Turas Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Hejka, na początek dodam, że jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o rośliny owadożerne. Niedawno zaopatrzyłem się w porcję nasion rosiczek różnego gatunku, kilka mini doniczek (oczywiście z dziurkami na dole) oraz trochę kwaśnego torfu. Nasypałem torfu do doniczek, postawiłem je w wodze (na ok. 2cm wysokości), ale mija już chyba 5 dzień, a wierzch torfu nadal nie jest choćby wilgotny. Dodam, że trzymam doniczki na balkonie w zacienionym miejscu (nasionek nawet jeszcze nie wysiałem, bo czekam aż namoknie). Czy któryś z forumowiczów podejrzewa co może być nie tak z nasiąkaniem, czy to zawsze trwa tak długo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Hejka, na początek dodam, że jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o rośliny owadożerne. Niedawno zaopatrzyłem się w porcję nasion rosiczek różnego gatunku, kilka mini doniczek (oczywiście z dziurkami na dole) oraz trochę kwaśnego torfu. Nasypałem torfu do doniczek, postawiłem je w wodze (na ok. 2cm wysokości), ale mija już chyba 5 dzień, a wierzch torfu nadal nie jest choćby wilgotny. Dodam, że trzymam doniczki na balkonie w zacienionym miejscu (nasionek nawet jeszcze nie wysiałem, bo czekam aż namoknie). Czy któryś z forumowiczów podejrzewa co może być nie tak z nasiąkaniem, czy to zawsze trwa tak długo? Wyciągnij torf, nasącz go wodą i dopiero włóż do doniczki. Przy suchym torfie są w nim większe szczeliny niż w mokrym więc gorzej woda przesiąka ku górnej części podłoża. Bardzo prawdopodobne, że po nasiąknięciu podłoże opadło by w zależności od tego jak duże są te szczeliny. W innym wypadku dolej więcej wody do podstawki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turas Napisano 24 Maja 2017 Autor Share Napisano 24 Maja 2017 Wyciągnij torf, nasącz go wodą i dopiero włóż do doniczki. Przy suchym torfie są w nim większe szczeliny niż w mokrym więc gorzej woda przesiąka ku górnej części podłoża. Bardzo prawdopodobne, że po nasiąknięciu podłoże opadło by w zależności od tego jak duże są te szczeliny. W innym wypadku dolej więcej wody do podstawki. Czyli po prostu wrzucić torf do wiadra i zalać go porcją wody destylowanej, a potem z powrotem do doniczek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 24 Maja 2017 Share Napisano 24 Maja 2017 Czyli po prostu wrzucić torf do wiadra i zalać go porcją wody destylowanej, a potem z powrotem do doniczek? Najprościej i najszybciej, tylko wymieszaj go w tym wiadrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi