Skocz do zawartości

DOŚWIETLANIE TROPIKALNYCH ROŚLINEK

Callel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, co myślicie czy taka laMpa: http://allegro.pl/oswietlenie-lampka-decol...3488303618.html o mocy 11W oraz o temperaturze barwowej 6500K wystarczy do podświetlenia moich pupili na zimę ? dodam że muchołówka ma tydzień (nasiona), mimoza już wypuściła listki własciwe, jedna drosera ma jakies 8cm dlugosci a druga tydzien nasionka lezą i męczennica nasionki zakopane tez tydzien. PRZY OKNIE NIE MA CO STAĆ NIEBAWEM BO TEMPERATURA ZEJDZIE PONIŻEJ 18 STOPNI NIEDŁUGO, WIEC ZANIOSE DO PIWNICY GDZIE JEST ZAWSZE PLUS 15 PLUS 18 STOPNI TYLKO POWIEDZCIE CZY TAKA LAMPA WYSTARCZY. :crazy: Edytowane przez Callel
Odnośnik do odpowiedzi

ale pozostają inne co mi zimy na cieniu nie przetrzymają lub będą bardzo słabe, więc oświetlenie im dużo pomoże a zauważmy że 3 nasiona nie wykiełkowały jeszcze a do tego potrzebują dużo słońca

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Doświetlanie, a oświetlenie, to dwie różne rzeczy.

Doświetla się rośliny, które mają dostęp do światła dziennego,

którego zimą w naszym kraju jest niewiele, a one mają większe potrzeby.

Czyli każde dodatkowe źródło światła dodane do "parapetu" będzie działało na plus.

Jednak, jeśli chodzi o przeniesienie roślin, które mają tam rosnąć, a nie zimować

(o ile dobrze zrozumiałam) do piwnicy (z założenia ciemnej), to sama

opcja "doświetlenia" nie wystarczy.

Wtedy trzeba porządnego oświetlenia, by siewki i rośliny nie zamarły.

Odnośnik do odpowiedzi

Doświetlenie, czyli głównie zwiększenie ilości światła, które roślina otrzymuje.

Czas też jest ważny, ale jego ilość również.

Ja bym Ci proponowała doświetlać rośliny np. od 13 do 21.

Dzięki temu przez pewien czas będzie światło skumulowane (dzienne+świetlówka),

a po zachodzie słońca nadal będzie jakaś ilość sztucznego oświetlenia.

Oczywiście, im więcej, tym lepiej, ale "lepszy rydz, niż nic" :P

Odnośnik do odpowiedzi

mam identyczną u siebie i spełniła rolę jeśli chodzi o dorosłe rosiczki czy muchołówki natomiast z nasion nie próbowałem. Trzeba też uwzględnić fakt, że powyższa lampa powinna być bardzo nisko nad roślinkami, u mnie było to ok. 6 cm i daje znikomą ilość ciepła.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.