Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Share Napisano 8 Lipca 2017 Witam, W tym temacie będę publikował zdjęcia z moich wypraw... Pierwszym miejscem jakie odwiedziłem był Rezerwat przyrody Sieciemińskie Rosiczki w województwie zachodniopomorskim, w powiecie sławieńskim, w gminie Malechowo, 54°13′N 16°25′E . Rezerwat dobrze przygotowany do - znajdowała się tam kładka prowadząca na środek torfowiska, nie trzeba z niej schodzić, aby móc podziwiać nasze rodzime rosiczki. Według opisu miały się tam znajdować wszystkie gatunki rodzimych rosiczek, lecz na miejscu znalazłem tylko D. rotundifolia. Kilka fotek: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Ciąg dalszy... Żurawina błotna Edytowane 30 Lipca 2017 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) A w gąszczu mchu torfowca, wokół gałązek żurawiny błotnej ukrywają się rosiczki okrągłolistne... Edytowane 30 Lipca 2017 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) Następnym celem był Rezerwat przyrody Torfowisko Borówki, położony jest na bagnach leżących pomiędzy wsiami Borówki (stąd nazwa rezerwatu) i Wierzbowa, w gminie Gromadka, w pow. bolesławieckim, w woj. dolnośląskim, 51°22′24″N 15°43′26″E. Na terenie rezerwatu występuje duża populacja D. intermedia i trochę mniejsza D. rotundifolia. Niestety tu nie było tyle szczęścia, bo kładka prowadziła tylko do brzegu i była 2m nad ziemią, w dodatku trafiłem na atak much (przez co niektóre zdjęcia są niewyraźne). Drosera intermedia Edytowane 8 Lipca 2017 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 Drosera rotundifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 jeszcze kilka zdjęć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 8 Lipca 2017 Autor Share Napisano 8 Lipca 2017 (edytowane) ... Edytowane 8 Lipca 2017 przez Pożeracz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekMM Napisano 10 Lipca 2017 Share Napisano 10 Lipca 2017 Supeeeer rośliny i zacne foty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 11 Lipca 2017 Share Napisano 11 Lipca 2017 Właśnie na tym forum takich tematów było za mało. Dużo jest tutaj o uprawie i problemach w uprawie roślin owadożernych, a o naturalnym środowisku jest bardzo mało. Niebyłbym sobą gdybym nie miał pewnych uwag. Po pierwsze stanowczo za mało zdjęć, bo mam mały niedosyt w oglądaniu. Po drugie na torfowiskach rosną inne ciekawe rośliny które warto sfocić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 Właśnie na tym forum takich tematów było za mało. Dużo jest tutaj o uprawie i problemach w uprawie roślin owadożernych, a o naturalnym środowisku jest bardzo mało. Niebyłbym sobą gdybym nie miał pewnych uwag. Po pierwsze stanowczo za mało zdjęć, bo mam mały niedosyt w oglądaniu. Po drugie na torfowiskach rosną inne ciekawe rośliny które warto sfocić. Do końca roku postaram się poszukać innych ciekawych miejsc. Zdjęć miałem więcej, ale myślałem, że tyle wystarczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Rezerwat sieciemińskie rosiczki to niedaleko mnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Dawno nic tu nie było, więc nadszedł czas aby coś wrzucić... Mało kto wie, że niedaleko wsi Zamienice (Dolnośląskie) 51°20.914'N 15°55.971'E znajduje się niewielki użytek ekologiczny nazwany " Torfowisko Zamienice ". Został on założony w celu ochrony rzadkiej flory torfowiskowej, między innymi Drosera x beleziana. Sam bym nie wpadł na to, że w takim gąszczu mogą rosnąć nasze polskie rośliny owadożerne... A jednak kiedy lepiej się przyjrzymy możemy zauważyć kilka gatunków mchu torfowca, pływacza i rosiczki. Tak więc znajdująca się na każdym szanującym się torfowisku Drosera Rotundifolia ewidentnie lubi chować się w mchu ... ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 Ciąg dalszy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pożeracz Napisano 23 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2017 No i Drosera intermedia. Ta bardziej woli "gołe" podłoże. Niestety nie było tam dużo rosiczek, zapewne przez tą gęstwinę, ale niedosyt postaram się zaspokoić wyprawą w następujące miejsca: Torfowisko pod Zieleńcem Torfowisko Kąty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drapieżnik2000 Napisano 27 Sierpnia 2017 Share Napisano 27 Sierpnia 2017 Drosera x baleziana? Jesteś pewny? Ten mieszaniec w Polsce nie występuje. Nie słyszałem przynajmniej o takim stanowisku. Co prawda za granicą jużsię normalnie krzyżują. Dziwne trochę, ale tak jest. Polecam wybrać się na Torfowisko pod Zieleńcem. Rok temu tam byłem. Są co prawda rosiczki, ale nie one są tam najciekawsze. Jest tam jedno z trzech krajowych stanowisk brzozy karłowatej i to ją trzeba sfocić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi