Skocz do zawartości

Problem Z Moimi 2 Terra ;|

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio dorzuciłem po jednej świetlówce 18W do każdego terra. I jest problem :P Z powdodu konstrukcji mojego regału świetlówki są wewnątrz terra i grzeją. Na szczescie mam w miare dobrą wentylacja grawitacyjną i do tej pory wszystko było OK.

Teraz bez wentylacji temperatura jest około 34*C, wilgotnośc ok. 70% (dzień), z wentylacją zaś temp. ok. 30*, wilg. ok 40-50%! Mimo foggera zamontowanego w środku.... Szukam patentu na obniżenie temperatury do 27-28* przy zachowaniu wilgotności w dzień na poziomie 70%, opcje p.t wywalenie światła ze środka/bądź rozwiązania wymagające rozebranie całego terra odpadają bo nie mam gdzie roślin podziać..... Niektórym dzbankom jak np. gracilis, hookeriana, mirabilis masakrycznie się to podoba, ale heliamfory i górale zdecydowanie nie lubią takiego czegoś.....

Z góry dzięki za pomysły ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Popelniles blad przy projektowaniu. Pomysl jak wyrzucic oswietlenie na zewnatrz ... U mnie przy 4*24w i swiwtlówkach w dzien tem siega do max 28 a najczescie to 25. Tak nazrzekasz ale twoje rozwiazanie ma tez dobra strone :) zobacz jakie spadki masz z 35 na 20 w nocy :D

Odnośnik do odpowiedzi

W środku są tylko świetlówki, cała elektronika na zewnątrz ;) Już ponad rok stosowałem takie rozwiązanie i temperatury były OK. Wilgotność wg. exo terra też;)

W środku każdego są 3x 18W=54W

Spadki niestety nie są tutaj takie miłe, ponieważ górale i helki lubią kiedy jest zimno i bardziej im chyba służyłoby 18* cały czas niz takie szarpane spadki z gorącego :P

Wymontowanie świetlówek ze środka nie wchodzi w gre- mam takie miejsce na terra, ze gdyby miałby być na zewnątrz, to terra miałoby wysokość 40cm max....

Odnośnik do odpowiedzi

A zmierz temperaturę w mniej więcej połowie wysokości terra, termometr elektroniczny z sondą ;) Jak mierzyłem temperaturę przy dnie to tez tak to wyglądało....

Inna sprawa ze zależy to w dużej mierze od wentylacji terra.....

Aktualnie badam opcję rozmontowania regału- to będzie spory hardkor ;)

Najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie nowego chłodzonego terra na górale, bo nizinne i przejściowe bardzo dobrze rosną, ale kasy brak....

Odnośnik do odpowiedzi

A zmierz temperaturę w mniej więcej połowie wysokości terra, termometr elektroniczny z sondą ;) Jak mierzyłem temperaturę przy dnie to tez tak to wyglądało....

Inna sprawa ze zależy to w dużej mierze od wentylacji terra.....

Aktualnie badam opcję rozmontowania regału- to będzie spory hardkor ;)

Najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie nowego chłodzonego terra na górale, bo nizinne i przejściowe bardzo dobrze rosną, ale kasy brak....

Mój termometr jest w połowie wysokości terra. Coś takiego http://www.allegro.pl/item600560295_600560295.html, ale temp sprawdzana była trzema termometrami, z czego jeden kopalniany, bardzo dokładny.

Sativ masz może następny pomysł na chłodzenie do terra ?

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz wentylacje w terra?

W moim "górnym" [opis pare tematów nizej- to z kompozycją] zakleiłem wentylacje żeby zwiekszyc ładnie wilgotnosc, ale dzieki temu gotuje sie niemiłosiernie....Aktualnie nieco je rozszczelniłem, tak że jest cyrkulacja powietrza i temp. trochę spadła, ale wciąż oscyluje przy 30*...

"Dolne"- taka sama konstrukcja- ma niezaklejoną, tylko ograniczoną papierem szczelinę z kratką do wentylacji- w nim temperatury są niższe, ale przy okazji wilgotnosc też niższa....

Chłodzenie terra z 30* nie jest trudne- wystarczy zamontować nawiew powietrza z zewnątrz przez prowizoryczny "evaporative cooler"- kawałki mocno porowatej gąbki w kwadratowej osłonie, na dole zbiornik wody, górą tłoczone jest powietrze tak że przelatuje przez wilgotną gąbkę... [im bardziej suche powietrze tym bardziej się chłodzi] ja niestety nie mam miejsca na takową konstrukcję...dlatego aktualnie kombinuje nad misja rozwalenia regału i skręcenia go tak by dało się wywalić świetlówki na górę...

Pozdrawiam

Mój termometr jest w połowie wysokości terra. Coś takiego http://www.allegro.pl/item600560295_600560295.html, ale temp sprawdzana była trzema termometrami, z czego jeden kopalniany, bardzo dokładny.

Sativ masz może następny pomysł na chłodzenie do terra ?

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką masz wentylacje w terra?

W moim "górnym" [opis pare tematów nizej- to z kompozycją] zakleiłem wentylacje żeby zwiekszyc ładnie wilgotnosc, ale dzieki temu gotuje sie niemiłosiernie....Aktualnie nieco je rozszczelniłem, tak że jest cyrkulacja powietrza i temp. trochę spadła, ale wciąż oscyluje przy 30*...

"Dolne"- taka sama konstrukcja- ma niezaklejoną, tylko ograniczoną papierem szczelinę z kratką do wentylacji- w nim temperatury są niższe, ale przy okazji wilgotnosc też niższa....

Chłodzenie terra z 30* nie jest trudne- wystarczy zamontować nawiew powietrza z zewnątrz przez prowizoryczny "evaporative cooler"- kawałki mocno porowatej gąbki w kwadratowej osłonie, na dole zbiornik wody, górą tłoczone jest powietrze tak że przelatuje przez wilgotną gąbkę... [im bardziej suche powietrze tym bardziej się chłodzi] ja niestety nie mam miejsca na takową konstrukcję...dlatego aktualnie kombinuje nad misja rozwalenia regału i skręcenia go tak by dało się wywalić świetlówki na górę...

Pozdrawiam

Chodziło mi o chłodzenie, którym osiągnę 10*C. A wentylację dolną mam zakrytą, górną mam na środku terra całkowicie odkrytą.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.