Skocz do zawartości

Rośliny Owadożerne W Naturze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, całkiem niedaleko ode mnie, około 50 km można spotkać rosiczki okrągłolistne żyjące w naturze. Nie podam dokładnej lokalizacja zaznaczam tylko, że jest to województwo łódzkie, więc nawet i na tak zanieczyszczonym terenie rośliny te potrafią przetrwać.

W październiku zeszłego roku udałem się tam na torfowisko aby zrobić trochę zdjęć. Lokalizacja była dobrze znana przez miejscową ludność więc nie było problemu ze znalezieniem rzeczonego torfowiska.

Natomiast w maju tego roku wybrałem się w tę samą okolice ponownie, gdyż dowiedziałem się, że niedaleko od pierwszego torfowiska (około 1 km) znajduje się inne miejsce gdzie również występują rosiczki.

W tym jednak przypadku poszukiwania trochę trwały.

Najpierw trafiliśmy na ładny mech sfagnum:

c278d0caca066882med.jpg

06a755d15f308dbbmed.jpg

Ale rosiczek ani śladu.

Później przedzieraliśmy się przez jagodziny:

ef1cec462eda7af3med.jpg

Aby w końcu trafić na poszukiwaną polanę:

cd5f98b41f19c2bdmed.jpg

Gdzie już znaleźliśmy budzące się do życia rosiczki okrągłolistne:

c2fac25e87c2b866med.jpg

36479f33d26128femed.jpg

cd4ef3bbcce83aa2med.jpg

be5825c2d510bb74med.jpg

3224144d44cc6a89med.jpg

5d00f5ef037481d2med.jpg

8f813dc88143d054med.jpg

c.d. niżej

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym torfowisku można było znaleźć naprawdę piękne sfagnum:

a70ed7fa5ce92bf4med.jpg

Jak patrzę na tą ostatnią fotkę to mam wrażenie że twórcy Matrixa projekt "główek mątw" wzięli właśnie z wyglądu takiego sfagnum:)

Nie, nie palę teraz żadnego zioła :)

A oto fotki z poprzedniego roku, z tego drugiego torfowiska. Jest ona bardziej zacienione i bardziej podmokłe.

62e052d9a699ae75med.jpg

473c00d2051bfdecmed.jpg

19e67c7361a62659med.jpg

4fcecf6feb9a0696med.jpg

452bba2500624eadmed.jpg

i jeszcze zdjęcie samego torfowiska:

9850891f81ccf6b1med.jpg

i tu mech jest piękny:

1f454e520c8eeab6med.jpg

Całkiem niedaleko od niego jest nieduże jeziorko/stawik. Sfotografowałem w nim bliżej niezidentyfikowane rośliny pływające. Czy to mogą być pływacze? Niestety żadnych kwiatów nie było.

48dbab9b7c83eaeemed.jpg

09e4494270639ed6med.jpg

7e31fa09aa3f36ebmed.jpg

Z góry uprzedzam, że nie posiadam żadnych rosiczek okrągłolistnych ani ich nasion ani żywego sfagnum na sprzedaż/wymianę/do oddania.

Dokładną lokacje mogę podać tylko stałym użytkownikom forum, selekcja wg. własnego widzimisię.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje to pływacze. Przyjrzałeś się czy mają pęcherze? Ja zawsze po tym rozpoznaje pływacze.

Ostatnie zdjęcie bardzo obiecujące, wróć tam jak te wszystkie grzybienie zakwitną. :D I te rosiczki w torfowcu, oplecione żurawiną - cudo.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Mała kaluza i takie cuda mozna w niej znalesc :) widze ze najbardziej polularna w naturze u nas jest okraglolistna ciekawe czy ktos znalaz inne ??

Odnośnik do odpowiedzi

• 7 months later...
  • 3 weeks later...

W tamtym roku próbowałem się skontaktować z leśniczym z mojego rejonu (są tam rosiczki) ale pomimo tel kom. i innych prób nie udało się skontaktować nie mówiąc o wyprawie :( więc ciężko, dodam tylko że to rezerwat ...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.