Skocz do zawartości

czy to normalne, że rosiczka tak wygląda?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłam rosiczkę (jakiś mix) w markecie około 3/2 dni temu. Jest mała, ma liście bez kropelek. Wiem, że tak najczęściej jest, gdy ją się kupuję w takich sklepach, ale w "środku" ma całe czarne malutkie liście. Poza tym inne trochę się zwijają i brązowieją/żółcieją na końcówkach. Z dnia na dzień stają się coraz ciemniejsze i czarne. Trzymam ją na zachodnim oknie a jak słonće jest mocne to ją zestawiam w głąb pomieszczenia, ale nadal ma światło. Podlałam ją od tego czasu dwa razy do podstawki deszczówką mniej niż 1cm (wszystko wypiła), a trzeci raz z 2cm, po dłuższym czasie nie tknęła tej wody wcale, więc ją wylałam. Trzymam ją w ziemii, w której była oryginalnie. Nigdy takiej rośliny nie miałam, nie wiem czy to spowodowane jakąś infekcją, czy to ze względu na zaniedbanie w markecie czy moje?

IMG_20250721_145213.thumb.jpg.aaaa76da36d5b9e468bcd5840b14eec2.jpgIMG_20250721_145153.thumb.jpg.0387aed103b759e0b97f02f1e3d790fa.jpgIMG_20250721_145234.thumb.jpg.d40667b6018895f1edbddc0ef2dc34c5.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rośliny w markecie często trzymane są w bardzo złych warunkach, przez co szybko marnieją. Twoje rośliny właśnie tak wyglądają, jak ofiary złego traktowania w sklepie. Daj im dużo światła, niech stoją na parapecie przez cały czas, o ile nie jest ekstremalnie gorąco. Rosiczki są światłolubne więc duże ilości światła im nie szkodzą. Dobrze że podlewasz rośliny wodą deszczową, może być przez cały czas w podstawce.  
Rosiczka przylądkowa jest najprostszym gatunkiem w uprawie, powinna się zregenerować i za jakiś czas wypuścić liście z kropelkami. Na obecne liście kropelki już nie wrócą.

Stare, obumarłe liście możesz wyciąć i wyrzucić, żeby się na nich pleśń nie rozwinęła. 

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
W dniu 22.07.2025 o 17:47, MarcinS napisał(a):

Rośliny w markecie często trzymane są w bardzo złych warunkach, przez co szybko marnieją. Twoje rośliny właśnie tak wyglądają, jak ofiary złego traktowania w sklepie. Daj im dużo światła, niech stoją na parapecie przez cały czas, o ile nie jest ekstremalnie gorąco. Rosiczki są światłolubne więc duże ilości światła im nie szkodzą. Dobrze że podlewasz rośliny wodą deszczową, może być przez cały czas w podstawce.  
Rosiczka przylądkowa jest najprostszym gatunkiem w uprawie, powinna się zregenerować i za jakiś czas wypuścić liście z kropelkami. Na obecne liście kropelki już nie wrócą.

Stare, obumarłe liście możesz wyciąć i wyrzucić, żeby się na nich pleśń nie rozwinęła. 

Dziękuję za odpowiedź! Ale czy trzymając wodę ciągle w podstawce nie przeleje rosiczki?

Edytowane przez bigcoco
Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka przylądkowa jest gatunkiem występującym na mokradłach, nie jest łatwo ją przelać. Woda nie musi stać cały czas w podstawce, ale jeśli jej nie ma to istnieje ryzyko że podłoże za bardzo przeschnie. 1-2 cm wody na podstawce przez cały czas powinien być bezpieczny dla rośliny, bez ryzyka przelania i przesuszenia. 

Odnośnik do odpowiedzi