fly guy Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Witam, całkiem niedaleko ode mnie, około 50 km można spotkać rosiczki okrągłolistne żyjące w naturze. Nie podam dokładnej lokalizacja zaznaczam tylko, że jest to województwo łódzkie, więc nawet i na tak zanieczyszczonym terenie rośliny te potrafią przetrwać. W październiku zeszłego roku udałem się tam na torfowisko aby zrobić trochę zdjęć. Lokalizacja była dobrze znana przez miejscową ludność więc nie było problemu ze znalezieniem rzeczonego torfowiska. Natomiast w maju tego roku wybrałem się w tę samą okolice ponownie, gdyż dowiedziałem się, że niedaleko od pierwszego torfowiska (około 1 km) znajduje się inne miejsce gdzie również występują rosiczki. W tym jednak przypadku poszukiwania trochę trwały. Najpierw trafiliśmy na ładny mech sfagnum: Ale rosiczek ani śladu. Później przedzieraliśmy się przez jagodziny: Aby w końcu trafić na poszukiwaną polanę: Gdzie już znaleźliśmy budzące się do życia rosiczki okrągłolistne: c.d. niżej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Na tym torfowisku można było znaleźć naprawdę piękne sfagnum: Jak patrzę na tą ostatnią fotkę to mam wrażenie że twórcy Matrixa projekt "główek mątw" wzięli właśnie z wyglądu takiego sfagnum:) Nie, nie palę teraz żadnego zioła A oto fotki z poprzedniego roku, z tego drugiego torfowiska. Jest ona bardziej zacienione i bardziej podmokłe. i jeszcze zdjęcie samego torfowiska: i tu mech jest piękny: Całkiem niedaleko od niego jest nieduże jeziorko/stawik. Sfotografowałem w nim bliżej niezidentyfikowane rośliny pływające. Czy to mogą być pływacze? Niestety żadnych kwiatów nie było. Z góry uprzedzam, że nie posiadam żadnych rosiczek okrągłolistnych ani ich nasion ani żywego sfagnum na sprzedaż/wymianę/do oddania. Dokładną lokacje mogę podać tylko stałym użytkownikom forum, selekcja wg. własnego widzimisię. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 (edytowane) Jak na moje to pływacze. Przyjrzałeś się czy mają pęcherze? Ja zawsze po tym rozpoznaje pływacze. Ostatnie zdjęcie bardzo obiecujące, wróć tam jak te wszystkie grzybienie zakwitną. I te rosiczki w torfowcu, oplecione żurawiną - cudo. Edytowane 24 Maja 2009 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Mała kaluza i takie cuda mozna w niej znalesc widze ze najbardziej polularna w naturze u nas jest okraglolistna ciekawe czy ktos znalaz inne ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 fly guy - ładnie ładnie ciekawe czy ktos znalaz inne ?? Pod warszawą jest intermedia i rotundifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Zdjęcia super:) Tak koło wesołej jest jedno stanowisko z rosiczkami:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 gdzie tam obok tego bagna jacek czy jakos tak ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zet11 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Bardzo fajna kolejna fotograficzna relacja. Zachęca do poszukania innych stanowisk owadożerych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wild Napisano 1 Stycznia 2010 Share Napisano 1 Stycznia 2010 Witam , mieszkam na slasku rownież u mnie czyli okolice Dąbrowy Gorniczej sa stanowiska rosiczki okraglolistnej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 2 Stycznia 2010 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2010 W takim razie zawsze możesz przygotować własną fotorelację Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 @Wild, jestem z Dąbrowy, jedynie co udało mi się znaleźć to hektary sphangum. Po rosiczkach ani śladu,możliwe że zniknęły po zeszłorocznych podtopieniach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinlux Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 w moich okolicach też są (podobno ) okrągłolistne , niestety teren ogrodzony (zakaz wstępu ) ... idzie załatwić jakieś pozwolenie żeby tam wejść itd ... ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Stycznia 2010 Share Napisano 23 Stycznia 2010 W tamtym roku próbowałem się skontaktować z leśniczym z mojego rejonu (są tam rosiczki) ale pomimo tel kom. i innych prób nie udało się skontaktować nie mówiąc o wyprawie więc ciężko, dodam tylko że to rezerwat ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi