Maciejświderski Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Witam. Od kilku miesięcy posiadam N. ampullaria. Kupiłem ją w Nepenti, rosła pięknie, nie spawiała problemów. Aż do dzisiaj. Ranoo zauważyłem na jej liściach dziwne plamy. Nie wiem co to jest. Narazie są na jednym liściu ale boję się żeby nie przeniosły się na inne. Poniżej foto. Proszę o rady jak z tym walczyć i co to w ogóle jest. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 To prawdopodobnie nic poważnego. Mi to wygląda na usychanie liścia. Obejrzyj czy na liściach od spodu nic nie chodzi. P.S. Twoja ampullaria ma chyba za mała wilgotność Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 7 Listopada 2006 Autor Share Napisano 7 Listopada 2006 Obszukałem dokładnie całego dzbanka. Nic nie chodzi. Kiedy mam usunąć liść? Ps. Po czym poznajesz ze ma małą wilgotność? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 7 Listopada 2006 Share Napisano 7 Listopada 2006 Liść się usuwa jak już jest w zaawansowanym stopniu żółknięcia lub jak uschnie. Widze że ma zbyt małą wilgotność ponieważ liście są oklapnięte, powinny być "wywinięte" w drugą strone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 10 Listopada 2006 Autor Share Napisano 10 Listopada 2006 Chyba jednak się pomyliłeś, Mort. Dzisiaj zauważyłem, że to samo dzieje się z liściem, na którym jest zalążek dzbanka, a raczej już prawie otwarty dzbanek. On też zaczą usychać, razem z niedoszłą pułapką... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 10 Listopada 2006 Share Napisano 10 Listopada 2006 a jaką temperature zapewniasz swojej ampullari? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Major Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 Podobnie wyglądająca infekcja dopadła moją ampullarię zaraz po imporcie z Borneo w maju - straciła wszystkie liście poza jednym (oraz stożkiem wzrostu) i zaczęła naprawdę odżywać dopiero ostatnio. Nie mam pojęcia co to jest ale wydaje mi się, że jakiś grzyb, jakkolwiek u mnie Topsin nic nie zdziałał. "Bravo" nie próbowałem - ponoć w niektórych przypadkach jest skuteczniejszy. Osobiście radziłbym ci zmniejszyć wilgotność, a w każdym razie nie zraszać rośliny (zarodniki grzybów kiełkują w kropelkach wody na liściach) - u mnie pomogło to zatrzymać rozwój choroby. Na koniec radziłbym ci jeszcze sprawdzić, czy mech nie jest za bardzo ubity wokół korzeni - może to szkodzić roślinie. Witam. Od kilku miesięcy posiadam N. ampullaria. Kupiłem ją w Nepenti, rosła pięknie, nie spawiała problemów. Aż do dzisiaj. Ranoo zauważyłem na jej liściach dziwne plamy. Nie wiem co to jest. Narazie są na jednym liściu ale boję się żeby nie przeniosły się na inne. Poniżej foto. Proszę o rady jak z tym walczyć i co to w ogóle jest. Z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 Użyj Amistar 250 w rozcieńczreniu takim jak dla roślin ozdobnych i zmiejsz wilgotność otoczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matek# Napisano 11 Listopada 2006 Share Napisano 11 Listopada 2006 Ja tez to miałem z moją ampullarią, ale myślałem że to transport i aklimatyzacja. Zrobiłem taj jak zawsze, czyli nic Przez te kilka miesięcy hodowli doszedłem do wniosku, że roślin nie da się na siłę ratować i jak któraś ma paść to padnie. Zazwyczaj rośliny robią nam wtedy na złość i zaczynaja pieknie rosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciejświderski Napisano 11 Listopada 2006 Autor Share Napisano 11 Listopada 2006 odpowiedź na pytanie Morta brzmi 20-30*. Ciężko mi jest utrzymać temperaturę na stałym poziomie więc waha się między tymi wartościami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Dla dzbanecznika ktorego masz max 25*C,wilgotnosc od 60-80%.Wahania temp.nie powinny miec wplywu na rozwoj rosliny:] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Biolek ampullaria jest nizinnym dzbanecznikiem ktory lubi wysokie temperatury nawet do ponad 30*C a nie max. 25*C i lubi też duża wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 12 Listopada 2006 Share Napisano 12 Listopada 2006 Mort zgodze sie z toba,ale ampullaria jest dzbaneczikiem lubiacym ,,wspinaczke" i czesto mozna ja zalezc na wysokosciach 1500 m n.p.m-wiec wydaje mi sie ze mozna ja rowniez chodowac jak wyskogorskiego:]Przez to ze lubuje sie bardziej w hodowli highlandow,przedstawilem warunki,ktore wedlug wielu chodowcow sa optymalne dla tego typu roslin:] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 Mort zgodze sie z toba,ale ampullaria jest dzbaneczikiem lubiacym ,,wspinaczke" i czesto mozna ja zalezc na wysokosciach 1500 m n.p.m-wiec wydaje mi sie ze mozna ja rowniez chodowac jak wyskogorskiego:]Przez to ze lubuje sie bardziej w hodowli highlandow,przedstawilem warunki,ktore wedlug wielu chodowcow sa optymalne dla tego typu roslin:] Nieprawda, ampullaria rośnie w bardzo wilgotnych lasach gdzie jest wysoka temperatura (tak samo bicalcarata). Niesłyszałem jeszcze żeby ktoś mówił, że ampullaria lepiej lub równie dobrze rośnie w warunkach górskich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biolek Napisano 13 Listopada 2006 Share Napisano 13 Listopada 2006 Mort cos sie nie zrozumielismy.Zgodze sie z tym co piszesz o ampularii ale z tego faktu ze CZASAMI znajduje sie je na wyskosciach gorskich mozna wnioskowac,ze nadaja sie rowiniez do hodowil jako dzbaneczniki gorskie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi