Skocz do zawartości

Przewoz Mucholowki Przez Granice-pytanie

Select

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem teraz w Anglii i tutaj w marcu zakupilem swoja mucholowke. Rosnie ladnie, ma zdrowe pulapki, podzielila sie na 4 itp., itd.

Niedlugo wracam do Polski i chcialbym zabrac ja ze soba, ale nie wiem jak wyglada to ze strony prawnej!?

Nie jestem pewien, czy prawo pozwala na przewoz takiej rosliny przez granice. Moze ktos z Was ma wiadomosci na ten temat? Jesli tak to prosze o odpowiedz.

Druga sprawa jest taka, ze jesli bede mogl zabrac ja ze soba to jak ja bezpiecznie przetransportowac? Ma duzo lisci i pulapek i nie wiem, czy zaczac ja zimowac(w tym przypadku moze, ale nie musi stracic lisci, a do wyjazdu mam okolo miesiaca), czy postapic drastycznie i np. poucinac liscie i przewiezc bulwy?

Czekam na Wasze opinie

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

nikt cię nie będzie ścigał za przewóz muchołówki :D

Samolotem, czy samochodem, nikt się nie powinien doczepić :)

Druga sprawa jest taka, ze jesli bede mogl zabrac ja ze soba to jak ja bezpiecznie przetransportowac?

Drastyczne metody obcinania liści radzę zapomnieć :).

Najbezpieczniej pozbawić roślinkę doniczki, wsadzić do pojemnika z mokrym mchem (najlepiej torfowiec), obłożyć mchem, zamknąć pojemnik. Roślinka nie będzie latać po pojemniczku i tym samym się nie uszkodzi.

Wiesz jak się pakuje rośliny podczas wysyłki (np. pocztą) ? Tak samo możesz zapakować podczas przewozu :)

Edytowane przez Nwankwo
Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi.

Pytalem, poniewaz nie wiem czy mucholowka nie znajduje sie na liscie roslin chronionych i nie wiem, jak mogliby zareagowac celnicy podczas ewentualnej kontroli celnej.

No to jeszcze jedna sprawa. Skoro roslinka sie "podzielila" i widac ze jedna z nich jest mlodziutka(malutkie pulapki i listki ktore juz nie rosna) to przed okresem zimowania rozsadzic rosliny, czy zimowac razem z mloda?

W takim przypadku rozsadzilbym je na wiosne.

Odnośnik do odpowiedzi

zimowałabyś

Nie jestem kobieta :P

Dokladnie nie wiem ile moze miec mala srednicy, bo sa gesto w jednej doniczce ale oprocz duzej ktora wlasnie puszcza kwiat sa 3 inne. Jutro sprobuje zrobic zdjecia to wkleje. Pulapki malej maja ok 1cm i jest ich osiem.

Jak juz wczesniej napisalem, swoja roslinke kupilem w marcu i byla jedna-teraz sa 4 i chyba sa za mlode na ziomowanie.

Tak wygladala 2 tygodnie po zakupie i pierwszym sniadaniu :P

p1000871uw5.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie

Dzisiaj miala male zabiegi kosmetyczne-usuniecie kwiatu oraz uschnietych lisci i pulapek.

Tak prezentowala sie na szafce o wymiarach 28/32 cm przed zabiegiem.

24pazdziernika2007co2.th.jpg

Mala roslinke(jej pulapki) widac u podstawy liscia na dole zdjecia.

Podpowiedzcie jeszcze, kiedy zdecydowac sie na rozsadzenie-przed czy po zimowaniu? Wydaje mi sie, ze po ale poczekam na Wasze opinie.

PS. Jako ciekawostke dodaje zdjecie podwowjonej sily ataku :P

p1010321ph3.th.jpg

Czy czesto spotyka sie dwie pulapki na jednym lisciu?

Edytowane przez Select
Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest to jedna muchołówka, ale kilka :) ładny okaz. Dwie pułapki na jednym lisciu nie są częstym zjawiskiem, fajna fotka. Osobiście rozsadziłbym je teraz, należy to jednak zrobić ostrożnie by nie uszkodzić bulwy/korzeni. Przed okresem spoczynku mogłoby to pociągnąc za sobą złe skutki.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wielkie za wszystkie sugestie.

Z racji tego, ze nie mam tutaj dostepu do torfu(nie wiem gdzie moge kupic odpowiedni) zdecyduje sie na rozsadzenie po powrocie do Polski.

Sprobuje przezimowac je tak jak sa teraz-czyli razem, a rozsadze na wiosne.

Jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.