Callel Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Witam, co myślicie czy taka laMpa: http://allegro.pl/oswietlenie-lampka-decol...3488303618.html o mocy 11W oraz o temperaturze barwowej 6500K wystarczy do podświetlenia moich pupili na zimę ? dodam że muchołówka ma tydzień (nasiona), mimoza już wypuściła listki własciwe, jedna drosera ma jakies 8cm dlugosci a druga tydzien nasionka lezą i męczennica nasionki zakopane tez tydzien. PRZY OKNIE NIE MA CO STAĆ NIEBAWEM BO TEMPERATURA ZEJDZIE PONIŻEJ 18 STOPNI NIEDŁUGO, WIEC ZANIOSE DO PIWNICY GDZIE JEST ZAWSZE PLUS 15 PLUS 18 STOPNI TYLKO POWIEDZCIE CZY TAKA LAMPA WYSTARCZY. Edytowane 11 Września 2013 przez Callel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Callel Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 KOMPLET: MIMOZA: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Po co chcesz doświetlac capensisa? Spokojnie da radę bez. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Callel Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 ale pozostają inne co mi zimy na cieniu nie przetrzymają lub będą bardzo słabe, więc oświetlenie im dużo pomoże a zauważmy że 3 nasiona nie wykiełkowały jeszcze a do tego potrzebują dużo słońca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Hej. Doświetlanie, a oświetlenie, to dwie różne rzeczy. Doświetla się rośliny, które mają dostęp do światła dziennego, którego zimą w naszym kraju jest niewiele, a one mają większe potrzeby. Czyli każde dodatkowe źródło światła dodane do "parapetu" będzie działało na plus. Jednak, jeśli chodzi o przeniesienie roślin, które mają tam rosnąć, a nie zimować (o ile dobrze zrozumiałam) do piwnicy (z założenia ciemnej), to sama opcja "doświetlenia" nie wystarczy. Wtedy trzeba porządnego oświetlenia, by siewki i rośliny nie zamarły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Callel Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 czyli jak przez zime bedzie na oknie i bede doswietlal tylko powiedzmy w noc to bedize wszystko ok? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Na zimę spędzoną na parapecie powinno wystarczyć. Zaintrygowałeś mnie tą lampką. Chyba też sobie taką sprawię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Doświetlenie, czyli głównie zwiększenie ilości światła, które roślina otrzymuje. Czas też jest ważny, ale jego ilość również. Ja bym Ci proponowała doświetlać rośliny np. od 13 do 21. Dzięki temu przez pewien czas będzie światło skumulowane (dzienne+świetlówka), a po zachodzie słońca nadal będzie jakaś ilość sztucznego oświetlenia. Oczywiście, im więcej, tym lepiej, ale "lepszy rydz, niż nic" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 mam identyczną u siebie i spełniła rolę jeśli chodzi o dorosłe rosiczki czy muchołówki natomiast z nasion nie próbowałem. Trzeba też uwzględnić fakt, że powyższa lampa powinna być bardzo nisko nad roślinkami, u mnie było to ok. 6 cm i daje znikomą ilość ciepła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Callel Napisano 11 Września 2013 Autor Share Napisano 11 Września 2013 w domu mam +18 stopni wiec ciepla im wystarczy tyle, do kielkowania istotniejsze slonce, chociaz piewrsze okazy siałem w ph 5-6 glebie i tez rosly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi