kejo85 Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 witam mam problem a mianowicie nie chcą mi rosnąć dzbanki. wilgotność do 100% dochodzi temperatura nie spada poniżej 20 stopni. czy to jest dzbanecznik alata? załączam 2 zdjecia. z góry dziekuje za pomoc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 9 Grudnia 2008 Share Napisano 9 Grudnia 2008 Najważniejszą rzeczą przy wytwarzaniu dzbanków jest swiatło, a z tego co widzę roślina stoi gdzieś pod scianą, a sztuczne oswietlenie to zwykła lampka. Btw dzbanecznik musi się najpierw przyzwyczaić do nowego miejsca zanim zacznie wytwarzać dzbanki. Wody jest za dużo, w sklepach budowlanych są dostępne takie kulki z glinki - keramzyt, zalewa się go wodą do połowy, a on nasiąkając zwiększa powierzchnię parowania, dzięki temu podnosi wilgotność lepiej niż gładka tafla wody, no chyba ze masz tam fogger i jest to wymuszone jego obecnością. Aczkolwiek ten gatunek wcale nie wymaga tak wysokiej wilgotności, u mnie świetnie sobie radzi na parapecie. On stoi chyba nieco zbyt blisko kaloryfera, przez to z boku wali na niego gorące, ale całkowicie suche powietrze, a od dołu chłodniejsze wilgotne powietrze co też mu chyba nie pomaga. Przestawiłabym go na parapet, dzbanki całkiem niezle znoszą nieco nizsze niż 20*C temperatury. A i jest To N. x Ventrata, to krzyżówka miedzy N. ventricosa i N. alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejo85 Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2008 dziekuje za wyczerpującą odpowiedź. czyli sugerujesz zeby postawic ja na parapecie i odłączyć lampke?, z tej strony bloku malo jest slonca :/.a co do kaloryfera, to wydaje mi sie, ze tu przynajmniej bedzie mial cieplej i nie bedzie mu zawiewalo chlodem, bo okna mam niezbyt szczelne i z kolei będzie w jedna ściankę zawiewało od okien chłodne powietrze.a co do generatora i takiej ilosci wody to mowisz ze moze byc? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 czyli sugerujesz zeby postawic ja na parapecie i odłączyć lampke? Nie tyle odłączyć co zmienić na odpowiednią. Jeśłi to lampka ze zwykłym gwintem to możesz zakupić świetlówkę kompaktową. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 10 Grudnia 2008 Share Napisano 10 Grudnia 2008 Uwaga - dzbaneczniki często rosną w wysokich górach, więc chłód im nie przeszkada, za żadne rośliny nie znoszą powietrza unoszącego się od kaloryferow. Na generatorze mgły się nie znam więc ci nie powiem, aczkolwiek nigdy nie widziałam tak ogromnych ilości wody u nikogo kto ma fogger. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejo85 Napisano 10 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2008 Nie tyle odłączyć co zmienić na odpowiednią. Jeśłi to lampka ze zwykłym gwintem to możesz zakupić świetlówkę kompaktową. o jakiej mocy świetlówka kompaktowa była by odpowiednia? dziękuje Szamanko za rzetelną odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 (edytowane) Jeśli tak ja powiedział Mariusz masz tą lampkę na normalny gwint to możesz zakupić sobie świetlówkę kompaktową zintegrowaną (żarówkę energooszczędną potocznie) Philips Tornado 23W ( świeci jak 100W czy coś takiego) Edytowane 11 Grudnia 2008 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Grudnia 2008 Share Napisano 11 Grudnia 2008 a co do kaloryfera, to wydaje mi sie, ze tu przynajmniej bedzie mial cieplej i nie bedzie mu zawiewalo chlodem, bo okna mam niezbyt szczelne i z kolei będzie w jedna ściankę zawiewało od okien chłodne powietrze.a co do generatora i takiej ilosci wody to mowisz ze moze byc? Jesli to ventrata to w chłodzie spokojnie sobie da rade. Moje stoją sobie eksperymentalnie w temperaturze 12 st C i nic im nie jest, wypuszczają nowe liście, więc grzejnik nie jest potrzebny a tak jak napisała szamanka - wali suchym powietrzem. Poza tym od tej lampki co ją masz to i tak idzie więcej ciepła niż światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kejo85 Napisano 11 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2008 wielkie dzięki Panowie i Panie i musze przyznac, że to najlepsze forum z jakim sie spotkalem szybka i fachowa pomoc bez zbednych postow. jeszcze raz dziekuje i licze na wielkie dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi