Marrom Napisano 11 Lutego 2009 Share Napisano 11 Lutego 2009 (edytowane) Wracam do tematu. Tutaj: http://www.ekobiol.zagan.pl/nepenthes/ link do wersji roboczej bazy danych rodzaju nepenthes z wyszukiwarką. Tak jak w przypadku bazy dla Drosera jest to wersja robocza. Bardzo proszę o sugestie dotyczące modyfikacji tej bazy. Niestety tak jak poprzednio w bazie nie ma za wiele danych. Obecnie wpisałem informacje na temat czystych gatunków i niektórych hybryd i kultywarów (do weryfikacji i poprawek), miejsca występowania, wysokość występowania, podział ze względu na wysokość oraz możliwość uprawy na parapecie (do weryfikacji, uzupełnienia). fly guy - dzięki za LINK. Czy był by ktoś chętny do przepisania danych z tego linku do postaci tabelarycznej ? Tak jak poprzednio potrzeba zdjęć do galerii, linków do stron najlepiej mających dane zbiorcze oraz osoby które zweryfikowały by dane oraz samodzielnie wyszukiwały by informacje i wpisywały by je do tabeli (arkusza) (sam wszystkiego sam nie dam rady zrobić). Dzięki. Edytowane 11 Lutego 2009 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 Odświeżam temat. Dzięki pomocy Radka (Fly Guy) do bazy trafiły pierwsze konkretniejsze wpisy. Dodatkowo został rozbudowany skrypt (niestety nie jest jeszcze wolny od błędów ale pracuje nad tym). Zapraszamy z Radkiem do BAZY RODZAJU NEPENTHES oraz zachęcamy do pomocy i korekty istniejących wpisów. Liczymy również na uwagi które pomogą rozwijać projekt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 Mam prośbę do wszystkich hodowców o wpisanie gatunków/ krzyżówek które udało Wam się z powodzeniem hodować na parapecie okiennym tzn. roślina nie miała problemu z systematycznym wzrostem i wytwarzaniem dzbanków. Prośba o niepowtarzanie gatunków/krzyżówek. Wasze uwagi będą uwzględnione z Bazie Nepenthes. To ja zacznę: x ventrata 'Rebecca Soper' (ramispina x ventricosa) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 n. sanguinea Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 (edytowane) N.Hookeriana N.Rafflesiana (sporadycznie dzbankuje) N.Venticrosa N. x gentle N.Miranda Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopisze Edytowane 16 Listopada 2009 przez mati43 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 16 Listopada 2009 Share Napisano 16 Listopada 2009 N.ramispina Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 30 Listopada 2009 Share Napisano 30 Listopada 2009 Baza: carnivorous-plants.pl/bazy/nepenthes/ została zaktualizowana o gatunki występujące na Filipinach. Całościowo opracowane zostały: N. alata, N. argentii, N. attenboroughii, N. bellii, N. burkei, N. copelandii, N. deaniana, N. mantalingajanensis, N. merrilliana, N. micramphora, N. mindanaoensis, N. mira, N. peltata, N. petiolata, N. philippinensis, N. saranganiensis, N. sibuyanensis, N. surigaoensis, N. truncata, N. ventricosa. Nie przewiduję w najbliższym czasie prac nad tymi gatunkami. Dlatego jeśli ktoś ma jakieś uwagi - chętnie teraz wysłucham. Poza tym zachęcam do dodawania kolejnych gatunków, które z powodzeniem hodujecie na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2009 Ze względów technicznych baza nepenthes trafiła na witrynę flytrap: http://carnivorous-plants.pl/bazy/nepenthes/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 W bazie uzupełnione zostały dane opisanych w poście 7 gatunków. Teraz w pokroju dzbanecznika można znaleźć maksymalne rozmiary danego gatunku. Uzupełnione zostały także wpisy dotyczące najlepszego dla poszczególnych gatunków podłoża. Chcę zwrócić uwagę na fakt, że sporo dzbaneczników na Filipinach jak i na Borneo rośnie w podłożu zasadowym lub obojętnym, a nie kwaśnym. Dlatego ładowanie dużej ilości torfu do mieszanek nie wszystkim gatunkom wyjdzie na dobre. Piszę o tym, gdyż wśród hodowców panuje błędne przekonanie, że podłoże dla roślin owadożernych musi być zawsze kwaśne lub przynajmniej kwaśnawe. A to nieprawda, gdyż niektóre gatunki wymagają podłoża wapiennego albo podłoża na bazie laterytu. To wstyd że przez cały rok prace z mojej strony były mizerne, na szczęście HDDK zrobił opisy morfologiczne gatunków, także jeśli ktoś szuka - która roślina ma najdłuższą łodygę lub największego dzbanka - można to znaleźć w opisie morfologicznym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 Ja dodam od siebie, że przygotowywana jest reorganizacja wyglądu jak i funkcjonalności bazy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Postanowiłem, że jak coś ciekawego odnośnie hodowli znajdę podczas uzupełniania bazy to będę tu wrzucał. N. albomarginata - nie sądziłem, że tak wielu hodowców ma problem z hodowlą tego gatunku. Podobno na ten gatunek pozytywnie działa bardzo dobra wentylacja, która pomaga w szybkim przesuszaniu podłoża. I drugi aspekt - okaz tego gatunku jest w stanie zwabić do siebie do 6 tysięcy termitów w ciągu jednej nocy. Więc może nasze okazy w hodowli są po prostu niedożywione? Niestety, w uprawie beztermitowej wskazane jest dożywianie owadami, gdyż gatunek ten jako wrażliwy na środki chemiczne może niezbyt pozytywnie zareagować na dożywianie dokorzenne nawozami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 (...)może niezbyt pozytywnie zareagować na dożywianie dokorzenne nawozami. Sprawdziłem to kiedyś na własnej skórze. Innym nic nie było a u niego po krótkim czasie było widoczne, że coś jest nie tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi