michcup Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 (edytowane) po pewnym czasie doszedłem do wniosku że kupowanie destylki nie ma sensu na allegro znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item534822112_filtr_...5_gpd_ro_3.html i teraz pytania 1.czy to jest kompletny zestaw czy coś trzeba jeszcze dokupić? 2.czy taki filtr jakoś się zużywa i czy trzeba w nim wymieniać jakieś części? 3.jaka część wody to odpad? 4.czy ta cena nie jest zbyt niska? i czy za tą cenę kupi się coś co zda egzamin? 5. posiada ktoś z was taki filtr? Edytowane 25 Stycznia 2009 przez michcup Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Ja powiem tak. O wiele bardziej sie opłaca od tego filtra zrobić kolumnę do destylacji wody za pomocą żywic jonowymiennych Tutaj trochę więcej o kolumnie http://flytrap.pl/content/view/81/85/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 ale skąd wziąć żywice jonowymienne: kationit silnie kwaśny (wodorowy!) i anionit silnie zasadowy (wodorotlenowy!)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Co do filtra RO niedawno powstały takie tematy: http://flytrap.pl/content/view/134/85/ http://flytrap.pl/content/view/114/85/ Myślę, że znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bados Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Kolegoa, który ma taką kolumnę podobno kupił te żywce w zoologocznym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2009 ok dzięki za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Jeśli nasze potrzeby na wodę nie są olbrzymie, przy obecnych cenach filtrów RO warto w taki zainwestować. Żywice polecam dla osób które potrzebują dziesiątki litrów wody tygodniowo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 To już chyba lepiej kupić od razu filtr z możliwością otrzymywania wody demineralizowanej i wody pitnej mineralizowanej . To już chyba lepiej kupić od razu filtr z możliwością otrzymywania wody demineralizowanej i wody pitnej mineralizowanej . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szamanka Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Nie ma takiego, filtr spożywczy odróznia od akwarystycznego (a taki jest potrzebny do owadożerów) to że ostatnie złoże to mineralizator, który spowrotem wprowadza minerały do wody, bo wbrew pozorom destylowania nie jest taka zdrowa dla ludzi Zywice są na allegro non stop. Co do RO wymieniasz wszystkie 3 złoża, boczne co 4-6miesięcy jesli dobrze pamiętam, membranę co 2-3 lata, co najsmieszniejsze kupno wkładów jest droższe od kupna całego filtra, a przynajmniej było jak się tym interesowałam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Nie ma takiego, filtr spożywczy odróznia od akwarystycznego (a taki jest potrzebny do owadożerów) to że ostatnie złoże to mineralizator, który spowrotem wprowadza minerały do wody, bo wbrew pozorom destylowania nie jest taka zdrowa dla ludzi Filtry RO, te bardziej rozbudowane, "spożywcze" mają zazwyczaj możliwość przełączania pomiędzy trybem woda demineralizowana/woda demi. po mineralizatorze. Z powodzeniem można je stosować zarówno do przygotowania wody dla owadożerów (woda demineralizowana), jak również do picia (woda RO wzbogacona). Trzeba tylko pamiętać o przełączeniu trybu pracy filtra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 (edytowane) Dokładnie. Ja taką wodę stosuję od ponad roku z powodzeniem. Edytowane 25 Stycznia 2009 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Filtry RO, te bardziej rozbudowane, "spożywcze" mają zazwyczaj możliwość przełączania pomiędzy trybem woda demineralizowana/woda demi. po mineralizatorze. Z powodzeniem można je stosować zarówno do przygotowania wody dla owadożerów (woda demineralizowana), jak również do picia (woda RO wzbogacona). Trzeba tylko pamiętać o przełączeniu trybu pracy filtra. Niektóre mają zamontowane po prostu 2 osobne krany (ja taki posiadam). Niczego nie trzeba przełączać, trzeba tylko pamiętać z którego leci jaka woda. Ja stosuję również od ponad roku i w końcu herbata nie ma tego cholernego osadu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Stycznia 2009 Share Napisano 25 Stycznia 2009 Tak ale koszt takiego rozbudowanego filtra znacznie wzrasta. Jego cena wyniesie wówczas około 800zł. Jeśli nie potrzebujemy super czystej wody do picia, a jedynie na potrzeby hodowli polecam RO lub jonity. Jeśli potrzebujemy kilka litrów wody tygodniowo polecam RO jeśli dużo więcej - polecam jonity. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Teraz ceny filtrów spadły. Ja ostatnio kupiłem taki za 360 zł. Nie wiem jak u was, wygląda woda z kranu, ale u mnie jest rdza, jakieś białe drobinki i inne brudy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d0b3kk Napisano 26 Stycznia 2009 Share Napisano 26 Stycznia 2009 Haha, jesli chodzi o RO to 1 000 - 2 000 zl zaplacisz, przynajmniej tak bylo w moim przypadku... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi