Skocz do zawartości

Białe Owady Wewnątrz Kielichów

Serbia

Rekomendowane odpowiedzi

W jednej z moich kapturnic (Juthatip Soper) zauważyłem dziś malutkie, białe owady łażące sobie wewnątrz pułapek. Czy to mogą być mszyce, czy też może jakieś symbiotyczne owady - gdzieś czytałem, że w kapturnicach żyją czasem jakieś owady?

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie, wszystko jest w porządku jeśli chodzi o rozwój rośliny. Powiem więcej - w ostatnich tygodniach kapturnica rosła jak na drożdżach, lepiej niż latem.

Poza tym tych owadów nie ma w ogóle na zewnątrz rośliny, przebywają wyłącznie wewnątrz kielichów. W zasadzie wewnątrz jednego, największego i najstarszego kielicha - w innych widziałem pojedyncze sztuki. A w tym największym jest ich naprawdę dużo... Poruszają się dość szybko.

Zrobiłem w miarę niezłe zdjęcie:

http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/Nowe.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Hm... a może to są duchy zjedzonych owadów?

Niestety chyba się nie uda zrobić lepszych zdjęć. Chociaż popróbuję w weekend. Ale jakby ktoś miał jakiś pomysł co to może być, to piszcie tutaj, może jak odnajdę zdjęcie w Internecie, to rozpoznam.

Odnośnik do odpowiedzi

mowie tylko co mowili w programie przyrodniczym w National Geographic "Urodzeni Mordercy - Mięsożercy Lektor Pl" ten filmik jest gdzies na forum. i jest tam pokazane jak wylatują właśnie z kapturnic małe komary. niektore gatunki rozmnazaja sie tylko i wylacznie w kapturnicach bo ich larwy maja wtedy dodatkowe pozywienie ze zlapanych owadow

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm , podobne robaczki czasami spotykam w mojej hodowli drewnojadów i czasami też u świerszczy. Wilgoć, rozkładający się owad, albo owoc (nie wiem co dokładniej preferują :P) to idealne warunki do ich życia :-). Wg. mnie to są reducenci z rodziny pajęczaków, rozkładają tylko martwe części organizmów. Niestety zapomniałem jak się te robaczki zwią , roztocze mutanty ? :D

Jeżeli oczywiście to te same robaczki co ja posiadam, to nie musisz się martwić. Roślince krzywdy nie zrobią/

Pozdrawiam ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.