sativ Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 Witam, jako wstęp do zabawy dzbankami in vitro uruchamiam "kiełkowalnie" naturalną dla nich (i przy okazji ukorzeniania dzbanków, aklimatyzacji roślin z paczek itd) w celu porównania skuteczności metod "naturalnej", "naturalnej" z GA3 (jak tylko dojdzie od jkwiatka) i in vitro. (chwilowo tylko dla N. maxima, ale kiełkowane beda tez inne gatunki) Akwarium 40cm dł x 25cm szer, 30cm wysokości, 2 świetlówki T5 8W (SYLVANIA GROLUX 8500 K + PHILIPS Aquarelle 10000 K)+ odbłyśniki+ osprzęt (dławik elektromagn. + startery, elektroniczne za drogo by wyszły, oprawki etc.) mały wentylator od komputera+ zasilacz troche pleksi, piłka włosowa, pilniki + chwila czasu : Higrometr+ temometr będą zaś, bedzie tez folia na pleksi. Przewiduje tez regulacje wilgotnosci za pomocą wentylatora, zobaczymy co z tego wyniknie Wysieje nasiona dzbanków w sphagnum na włóknie kokosowym i keramzycie(oszczednosc mchu), wszystko bedzie stało w wodzie na dnie, doniczki śred. 7cm wys. 7cm więc ok. 3-4 cm wody. Ilość nasion dokładnie przelicze, nastapnei zobaczy sie jaki jest okres kiełkowania nasion i kiełkowalność dla każdego gatunku, jak zalezy od wieku nasion oraz czy moczenie w rr GA3 coś daje (jak go dostane..) potem jeszcze porównanie z kiełkowaniem in vitro, ale ono już we własciwym temacie. na bierzaco będe starał sie zdawać relacje Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 GA3 (jak tylko dojdzie od jkwiatka) Poczta [*] Rest in Peace Tak jak auksyna do paulo09 ;/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 18 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2008 Dzisiaj wysiałem; 2 doniczki po 100 nasion N. macfarlanei 1 doniczka 90 nasion N. ramspina 1 doniczka 100 nason N. mini maxima klon 1 1 doniczka 100 nasion N mini maxima klon 2 1 kuweta wuuchta nasion N. maxima (koło 500?) Zobaczymy co z tego wyjdzie : Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Pojawiły sie pierwsze ślady pleśni na nasionach ramspiny, do boju poszedł 0.4% Amistar 250, (profilaktycznie na wszystkie nasiona) zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Zamiast pryskać chemią lepiej zamontować wiatraczek w środku. Chemia może spowolnić lub spowodować brak kiełkowania. Też pryskałem zapobiegawczo pierwsze nasiona tłustoszy i kiszka. Nic mi nie wykiełkowało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2008 Jest wiatraczek Włączam co jakis czas, tak mam w środku 100% wilg, niestety wiatraczek jest za silny i spada do ok. 60% po włączeniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mort Napisano 27 Czerwca 2008 Share Napisano 27 Czerwca 2008 Czemu to stoi w wodzie Skad masz nasiona? Jak świeże są? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 27 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2008 Stoi w wodzie dlatego że dno doniczek wypełnione jest keramzytem, potem jest kępka włókna kokosowego i dopiero na górze jak na poduszce jest ok. 1cm warstwa sphagnum (oszczednosc mchu, nie trzeba też pilnować ściśle wilg. podłoża- zobaczymy jak sie sprawdzi ten patent) Woda dod. podnosi wilgotność w środku do prawie 100%. Od czasu do czasu spryskam całość destylką (teraz z dodatkiem amistaru- mam nadzieje że nasionom nie zaszkodzi, pleść pojawiła sie tylko na nasionach n.macfarlanei ale zapobiegawczo przejechałem wszystko w ciagu 2 dni 3x mocnym stężeniem (jak na pomidory) i teraz co jakiś czas 1/5 tego stęż.) nasiona mam od usera (ki )CPUK, mają od 3 (mini maxima) do 5 (;/) miesiecy (reszta) Próby z GA3 chyba nie będzie, w każdym razie chwilowo... Będe musiał zamówić. Nasionka gł. z myślą o TC, ale przy okazji sprawdzam czy tradycyjnie w ogóle ruszą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Włókno kokosowe lubi pleśnieć dlatego ja unikał bym jego stosowania. Dzbaneczniki kiełkują bardzo długo więc trzeba mieć naprawdę dużo cierpliwości. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2008 Na CPUK opisywali jak świeżuteńkie nasiona poszły w 8-9(?jakoś tak) dni. Długi czas kiełkowania jest moim spowodowany gł. krótkim okresem światła, u mnie jest wiec 16h i zastanawiam sie nad 18h i mam nadzieje ze w miesiąc pójdą. Co do tego włókna- zasłyszane czy sprawdzone? I czy można jakoś temu zapobiec ? (odkażanie) Używam do dzbanków podłoża z torfu, suszonego sphagnum i właśnie włókna kokosowego... Będę musiał sprawdzić na (znowu) biednej ventracie jak to wyglada... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P.K. Napisano 28 Czerwca 2008 Share Napisano 28 Czerwca 2008 Co do tego włókna- zasłyszane czy sprawdzone? I czy można jakoś temu zapobiec ? (odkażanie) Używam do dzbanków podłoża z torfu, suszonego sphagnum i właśnie włókna kokosowego... Będę musiał sprawdzić na (znowu) biednej ventracie jak to wyglada... Sprawdzone. Pleśnieje w 99% przy wysokiej wilgotności. Pleśń na kokosie siada szybko. Z zapobieganiem to nie wiem ale kokos chyba tak już ma że pleśnieje. Z tym podłożem to jak już to suszone drewienka i torf cienko mielony. W takim rośnie mój veitchii Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Sprawdzone. Pleśnieje w 99% przy wysokiej wilgotności. Pleśń na kokosie siada szybko. Dokładnie, poza tym nie musi być wcale wysoka wilgotność, nawet przy 60% potrafi pleśnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Z tego co wiem włókno niektórych lepszych firm jest w stanie odeprzeć atak grzyba i bywa, że nie pleśnieje. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem był by suszony torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 30 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2008 Również zdecydowanie droższym Chyba że ktoś chce mi zasponsorować, wyśle nr konta na pw Zaopatrzyłem sie w kg. tego shitu, mam je również w podłożu kilku dzbanków które ostatnio przesadzałem. Przesadzić je jeszcze raz, czy wytrzymają rok? Pozdrawiam P.S Tymczasowo odkryłem chyba dobrą metodę hodowli sphagnum, szkoda ze dzbanki nie kiełkują tak jak ono zaczeło rosnąć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Czerwca 2008 Share Napisano 30 Czerwca 2008 Zaopatrzyłem sie w kg. tego shitu, mam je również w podłożu kilku dzbanków które ostatnio przesadzałem. Przesadzić je jeszcze raz, czy wytrzymają rok? Pozdrawiam Spokojnie dadzą radę, chyba że włókno masz na górze, dzbanki są przelane, a wentylacja słaba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi