StachuRosja Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Od niedawna mam młode żyworódki (korzystam z doświadczenia z innymi sukulentami zwłaszcza gruboszami bo żyworódka należy do gruboszowatych). Po ok 2 tygodniach już pięknie urosły (jak je dostałem to były malutkie i że odpadły od rośliny macierzystej na parapet trochę przesuszone). Hoduję je w ziemi uniwersalnej z dodatkiem perlitu i kermazytu oraz piasku (dużo tego dałem by ziemia dobrze przepuszczała wodę i szybko wysychała ale nie jestem pewien ile konkretnie). Planuję zrobić sok z żyworódki (jest to roślina lecznicza). Mam przepis na sok bez alkoholu (abstynentem jestem). Myślę że opiszę jak robić sok w tym temacie jak go będę robił (taka fotorelacja) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 7 Maja 2017 Share Napisano 7 Maja 2017 Żyworódka to nieoceniona roślina. Dosłownie na wszystko i przy tym łatwa w uprawie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 7 Maja 2017 Autor Share Napisano 7 Maja 2017 Tak to prawda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Żyworódki oprócz walorów zdrowotnych można też hodować jako ozdobę i zbierać różne odmiany do mojej kolekcji dołączyły 2 obie dające małe na liściach (nie każda kalanchoe tak ma). Jedna z nich to Żyworódka Wąskolistna (Kalanchoe tubiflora) a druga to niestety bliżej niezidentyfikowany gatunek (nawet sprzedawca nie wiedział). Wokół dorosłych Żyworódek posadziłem młode jest to sposób aby szybko mieć coś do soku nie niszcząc roślin macierzystych Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Jak ja pamiętam ile kiedyś z babcią zbierałam główek mleczy na miód czy coś w tym stylu to powiem ci tyle - szybko obsadź tym jakąś skrzynkę, albo i 10 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StachuRosja Napisano 22 Maja 2017 Autor Share Napisano 22 Maja 2017 Mi nie zależy na hurtowych ilościach tego soku byle by na łyka albo dwa po za tym planuję zdobyć jeszcze żyworódkę pierzastą która jest ogromna. Po za tym mleczy i żyworódki nie można porównywać bo żyworódka to sukulent a sukulenty gromadzą w sobie dużo wody więc soku będzie z nich więcej niż z mleczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 22 Maja 2017 Share Napisano 22 Maja 2017 Kiedyś miałem duże drzewko żyworódki które ciągle rodziło małe roślinki. Moja babcia robiła sok albo obierała je ze skórki i dawała do zjedzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi