Skocz do zawartości

Nowy projekt - mini highland (pytania)

Exotic

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Planuję uprawę kilku górskich dzbaneczników, dość wymagających gatunków. Są to N.Jamban, N.Glabrata, N.Aristolochioides i N. rafflesiana x densiflora. Szczególną uwagę zwracam na te 3 pierwsze. Chcę zaopatrzyć się w zbiornik, raczej mały, o wymiarach +/- 25 x 25 x 40 cm (dł. x głęb. x wys.). Dlaczego taki mały? Otóż bardzo łatwo byłoby w nim utrzymać niskie temperatury co jest niewątpliwie ważnym elementem uprawy wyżej wymienionych gatunków. Dodam, że zamierzam użyć styropianu jako izolacji zbiornika - to powinno utrzymywać chłodną temperaturę wykorzystując proste metody typu wkłady mrożące, czy metoda Peltiera. Poniżej mam kilka pytań :

1. Poproszę w szczególności o opinię doświadczonych hodowców - jak szybko rosną powyższe gatunki, biorąc pod uwagę, że miałyby warunki ''średnie'' tzn. temperatury nie bardzo niskie, ale w granicach 16-18 °C w nocy 20-27 °C w dzień; pozostałe czynniki takie jak trzeba (np. wilgotność 80 %), tutaj zaznaczę, że chodzi mi o przyrost na wysokość i na boki (średnica rozety).

2. Przy składaniu zamówienia na jakie elementy konstrukcji (np. wielkość przerw wentylacyjnych - szerokość) powinienem zwrócić uwagę, tak aby rzeczywiście stworzyć dobre warunki ? I tutaj mam na myśli połączenie wilgotności, wentylacji, cyrkulacji powietrza, światła itp.

3. Czy wymiary wspomnianego zbiornika wystarczyłyby na powiedzmy 2-3 lata, bez ucinania, zawijania (roślina nie rośnie idealnie prosto w górę)? Rośliny trafiłyby do zbiornika jako sadzonki max 7cm średnicy.

4. Jeżeli o czymś nie wspomniałem, proszę o dodanie, albo poprawienie błędu.

Dziękuję bardzo, liczę na pomocne komentarze - zależy mi na zrealizowaniu tego projektu

Pozdrawiam

Edytowane przez Exotic
Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się wypowiedzieć odnośnie glabraty i aristolochioidesa. Nie rozrastają się zbytnio na boki i przy tworzeniu terrarium możesz spokojnie założyć doniczkę o średnicy 13cm jako tą docelową, a przynajmniej na parę lat starczy. U mnie w tym czasie jeszcze daleko do tego żeby się tak na boki rozrosły. Bardziej idą w górę.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Ja mam w planach zaizolowanie korkiem terrarium z pleksy o wymiarach 25x25x20. Chciałem użyć peltiera, ale jeśli to ma chodzić cały czas to średnio energooszczędne to będzie ?

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Nie musi chodzić cały czas. Jeżeli izolacja zbiornika jest dobra to wydaje mi się, że wystarczy nawet na 15 min włączyć, żeby ochłodziło terra do temp. około 10 stopni. W takiej sytuacji przez całą noc temp. powinna wzrosnąć do powiedzmy 18 stopni rano (7-8 godzina). Dobra izolacja to moim zdaniem po prostu styropian 2-3 cm grubość. Jego współczynnik przenikania ciepła wynosi około 0.03-0.04 W/(m^2K). To jeszcze lepszy wynik niż poliwęglan komorowy. Oczywiście wynik tak dobry jeśli chodzi o temp. będzie wtedy gdy terrarium zaizolujemy ze wszystkich możliwych stron (zostaje wentylacja i miejsce na światło + ew. urządzenia ). No i zbiornik dość mały. Dla większego się nie wypowiem, przypuszczam, że potrzebne byłoby coś na pewno bardziej skomplikowanego i droższego. Zmrożone pojemniki z wodą czy specjalnym płynem też są skuteczne, ale musi być odpowiednia proporcja lodu do wielkości pomieszczenia (terrarium). Minus - nie wyjedziemy spokojni na dłużej, bo trzeba codziennie, ręcznie powtarzać ową czynność (chyba, że ktoś ma zastępczego opiekuna).

A więc taki powiedzmy mini schemat: montujemy moduł gdzieś wyżej w terra tak żeby zimna strona skierowana była w dół, a ciepła do góry; podłączamy do prądu i nawet do timera; włączamy ręcznie lub ustawiamy na krótki czas przed spaniem.

Dieball - jak używasz trocin do zamrożonym pojemników? (dużo lepiej?)

Odnośnik do odpowiedzi

Trociny dają tyle, że taki baniak wolniej rozmarza (5l po całej nocy jest już płynny, ale wciąż zimny). I z doświadczenia powiem, że nie trzeba aż tak trząść portkami, żeby mieć obawy wyjeżdżać, bo parę dni roślinom nie spadnie temperatura. Dadzą radę :)

Odnośnik do odpowiedzi