Krzysiek1991 Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 (edytowane) Cześć :: Skonczyłem moje akwarium Ma ono wymiary 80dłx30szerx 49 wys. Więc zamontowałem świetlówki 3x18 W w doborze pomógł mi BartoszTrela. Bardzo mu dziękuje za cierpliwość do mnie Podlewanie rozwiazuje tak, że w mam małą rure prowadzaca na dno gdzie jest keramzyt i pokazuje stan wody. Z boku jest hodowla muszek owocówek A większość akwarium wyścielone jest mchem W akwarium są; Dionaea muscipula fine tooth x red Dionaea muscipula "Regular form" Dionaea muscipula "Red-green" Dionaea muscipula "Dutch" Sarracenia x 'Farnhamii' Sarracenia purpurea ssp. venosa Nepenthes sanguinea Nepenthes 'Hookeriana' ? Drosera tokaiensis Drosera tokaiensis Drosera collinsiae Drosera collinsiae Drosera madagascariensis Drosera spatulata Drosera biflora Drosera spatulata white flower (Cranbourne, Vic) Drosera spatulata 'Demiston on West Coast of New Zealand' Utricularia alpina Co bede pisał czas na fotki ;] Z lewej strony nie ma zbyt wiele. Czekam na Poliferke i juz ma swoje honorowe miejsce ;] Prawa- muchołówki i rosiczki Głównie XS Środek 1 pływacz i dzbanki na górce całosc Wszystkie rosliinki są wsadzone w mchu. Lada dzień będzie wentylacja. Planuje kupić troche pływaczy i je dosadzić. Zrobić pokrywe. W dalszej przyszłości hodować; Heliamfory Cefalotusy Pozdrawiam i czekam na komentarze. Edytowane 23 Sierpnia 2007 przez Krzysiek1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 23 Sierpnia 2007 Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Jaki masz przepis na zimowanie muchołówek i kapturnic razem z dzbanecznikami? Będziesz je wyciągał na zimę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 23 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2007 Będe je trzymał jak długo się da. Następnie roslinki zimnolubne pójdą do piwnicy na zimowanie a wole miejsca wypełnie pływaczami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek879 Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 A czy przy takim świetle(zakładam że nie ma dostepu światła słonecznego) wybarwiają się roślinki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Wygląda nieźle ale jest kilka ale: 1. trzymając tyle różnych roślin w jednym zbiorniku ciężko ci będzie utrzymać optymalne warunki dla którejkolwiek z nich, gdyż każda wymaga trochę innego traktowania, 2. jak chcesz spryskiwać dzbaneczniki nie spryskując rosiczek? Rosiczki to przeżyją raz na jakiś czas ale. np. codziennie? 3. nie lepiej dla muchołówek i kapturnic które zimują zrobić osobnego zbiornika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 24 Sierpnia 2007 Share Napisano 24 Sierpnia 2007 Wygląda fajnie, ale uważam, że trochę namieszałeś... te rośliny mają różne wymagania co do wilgotności, podlewania, itp. Problematyczne będzie "wyciąganie" zimujących roślin z akwarium na zimę. Muchołówki mogą źle się czuć w wysokiej wilgotności... Osobiście, gdybym robił akwarium skupiłbym się na jakimś określonym gatunku, ale to tylko moje zdanie. Bo u Ciebie - muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, sarracenie, a piszesz że chcesz jeszcze cefalotusa i heliamfory dołożyć. Pomieszane całkowicie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek1991 Napisano 24 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2007 A czy przy takim świetle(zakładam że nie ma dostepu światła słonecznego) wybarwiają się roślinki? Tak, świetlówki są dobrane przez specjaliste BartoszaTrele. mówił on, że roślinki się wybarwią 1. trzymając tyle różnych roślin w jednym zbiorniku ciężko ci będzie utrzymać optymalne warunki dla którejkolwiek z nich, gdyż każda wymaga trochę innego traktowania A więc. Muchołówki myśle, że pod koniec września pójdą kimać. Akwarium głównie załozyłem, żeby pozbyć się szkodników; Rosiczki-ziemniurki a pływacze skoczogoniki. Juz na 2 dzień widać efekty. 2. jak chcesz spryskiwać dzbaneczniki nie spryskując rosiczek? Rosiczki to przeżyją raz na jakiś czas ale. np. codziennie? Wilgotność jest jest taka straszna gdyz nie ma pokrywy a jeśli chce coś spryskać to spryskuje tylko tą roślinke. Jak rosiczka byłaby nawet bezpośrednio spryskiwana to nie widze przeszkody. 3. nie lepiej dla muchołówek i kapturnic które zimują zrobić osobnego zbiornika? Juz niedługi idą spać.Jedynie są muchołówki XS takie jak Dionaea muscipula fine tooth x red Dionaea muscipula "Red-green" Dionaea muscipula "Dutch" Planuje ich nie zimować. Chyba nie zdechana jak będa miałały wilgotność 70% Wygląda fajnie, ale uważam, że trochę namieszałeś... Wiem, roślinki będa powoli 'eliminowane" Czyli będe zastąpywał kapturnice tłustoszami a muchołówki pływaczami. te rośliny mają różne wymagania co do wilgotności, podlewania, itp. Wiem, Roślinki o wyzszych wymaganiach wilgotnosci posadzone sa i wyscielone mchem Bo u Ciebie - muchołówki, rosiczki, dzbaneczniki, sarracenie, a piszesz że chcesz jeszcze dołożyć cefalotusa i heliamfory Ma mysli miałem np. nastepny rok ,żeby hodować cefalotusa i heliamfory Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi