Select Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Witam Jestem teraz w Anglii i tutaj w marcu zakupilem swoja mucholowke. Rosnie ladnie, ma zdrowe pulapki, podzielila sie na 4 itp., itd. Niedlugo wracam do Polski i chcialbym zabrac ja ze soba, ale nie wiem jak wyglada to ze strony prawnej!? Nie jestem pewien, czy prawo pozwala na przewoz takiej rosliny przez granice. Moze ktos z Was ma wiadomosci na ten temat? Jesli tak to prosze o odpowiedz. Druga sprawa jest taka, ze jesli bede mogl zabrac ja ze soba to jak ja bezpiecznie przetransportowac? Ma duzo lisci i pulapek i nie wiem, czy zaczac ja zimowac(w tym przypadku moze, ale nie musi stracic lisci, a do wyjazdu mam okolo miesiaca), czy postapic drastycznie i np. poucinac liscie i przewiezc bulwy? Czekam na Wasze opinie Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 (edytowane) nikt cię nie będzie ścigał za przewóz muchołówki Samolotem, czy samochodem, nikt się nie powinien doczepić Druga sprawa jest taka, ze jesli bede mogl zabrac ja ze soba to jak ja bezpiecznie przetransportowac? Drastyczne metody obcinania liści radzę zapomnieć . Najbezpieczniej pozbawić roślinkę doniczki, wsadzić do pojemnika z mokrym mchem (najlepiej torfowiec), obłożyć mchem, zamknąć pojemnik. Roślinka nie będzie latać po pojemniczku i tym samym się nie uszkodzi. Wiesz jak się pakuje rośliny podczas wysyłki (np. pocztą) ? Tak samo możesz zapakować podczas przewozu Edytowane 24 Października 2007 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 (edytowane) co by sie mieli czepiać jesli wracasz do polski to wez pupila i ok..........przecież to twoje Edytowane 24 Października 2007 przez kamcio122 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select Napisano 24 Października 2007 Autor Share Napisano 24 Października 2007 Dzieki za odpowiedzi. Pytalem, poniewaz nie wiem czy mucholowka nie znajduje sie na liscie roslin chronionych i nie wiem, jak mogliby zareagowac celnicy podczas ewentualnej kontroli celnej. No to jeszcze jedna sprawa. Skoro roslinka sie "podzielila" i widac ze jedna z nich jest mlodziutka(malutkie pulapki i listki ktore juz nie rosna) to przed okresem zimowania rozsadzic rosliny, czy zimowac razem z mloda? W takim przypadku rozsadzilbym je na wiosne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 bardzo małe muchołówki nie powinny zimować hm.... napisz jaką srednicę ma ta mała bo jeśli zimowałabyś to razem z dużą bo są razem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select Napisano 24 Października 2007 Autor Share Napisano 24 Października 2007 zimowałabyś Nie jestem kobieta Dokladnie nie wiem ile moze miec mala srednicy, bo sa gesto w jednej doniczce ale oprocz duzej ktora wlasnie puszcza kwiat sa 3 inne. Jutro sprobuje zrobic zdjecia to wkleje. Pulapki malej maja ok 1cm i jest ich osiem. Jak juz wczesniej napisalem, swoja roslinke kupilem w marcu i byla jedna-teraz sa 4 i chyba sa za mlode na ziomowanie. Tak wygladala 2 tygodnie po zakupie i pierwszym sniadaniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 Utnij kwiatka, zwlaszcza jak zamiezasz zimowac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamcio122 Napisano 24 Października 2007 Share Napisano 24 Października 2007 jeśli mówisz żę pułapki 1 cm to chyba mogą zimować ale niech tu sie wypowiedza eksperci.... a... i utnij ten pęd i sory za pomyłkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Ta muchołówka jak najbardziej powinna zimować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select Napisano 25 Października 2007 Autor Share Napisano 25 Października 2007 (edytowane) Witam ponownie Dzisiaj miala male zabiegi kosmetyczne-usuniecie kwiatu oraz uschnietych lisci i pulapek. Tak prezentowala sie na szafce o wymiarach 28/32 cm przed zabiegiem. Mala roslinke(jej pulapki) widac u podstawy liscia na dole zdjecia. Podpowiedzcie jeszcze, kiedy zdecydowac sie na rozsadzenie-przed czy po zimowaniu? Wydaje mi sie, ze po ale poczekam na Wasze opinie. PS. Jako ciekawostke dodaje zdjecie podwowjonej sily ataku Czy czesto spotyka sie dwie pulapki na jednym lisciu? Edytowane 25 Października 2007 przez Select Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 25 Października 2007 Share Napisano 25 Października 2007 Nie jest to jedna muchołówka, ale kilka ładny okaz. Dwie pułapki na jednym lisciu nie są częstym zjawiskiem, fajna fotka. Osobiście rozsadziłbym je teraz, należy to jednak zrobić ostrożnie by nie uszkodzić bulwy/korzeni. Przed okresem spoczynku mogłoby to pociągnąc za sobą złe skutki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Select Napisano 28 Października 2007 Autor Share Napisano 28 Października 2007 Dzieki wielkie za wszystkie sugestie. Z racji tego, ze nie mam tutaj dostepu do torfu(nie wiem gdzie moge kupic odpowiedni) zdecyduje sie na rozsadzenie po powrocie do Polski. Sprobuje przezimowac je tak jak sa teraz-czyli razem, a rozsadze na wiosne. Jeszcze raz dzieki Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi