Skocz do zawartości

Oświetlenie dla roślin, ocena i pomoc

devildrako

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, trochę się zbierałem żeby napisać, poszukałem forum odnośnie oświetlenia ale wolę się upewnić bo przygodę zacząłem dosyć niedawno 

Czy moje oświetlenie jest wystarczające żeby zastąpić słoneczne dla moich roślin?

Edit: dodam że na zdjęciu wydaje się to duże ale to półka około 40cm wysokości 

received_633522595407697.jpeg

Edytowane przez devildrako
Doprecyzowanie
Odnośnik do odpowiedzi

Brak informacji na temat oświetlenia, ile watów, jakie odległości itd, ale zwykle te ledziki są bardzo słabe i nie nadają się do doświetlania . Na zdjęciu widzę że masz kapturnice, ją trzeba zimować, poczytaj.

Odnośnik do odpowiedzi

A widzisz to bardzo cenna informacja że Ledy są raczej słabe, mam do nich zasilacz 12v i na tą długość taśmy jest "na styk" myślę nad dokupieniem oświetlenia na zimę bo mimo że Ledy mi 1/3 pokoju oświetlają to się bałem czy są wystarczające, odnośnie światełek to są te: https://koloreno.pl/tasmy-led/tasma-led-12v--5050--300led--5m--ip20--plant-4r1b-4x-czerwony--1x-niebieski

Myślę żeby dokupić jeszcze jakieś tylko miejsce jest ograniczeniem 

Edit: kapturnica oraz muchołówka będzie zimować na oknie na klatce więc powinno być spoko, bardziej martwię się o rosiczki 

Edytowane przez devildrako
Doprecyzowanie
Odnośnik do odpowiedzi