Skocz do zawartości

Moja Mała Kompozycja :]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :papa:

Skonczyłem moje akwarium :) Ma ono wymiary 80dłx30szerx 49 wys. Więc zamontowałem świetlówki 3x18 W w doborze pomógł mi BartoszTrela. Bardzo mu dziękuje za cierpliwość do mnie :)

Podlewanie rozwiazuje tak, że w mam małą rure prowadzaca na dno gdzie jest keramzyt i pokazuje stan wody. Z boku jest hodowla muszek owocówek :D A większość akwarium wyścielone jest mchem :)

W akwarium są;

Dionaea muscipula fine tooth x red

Dionaea muscipula "Regular form"

Dionaea muscipula "Red-green"

Dionaea muscipula "Dutch"

Sarracenia x 'Farnhamii'

Sarracenia purpurea ssp. venosa

Nepenthes sanguinea

Nepenthes 'Hookeriana'

?

Drosera tokaiensis

Drosera tokaiensis

Drosera collinsiae

Drosera collinsiae

Drosera madagascariensis

Drosera spatulata

Drosera biflora

Drosera spatulata white flower (Cranbourne, Vic)

Drosera spatulata 'Demiston on West Coast of New Zealand'

Utricularia alpina

Co bede pisał czas na fotki ;]

Z lewej strony nie ma zbyt wiele. Czekam na Poliferke i juz ma swoje honorowe miejsce ;]

9bc86673e61c1288m.jpg

Prawa- muchołówki i rosiczki :) Głównie XS

81cee8c59c3e1914m.jpg

Środek 1 pływacz i dzbanki na górce

f92e959addfb99a7m.jpg

71b303eab98d578am.jpg

całosc :)

72b1b938e209ab93m.jpg

Wszystkie rosliinki są wsadzone w mchu. Lada dzień będzie wentylacja.

Planuje kupić troche pływaczy i je dosadzić. :) Zrobić pokrywe.

W dalszej przyszłości hodować;

Heliamfory

Cefalotusy :)

Pozdrawiam i czekam na komentarze.

Edytowane przez Krzysiek1991
Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda nieźle ale jest kilka ale:

1. trzymając tyle różnych roślin w jednym zbiorniku ciężko ci będzie utrzymać optymalne warunki dla którejkolwiek z nich, gdyż każda wymaga trochę innego traktowania,

2. jak chcesz spryskiwać dzbaneczniki nie spryskując rosiczek? Rosiczki to przeżyją raz na jakiś czas ale. np. codziennie?

3. nie lepiej dla muchołówek i kapturnic które zimują zrobić osobnego zbiornika?

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda fajnie, ale uważam, że trochę namieszałeś... te rośliny mają różne wymagania co do wilgotności, podlewania, itp. Problematyczne będzie "wyciąganie" zimujących roślin z akwarium na zimę. Muchołówki mogą źle się czuć w wysokiej wilgotności... Osobiście, gdybym robił akwarium skupiłbym się na jakimś określonym gatunku, ale to tylko moje zdanie. Bo u Ciebie - muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, sarracenie, a piszesz że chcesz jeszcze cefalotusa i heliamfory dołożyć. Pomieszane całkowicie.

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przy takim świetle(zakładam że nie ma dostepu światła słonecznego) wybarwiają się roślinki?

Tak, świetlówki są dobrane przez specjaliste BartoszaTrele. mówił on, że roślinki się wybarwią :)

1. trzymając tyle różnych roślin w jednym zbiorniku ciężko ci będzie utrzymać optymalne warunki dla którejkolwiek z nich, gdyż każda wymaga trochę innego traktowania

A więc. Muchołówki myśle, że pod koniec września pójdą kimać. Akwarium głównie załozyłem, żeby pozbyć się szkodników;

Rosiczki-ziemniurki a pływacze skoczogoniki. Juz na 2 dzień widać efekty.

2. jak chcesz spryskiwać dzbaneczniki nie spryskując rosiczek? Rosiczki to przeżyją raz na jakiś czas ale. np. codziennie?

Wilgotność jest jest taka straszna gdyz nie ma pokrywy a jeśli chce coś spryskać to spryskuje tylko tą roślinke. Jak rosiczka byłaby nawet bezpośrednio spryskiwana to nie widze przeszkody.

3. nie lepiej dla muchołówek i kapturnic które zimują zrobić osobnego zbiornika?

Juz niedługi idą spać.Jedynie są muchołówki XS takie jak

Dionaea muscipula fine tooth x red

Dionaea muscipula "Red-green"

Dionaea muscipula "Dutch"

Planuje ich nie zimować. Chyba nie zdechana jak będa miałały wilgotność 70% <_<

Wygląda fajnie, ale uważam, że trochę namieszałeś...

Wiem, roślinki będa powoli 'eliminowane" Czyli będe zastąpywał kapturnice tłustoszami a muchołówki pływaczami.

te rośliny mają różne wymagania co do wilgotności, podlewania, itp.

Wiem, Roślinki o wyzszych wymaganiach wilgotnosci posadzone sa i wyscielone mchem

Bo u Ciebie - muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, sarracenie, a piszesz że chcesz jeszcze dołożyć cefalotusa i heliamfory

Ma mysli miałem np. nastepny rok ,żeby hodować cefalotusa i heliamfory :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.