sativ Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Witam. Ostatnio dorzuciłem po jednej świetlówce 18W do każdego terra. I jest problem Z powdodu konstrukcji mojego regału świetlówki są wewnątrz terra i grzeją. Na szczescie mam w miare dobrą wentylacja grawitacyjną i do tej pory wszystko było OK. Teraz bez wentylacji temperatura jest około 34*C, wilgotnośc ok. 70% (dzień), z wentylacją zaś temp. ok. 30*, wilg. ok 40-50%! Mimo foggera zamontowanego w środku.... Szukam patentu na obniżenie temperatury do 27-28* przy zachowaniu wilgotności w dzień na poziomie 70%, opcje p.t wywalenie światła ze środka/bądź rozwiązania wymagające rozebranie całego terra odpadają bo nie mam gdzie roślin podziać..... Niektórym dzbankom jak np. gracilis, hookeriana, mirabilis masakrycznie się to podoba, ale heliamfory i górale zdecydowanie nie lubią takiego czegoś..... Z góry dzięki za pomysły Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 A można wiedzieć ile łącznie mają wat te świetlówki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 A można wiedzieć ile łącznie mają wat te świetlówki ?? Sativ niestety wiele osób boryka się z podobnymi problemami (dzbanki górskie). Jak na razie nie ma na to żadnego taniego rozwiązania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Hm, a może chociaż wymontowanie najbardziej grzejącego się elementu - statecznika - na zewnątrz by pomogło? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 U mnie jest 57 W, świetlówki są w środku a statecznik na zewnątrz terra. Temp nie przekracza 26*C Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Maja 2009 Share Napisano 1 Maja 2009 Popelniles blad przy projektowaniu. Pomysl jak wyrzucic oswietlenie na zewnatrz ... U mnie przy 4*24w i swiwtlówkach w dzien tem siega do max 28 a najczescie to 25. Tak nazrzekasz ale twoje rozwiazanie ma tez dobra strone zobacz jakie spadki masz z 35 na 20 w nocy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 2 Maja 2009 Autor Share Napisano 2 Maja 2009 W środku są tylko świetlówki, cała elektronika na zewnątrz Już ponad rok stosowałem takie rozwiązanie i temperatury były OK. Wilgotność wg. exo terra też W środku każdego są 3x 18W=54W Spadki niestety nie są tutaj takie miłe, ponieważ górale i helki lubią kiedy jest zimno i bardziej im chyba służyłoby 18* cały czas niz takie szarpane spadki z gorącego Wymontowanie świetlówek ze środka nie wchodzi w gre- mam takie miejsce na terra, ze gdyby miałby być na zewnątrz, to terra miałoby wysokość 40cm max.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 To nie widze inego wyjscia jak pogodzic sie z faktem ze nic nie zorbisz no oczywiscie mozesz podlaczyc chlodzenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 Tylko dlaczego ty masz aż 30*C a u mnie w tak samą zbudowanym terra panuje prawie cały czas 25*C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 A zmierz temperaturę w mniej więcej połowie wysokości terra, termometr elektroniczny z sondą Jak mierzyłem temperaturę przy dnie to tez tak to wyglądało.... Inna sprawa ze zależy to w dużej mierze od wentylacji terra..... Aktualnie badam opcję rozmontowania regału- to będzie spory hardkor Najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie nowego chłodzonego terra na górale, bo nizinne i przejściowe bardzo dobrze rosną, ale kasy brak.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 3 Maja 2009 Share Napisano 3 Maja 2009 A zmierz temperaturę w mniej więcej połowie wysokości terra, termometr elektroniczny z sondą Jak mierzyłem temperaturę przy dnie to tez tak to wyglądało.... Inna sprawa ze zależy to w dużej mierze od wentylacji terra..... Aktualnie badam opcję rozmontowania regału- to będzie spory hardkor Najlepszym rozwiązaniem byłoby postawienie nowego chłodzonego terra na górale, bo nizinne i przejściowe bardzo dobrze rosną, ale kasy brak.... Mój termometr jest w połowie wysokości terra. Coś takiego http://www.allegro.pl/item600560295_600560295.html, ale temp sprawdzana była trzema termometrami, z czego jeden kopalniany, bardzo dokładny. Sativ masz może następny pomysł na chłodzenie do terra ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 3 Maja 2009 Autor Share Napisano 3 Maja 2009 A jaką masz wentylacje w terra? W moim "górnym" [opis pare tematów nizej- to z kompozycją] zakleiłem wentylacje żeby zwiekszyc ładnie wilgotnosc, ale dzieki temu gotuje sie niemiłosiernie....Aktualnie nieco je rozszczelniłem, tak że jest cyrkulacja powietrza i temp. trochę spadła, ale wciąż oscyluje przy 30*... "Dolne"- taka sama konstrukcja- ma niezaklejoną, tylko ograniczoną papierem szczelinę z kratką do wentylacji- w nim temperatury są niższe, ale przy okazji wilgotnosc też niższa.... Chłodzenie terra z 30* nie jest trudne- wystarczy zamontować nawiew powietrza z zewnątrz przez prowizoryczny "evaporative cooler"- kawałki mocno porowatej gąbki w kwadratowej osłonie, na dole zbiornik wody, górą tłoczone jest powietrze tak że przelatuje przez wilgotną gąbkę... [im bardziej suche powietrze tym bardziej się chłodzi] ja niestety nie mam miejsca na takową konstrukcję...dlatego aktualnie kombinuje nad misja rozwalenia regału i skręcenia go tak by dało się wywalić świetlówki na górę... Pozdrawiam Mój termometr jest w połowie wysokości terra. Coś takiego http://www.allegro.pl/item600560295_600560295.html, ale temp sprawdzana była trzema termometrami, z czego jeden kopalniany, bardzo dokładny. Sativ masz może następny pomysł na chłodzenie do terra ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 4 Maja 2009 Share Napisano 4 Maja 2009 A jaką masz wentylacje w terra? W moim "górnym" [opis pare tematów nizej- to z kompozycją] zakleiłem wentylacje żeby zwiekszyc ładnie wilgotnosc, ale dzieki temu gotuje sie niemiłosiernie....Aktualnie nieco je rozszczelniłem, tak że jest cyrkulacja powietrza i temp. trochę spadła, ale wciąż oscyluje przy 30*... "Dolne"- taka sama konstrukcja- ma niezaklejoną, tylko ograniczoną papierem szczelinę z kratką do wentylacji- w nim temperatury są niższe, ale przy okazji wilgotnosc też niższa.... Chłodzenie terra z 30* nie jest trudne- wystarczy zamontować nawiew powietrza z zewnątrz przez prowizoryczny "evaporative cooler"- kawałki mocno porowatej gąbki w kwadratowej osłonie, na dole zbiornik wody, górą tłoczone jest powietrze tak że przelatuje przez wilgotną gąbkę... [im bardziej suche powietrze tym bardziej się chłodzi] ja niestety nie mam miejsca na takową konstrukcję...dlatego aktualnie kombinuje nad misja rozwalenia regału i skręcenia go tak by dało się wywalić świetlówki na górę... Pozdrawiam Chodziło mi o chłodzenie, którym osiągnę 10*C. A wentylację dolną mam zakrytą, górną mam na środku terra całkowicie odkrytą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi