Skocz do zawartości

Żyworódki

StachuRosja

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna mam młode żyworódki (korzystam z doświadczenia z innymi sukulentami zwłaszcza gruboszami bo żyworódka należy do gruboszowatych). Po ok 2 tygodniach już pięknie urosły (jak je dostałem to były malutkie i że odpadły od rośliny macierzystej na parapet trochę przesuszone). Hoduję je w ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu i kermazytu oraz piasku (dużo tego dałem by ziemia dobrze przepuszczała wodę i szybko wysychała ale nie jestem pewien ile konkretnie). Planuję zrobić sok z żyworódki (jest to roślina lecznicza). Mam przepis na sok bez alkoholu (abstynentem jestem). Myślę że opiszę jak robić sok w tym temacie jak go będę robił (taka fotorelacja)

post-6918-1494160210_thumb.jpg

post-6918-1494160220_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Żyworódki oprócz walorów zdrowotnych można też hodować jako ozdobę i zbierać różne odmiany do mojej kolekcji dołączyły 2 obie dające małe na liściach (nie każda kalanchoe tak ma). Jedna z nich to Żyworódka Wąskolistna (Kalanchoe tubiflora) a druga to niestety bliżej niezidentyfikowany gatunek (nawet sprzedawca nie wiedział). Wokół dorosłych Żyworódek posadziłem młode jest to sposób aby szybko mieć coś do soku nie niszcząc roślin macierzystych

post-6918-1495424318_thumb.jpg

post-6918-1495424326_thumb.jpg

post-6918-1495424334_thumb.jpg

post-6918-1495424343_thumb.jpg

post-6918-1495424354_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja pamiętam ile kiedyś z babcią zbierałam główek mleczy na miód czy coś w tym stylu to powiem ci tyle - szybko obsadź tym jakąś skrzynkę, albo i 10 :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mi nie zależy na hurtowych ilościach tego soku byle by na łyka albo dwa po za tym planuję zdobyć jeszcze żyworódkę pierzastą która jest ogromna. Po za tym mleczy i żyworódki nie można porównywać bo żyworódka to sukulent a sukulenty gromadzą w sobie dużo wody więc soku będzie z nich więcej niż z mleczy

Odnośnik do odpowiedzi