karoca26 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Witam. Posiadam Nepenthes sanguinea i mam problem. Otoz na torfie zauwazylem dzisiaj glony. Powachalem rowniez torf nie pachnial zbyt dobrze. I z tym wiaze sie pytanie. Czy moge go przesadzic czy zostawic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arni321 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 ja bym na twoim miejscu przesadzic go ;D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Przesadzic to i tak musze. Czy moge dla tego dzbanecznika zmieszac torfowiec z torfem 3,5-4,5 ph? Dobrze bedzie rosl? Tylko teraz niech wypowiedza sie doswiadczeni forumowicze I od razu dzbanecznika dam do wiekszej doniczki. Na pol doniczki starczy torfowca i reszte dosype zwyklego torfu i wymieszam. Dobrze bedzie? Moge ew. jakiegos zwirku dosypac.... Mam jeszcze pomysl zeby keramzyt dac do akwa i tam dzbanecznika (akwa odkryte od gory, 20l). Wtedy bedzie mial slonce z rana a przez reszte dnia bede go oswietlal swietlowka (dziadowa, ale zawsze cos). Czy to dobry pomysl? Przesadzilem dzbanecznika. Jest w wiekszej doniczce. Mysle ze sie przyjmie. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy dzbaki moga lezec na torfie? I niekotre dzbanki mi uschly to mam je uciac? Czy zostawic? A i sorry ze post pod postem... Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez szamanka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 21 Sierpnia 2008 Share Napisano 21 Sierpnia 2008 Dzbanki utnij jak całe uschną. Dzbanki mogą leżeć na torfie, chociaż niektórzy sądzą, że dzbanki położone na torfie gniją, ale według mnie to bzdura. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 21 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2008 To cale uschniete dzbanki utne. Ja tez sadze ze moga lezec na torfie, ale ktos tam mowil ze nie moga wiec wolalem sie upewnic Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 (edytowane) Aby nie tworzyć osobnego tematu, który by dotyczył tego samego dzbanecznika, napisze to tutaj. A więc chciałbym abyście zerknęli na zdjęcia i stwierdzili czy mojej sanguinei coś nie dolega. Dodam że trzymam ją w terra (80 % - 90 % wilgoci), temp 24 - 26 dzień, a w nocy tak 21 stopni, dwie świetlówki 18W. Fotki FOTKI. Zastanawiam się daczego usychają tak szybko dzbanki i cały czas jest ich tylko 3, gdy pojawi się nowy zaraz jakiś starszy zaczyna obumierać, dodatkowo liście - ich wygląd nie jest za wspaniały. Myślałem nad przesadzeniem, ale poczekam co wy zasugerujecie. Edytowane 31 Sierpnia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Jak dla mnie wyglada bardzo ładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 Bardzo ładna roślina, nie ma sie czego przyczepic. Dzbanki szybko mogą usychać z wielu powodów np. nałapały owadów/zostały porządnie dokarmione. Wtedy zawsze szybciej dzbanek usycha. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Września 2008 Share Napisano 1 Września 2008 (edytowane) Moje nie są dokarmiane . Dlaczego nie produkują soków trawiennych ? Mam nalać trochę destylki do dzbanka. Edytowane 1 Września 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 1 Września 2008 Autor Share Napisano 1 Września 2008 Moj wlasnie tez nie wytwarza sokow trawiennych nie wiem czemu... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 3 Września 2008 Share Napisano 3 Września 2008 Bo dzbanki w zasadzie nie wytwarzają soków trawiennych po otwarciu dzbanka. Przy dobrych warunkach może zacząć produkować, ale to przy dobrych warunkach. Choć i tak mam wrażenie że większość z tych nowo powstałych to para osiadająca i skraplająca się na ściankach dzbanka. Nie poleca się dolewnia wody do dzbanków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Osttnio zauważyłem że podłoże jakby śmierdziało, tylko nie umiem określić jak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchozerka Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 I niekotre dzbanki mi uschly to mam je uciac? Czy zostawic? Ja bym uważała z tym obcinaniem dzbanków-jak poobcinałam uschnięte dzbanki to usechł mi cały dzbanek i odbił(chyba) mi dopiero po paru miesiącach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Border Napisano 4 Września 2008 Share Napisano 4 Września 2008 Bo dzbanki w zasadzie nie wytwarzają soków trawiennych po otwarciu dzbanka. Przy dobrych warunkach może zacząć produkować, ale to przy dobrych warunkach. Choć i tak mam wrażenie że większość z tych nowo powstałych to para osiadająca i skraplająca się na ściankach dzbanka. Nie poleca się dolewnia wody do dzbanków. W dopiero wykształcających się dzbankach pod światło widać ciecz. Osttnio zauważyłem że podłoże jakby śmierdziało, tylko nie umiem określić jak Jeśli śmierdzi to możliwe, że torf zgnił jeśli tak to radze przesadzić roślinkę. Ja bym uważała z tym obcinaniem dzbanków-jak poobcinałam uschnięte dzbanki to usechł mi cały dzbanek i odbił(chyba) mi dopiero po paru miesiącach. Możliwe, że to był jakiś szok dla rośliny (to obcięcie wszystkich). Jak odcinam po jednym to jeszcze się nic złego nie stało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karoca26 Napisano 20 Września 2008 Autor Share Napisano 20 Września 2008 Nie bede zakladal nowego teamtu (ten temat jets moj, wiec zapytam tu) Kupilem dzisiaj nowego dzbanecznika N.Hookeriana i mam pytanie. Jak oceniacie jego stan? Ja mysle ze jest dobry, bo byl tylko tydzien w sklepie ogrodniczym. A co wy sadzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi