Serbia Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 W jednej z moich kapturnic (Juthatip Soper) zauważyłem dziś malutkie, białe owady łażące sobie wewnątrz pułapek. Czy to mogą być mszyce, czy też może jakieś symbiotyczne owady - gdzieś czytałem, że w kapturnicach żyją czasem jakieś owady? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogrodnik1992 Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 To sa mszyce polecam diazol e 500 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 A kaptury nie deformują się, nie mają sztywniejszych ale kruchszych ścianek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 14 Października 2007 Autor Share Napisano 14 Października 2007 No właśnie nie, wszystko jest w porządku jeśli chodzi o rozwój rośliny. Powiem więcej - w ostatnich tygodniach kapturnica rosła jak na drożdżach, lepiej niż latem. Poza tym tych owadów nie ma w ogóle na zewnątrz rośliny, przebywają wyłącznie wewnątrz kielichów. W zasadzie wewnątrz jednego, największego i najstarszego kielicha - w innych widziałem pojedyncze sztuki. A w tym największym jest ich naprawdę dużo... Poruszają się dość szybko. Zrobiłem w miarę niezłe zdjęcie: http://i20.photobucket.com/albums/b213/zetareticuli/Nowe.jpg Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 pierwszy raz spotykam sie z czyms takim, a troche widzialem ;p w tym wypadku bedzie trzeba zrobic dokladniejsze zdjecia, podrzucic pani od biologii albo wrzucic pod mikroskop Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 14 Października 2007 Share Napisano 14 Października 2007 podrzucic pani od biologii albo Panu marrom jest nauczycielem i z tego co sie orientuje ogarnia wszystkie robaczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 15 Października 2007 Autor Share Napisano 15 Października 2007 Hm... a może to są duchy zjedzonych owadów? Niestety chyba się nie uda zrobić lepszych zdjęć. Chociaż popróbuję w weekend. Ale jakby ktoś miał jakiś pomysł co to może być, to piszcie tutaj, może jak odnajdę zdjęcie w Internecie, to rozpoznam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 PROVADO - psik i po lokatorach .... i kij im w korpus jak się nazywają Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz_Nepenti Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 PROVADO - psik i po lokatorach .... i kij im w korpus jak się nazywają A jak to nowy gatunek żuczka [beeep]jadka? jak kij im w oko to Provado w sprayu jest niezastapione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy.prv.1991 Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 moze to larwy komara. w filmiku jaki byl gdzies na forum "National Geographic Urodzeni Mordercy - Mięsożercy Lektor Pl" bylo ze komary czasami skladaja larwy wlasnie w kapturnicach a co dziwniejsze wylatują potem z tamtąd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nesprim Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Larwy komara żyją w wodzie , nie mają w zwyczaju spacerowania po suchym lądzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy.prv.1991 Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 mowie tylko co mowili w programie przyrodniczym w National Geographic "Urodzeni Mordercy - Mięsożercy Lektor Pl" ten filmik jest gdzies na forum. i jest tam pokazane jak wylatują właśnie z kapturnic małe komary. niektore gatunki rozmnazaja sie tylko i wylacznie w kapturnicach bo ich larwy maja wtedy dodatkowe pozywienie ze zlapanych owadow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PYSIE Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 ja tam nie deliberuje kto co i jak sie zwie ...... jak nie nadaje się do zjedzenia przez naszych owadożerców to PSSSSS PROVADO i niech zdycha teletubisie mówią PA PA Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 16 Października 2007 Share Napisano 16 Października 2007 Hmm , podobne robaczki czasami spotykam w mojej hodowli drewnojadów i czasami też u świerszczy. Wilgoć, rozkładający się owad, albo owoc (nie wiem co dokładniej preferują ) to idealne warunki do ich życia :-). Wg. mnie to są reducenci z rodziny pajęczaków, rozkładają tylko martwe części organizmów. Niestety zapomniałem jak się te robaczki zwią , roztocze mutanty ? Jeżeli oczywiście to te same robaczki co ja posiadam, to nie musisz się martwić. Roślince krzywdy nie zrobią/ Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 16 Października 2007 Autor Share Napisano 16 Października 2007 Nie mogą to być larwy, bo mają odnóża i spacerują Całkiem szybko zresztą - więc to z kolei wyklucza chyba mszyce. Niemniej jednak chyba je czymś podtruję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi