Skocz do zawartości

Co Zrobić Na Wiosnę?

Fubu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzbanecznik ma już 2 latam. Nie był jeszcze przesadzany. Nie miałem możliwości dbać o niego codziennie, co skutkowało brakiem dzbanków. Teraz już go pilnuje, spryskiwany jest kilka razy dziennie, ale niedoświetlany. Co radzicie z nim zrobić na wiosnę? Przesadzić to na pewno, ale do jakiego podłoża, bo niedługo będę miał żywy Sphagnum. Może przyciąć, rozmnożyć?

faff7fe4b5977c6em.jpg

f59a62af224d72d9m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie byłoby szkoda poświęcać żywe sfagnum dla ventraty, nie lepiej zrobić mieszankę z torfu, perlitu i włókna kokosowego? Jak nie trzymasz go w terra to włókno nie powinno pleśnieć.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzymam w terrarium i zrobię podłoże takie jak mówisz fly guy, a sphagnum dam jako ozdoba na wierzch. A co z podcięciem? Zacznie puszczać boczne pędy?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie pleśnienie kokosu to mit podobny do globalnego ocieplenia- używam już od roku włókna kokosowego do podłoży i jeszcze ani razu nie zobaczyłem śladu pleśni na nim...

A co do dzbanka- podłoże z dobrym drenażem w zupełnosci staczy, żywe sphagnum dla niego to profanacja.... ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Sativ, no niestety nie mit. U mnie postalo troche w wodzie w kompozycji dla cobry i tłustoszy i udało mu się dosc szybko poplesnieć, choć terra jest otwarte cały cczas i jeszcze wiatraczek PC chodził. Za to w podłozu w dzbankach w akwarium nigdy mi nie spleśniało.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzymam w terrarium i zrobię podłoże takie jak mówisz fly guy, a sphagnum dam jako ozdoba na wierzch. A co z podcięciem? Zacznie puszczać boczne pędy?

Jak chcesz podciąć to podetnij. Utnij kawałek z trzema liśćmi i do wysokiej wilgotnośći i najlepiej sphagnum lub ukorzeniacz jak chcesz żeby sie przyjeło. Roślina mateczna zacznie puszczać nowe odrosty.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzeba ukożeniacze żeby się przyjęło ale można użyc dla zwiększenia prawdopodobieństwa ukorzenienia obciętej części łodydi.

A co jeżeli np;uciąłem łodyge no i wsadziłem do torfu a rolsinka ktora podciałem nie wypuszcza nowych liści tam gdie jąpodciąłem??:(

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz odpowiednie warunki to prawdopodobieństwo ukorzenienia bez ukorzeniacza jest równe 100% u dzbanków.

Taka roślinka potrzebuje czasu, nie wypuści nowego stożka w 2 dni.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.