygląda na to że ma bardzo mało słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Liście czernieją ze starości. Zwróć uwagę, że czernieją ogonki liściowe na brzegach, a liście (czyli pułapki za nimi) są w dobrej formie. To nie jest naturalny proces starzenia, a skutek złych warunków, które prawdopodobnie słusznie typujesz jako małą ilość słońca. Temu skromnemu oświetleniu towarzyszy, jak zgaduję, spora ilość wody, a zasada jest taka, że H2O lejemy dużo, jeśli roślina jej wymaga czyli ma dużo słońca. Im mniej światła, tym wolniejsza fotosynteza i mniejsze zapotrzebowanie na wodę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 A ja jeszcze zapytam - co to za podłoże? Bo na zdjęciu wygląda nieciekawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Zwróć uwagę, że czernieją ogonki liściowe na brzegach, a liście (czyli pułapki za nimi) są w dobrej formie. To nie jest naturalny proces starzenia, a skutek złych warunków, które prawdopodobnie słusznie typujesz jako małą ilość słońca. Temu skromnemu oświetleniu towarzyszy, jak zgaduję, spora ilość wody, a zasada jest taka, że H2O lejemy dużo, jeśli roślina jej wymaga czyli ma dużo słońca. Im mniej światła, tym wolniejsza fotosynteza i mniejsze zapotrzebowanie na wodę. W takim razie przepraszam za wprowadzanie innych w błąd. Dzięki że mnie poprawiłeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Podłoże to torf a trzymam ją na południowym parapecie i słonca ma wydaje mi sie dużo mozliwe ze torf jest kiepski albo za mocno zbity w doniczce i jest mała filtracja powietrza moze ograniczyc ilosc wody i czy te suche liscie odciac czy zostawic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Wody w zbitym torfie jest właśnie bardzo dużo, ale powietrza prawie nie ma. Jasne, przesadź, najlepiej od razu do torfu ze żwirem, nie obrazi się z pewnością. Całkiem czarne odetnij. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 26 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2013 przy przesadzaniu nie ubijac bryly macierzystej w torfie tylko nasypac zrobic otwor wsadzic bryle z roslinka i obsypac torfem? a jaki ma byc ten zwir bo nie mam za bardzo moze moga byc jakies drobne kamyki czy w zoologicznym cos kupic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 przy przesadzaniu nie ubijac bryly macierzystej w torfie tylko nasypac zrobic otwor wsadzic bryle z roslinka i obsypac torfem? a jaki ma byc ten zwir bo nie mam za bardzo moze moga byc jakies drobne kamyki czy w zoologicznym cos kupic W zoologicznym możesz kupić np. żwirek akwarystyczny lub coś w tym stylu, mało kosztuje. A jeśli masz gdzie to i drobne kamyki z piaskowca. Oczywiście przepłukać. Potem zmieszać żwirek z torfem. Każda ziemia z czasem się sama ubija więc nic na siłę, a zbity torf jest mniej przepuszczalny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 mam zwirek z drobnymi kamykami taki co daje sie do zaprawy murarskiej czy taki by sie nadał? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Tak. Tak na przyszłość, pisz precyzyjnie, średnica w mm, czy jest dodatek frakcji pylistej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo dobry piasek. Tylko bez kamieni Sprawdź czy jest dodatek skały wapiennej, niedawno widziałem taki "piasek budowlany". Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Niekumaty Burak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barton82 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2013 piasek wymieszac w stosunku 1:2 ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Lepiej jest chyba 1:1. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez Nieuczesany Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi