Pudel Napisano 24 Maja 2024 Share Napisano 24 Maja 2024 Cześć, jestem na etapie zakładania swojej małej hodowli roślin. Stan na dziś to wszystko to co widzicie na parapecie. Zależało by mi aby móc je wszystkie włożyć do jednej dużej podłużnej doniczki PCV (zdjęcie zakupionej doniczki także zrobiłem) Pytania do Was: - czy wszystkie rośliny które mam można posadzić razem w jednej doniczce? - czy obecne usytuowanie doniczki jest ok? Z tego co wiem takie rośliny raczej nie mogą zostać spalone przez słońce. - czy ziemia z allegro o kwaśności 3,0 - 3,5 będzie ok? Chce taką zakupić na allegro i po prostu ładnie przesadzić wszystkie rośliny. - Z tego co słyszałem taką ziemie warto pomieszać z 2:1 z perlitem w celu zapewnienia najlepszych warunków, prawda? - czy zakup podstawki i zrobienia dziur w doniczce pozwoli na zapewnienie odpowiedniego nawodnienia całej hodowli ? - czy takie rośliny można "przelać" poprzez takie podlewanie od spodu ? - czy jest jeszcze coś na co powinienem zwrócić uwagę podczas takiej operacji przesadzania ? Z góry dziękuje za wszystkie komentarze. Pozdrawiam hodowców ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 24 Maja 2024 Share Napisano 24 Maja 2024 Witam, co do roślin to większość możesz posadzić razem oprócz rosiczki. Jak dobrze widzę jest to d.alicea, ona nie potrzebuje zimowania jak kapturnica i muchołówka. Co do torfu, jeśli ma odczyn taki jak napisałeś to jest w porządku. Co do umiejscowienia to potrzebują dużo światła jeśli mają dobrze rosnąć i się wybarwiać. Podłoże powinno być wilgotne dla kapturnicy i muchołówki, rosiczka powinna mieć mokro. Większość informacji znajdziesz na forum, z relacji innych użytkowników o uprawie parapetowej. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 27 Maja 2024 Share Napisano 27 Maja 2024 Ja bym tylko dodal od siebie, ze to nie ma byc kwasna ziemia tylko kwasny torf. Ziemia, nawet kawsna, nadal ma skladniki mineralne czasem nawet dodatkowo nawoz (np na pierwsze 6 miesiecy w postaci malych kulek). Moze to kwestia uzytych slow, ale jak nie to pewnie by Ci bylo przykro jak padna za pare mies "bez podowu". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 29 Maja 2024 Autor Share Napisano 29 Maja 2024 Dziękuje za odpowiedzi - czy ktoś może nakierować które rzeczy mam poczytać? Głównie chodzi mi o to jak przygotować doniczkę z dziurami i czy dokupować podstawkę pod wodę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 29 Maja 2024 Share Napisano 29 Maja 2024 Jeśli planujesz posadzić je w kuwecie pcv o pojemności np. 80l, możesz zrobić zbiornik wodny stawiając doniczki produkcyjne do góry dnem. Wtedy nie będziesz potrzebował dziur oraz podstawki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibosz1 Napisano 30 Maja 2024 Share Napisano 30 Maja 2024 Wpis nowka, jeszcze goracy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 30 Maja 2024 Autor Share Napisano 30 Maja 2024 Styq - dziękuje za info - masz może jakieś zdjęcie / foto jak coś takiego wygląda? nie potrafię sobie tego wyobrazić zbytnio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styq Napisano 30 Maja 2024 Share Napisano 30 Maja 2024 https://images.app.goo.gl/u2uARFY4BHRmJFFGA przykładowa kastra. W temacie torfowisko mobilne dużo przydatnych informacji. Tylko pytanie czy posiadasz balkon, bo to trochę miejsca zajmuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 18 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2024 (edytowane) Siema, w ten weekend przesadzam roślinki - pytanie do was - czy ziemie należy ubijać? Ogólnie wygląda to tak iż posklejałem na podstawie poprzednich postów swoją "konstrukcję" z doniczek i butelek. Używam rzeczy na zdjęciach. jeśli ktoś ma jakieś porady / albo czego nie robić podczas przesadzania wszystko mile widziane. Tutaj "konstrukcja" która będzie na dnie doniczki i potem przysypana ziemią Edytowane 18 Czerwca 2024 przez Pudel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pudel Napisano 18 Czerwca 2024 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2024 Jeszcze jedno pytanie - czy klej nie będzie przeszkadzał roślinką jako "chemia" która jest w ziemi ??? pomyślałem o tym, że może ona się rozpuścić z czasie i zaszkodzić kwiatkom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi