maklerw Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 WItam. Niech sie przyzna kto ma zamontowany korek w palaudarium i jak sie spisuje chodzi mi o to czy nie czepia sie go pleśń, oraz na co go kleilicie ... Chce wykorzystać go do dodatkowej izolazji termicznej pala dla gorali a przedewszystkim odizolowaniu chlodznicy z mrozonym plynem od scian ze szkla. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 ja mam korek ale w terra z gekonami lamparcimi niewiem o jaki ci chodzi korek ja w każdym bądz razie mam taki korek http://www.gady-gady.pl/foto/sklep/maxi/korek-plyta.jpg mam go w terra z gekonami lamparcimi i jest tam raczej sucho także niema tam co plesniec słyszałem jednak że lepiej nie wkładac go do wody bo sie rozwarstwia a w stycznosci z wysoką wilgotnoscią może pęczniec Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2009 Peczniec nie powinien za wiele bo nie wchlania tak wody a chyba wrecz wogole ... ale co do rozwarstwiania to mozliwe bo to zawsze klejone. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sacik Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 no niewiem jak to jest z tym wchłanianiem a apropo klejenia to poprostu na silikon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 No co to ma znaczyc ludziska nikt nie ma korka w palaudarium ??!!?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Hej, ja miałem, ale zlikwidowałem. Pleśń się go nie imała, ale ponieważ była w tym terra wysoka wilgotność i dół wypełniony wodą, to mimo, że korek bezpośrednio wody nie dotykał, to od dołu weszły na niego glony. Dlatego z niego zrezygnowałem. Oczywiście mocowany był na silikon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miecio Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 Ja mam takie klocki posklejane sylikonem z płyt korkowych i przyklejone do szyby i fajnie to wyglada i jest gdzie roślinki postawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 (edytowane) Ja mam takie klocki posklejane sylikonem z płyt korkowych i przyklejone do szyby i fajnie to wyglada i jest gdzie roślinki postawić Mnie nie interesuje jak to wyglada tylko jak sie korek zachowuje ! Jak by dobrze nie wgladalo to bym nie myślał o tym... -> Fly guy - jak wygląda szkło po usunięciu korka , chyba ze udało ci się czymś usunąć całkowicie slikon ? Jeśli tak to pochwal sie czym bo jak znam silikon to nie da sie go ze szkła całkowicie usunąć. Edytowane 14 Sierpnia 2009 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 jak kupowalem terra bylo cale w korku, 3 dni sie meczylem zeby sie wszystkiego pozbyc. a jedyny sposob na usuniecie silikonu to chyba żyletka. pomogl jeszcze nieco srodek WD-40 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 ale nawet po usuwaniu zyletak sa jakby tluste plamy na szkle wd-40 raczej pomagal ww skrobaniu, ale sam w sobie nie usunie silikonu ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Lesiuk Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Są środki do usuwania silikonu. Nigdy nie używałem, więc dokładniej nic nie napiszę. Poszukaj w sklepach chemicznych, marketach budowlanych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 14 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2009 Usuniecie silikonu to drugorzedna sprawa ... teraz dalej mnie intereseuej czy ktos jeszcze ma i jak sie spisuje ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 -> Fly guy - jak wygląda szkło po usunięciu korka , chyba ze udało ci się czymś usunąć całkowicie slikon ? Jeśli tak to pochwal sie czym bo jak znam silikon to nie da sie go ze szkła całkowicie usunąć. Ooo, rzeczywiście było ciężko i ręce mi mało nie odpadły od szorowania (chociaż kleiłem tylko w kilku punktach), a co więcej nie udało mi się idealnie śladów silikonu usunąć z całego terra. Na pewno używałem dodatkowo jakiegoś środka, ale nie pamiętam już co to było, zwłaszcza, że jakoś super nie pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 14 Sierpnia 2009 Share Napisano 14 Sierpnia 2009 no nie wiem u mnie byly spore plamy silikonu a teraz nie ma po nich nawet sladu. co do WD-40 to przede wszystkim mi pomogl w usunieciu tych tlustych plam o ktorych piszesz. jak spryskalem nim te resztki to duzo latwiej sie usuwały za pomoca zyletki (oczywiscie trzeba bylo sie troche pomeczyc ) Mialem ten korek w terra przez ponad miesiac (zanim go zlikwidowalem) no i oprocz tego ze nie dopuszczal swiatla slonecznego to nic do niego nie mialem chociaz tak jak napisal fly guy pojawialy sie na nim glony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi