fly guy Napisano 24 Lipca 2010 Autor Share Napisano 24 Lipca 2010 Obiecałem wrzucić zdjęcia nasion, ale ponieważ wyglądają identycznie jak nasiona hddk, to sobie daruję. Wrzucę za to ciekawostkę - po zakończonym kwitnieniu rampsina x ventricosa (męski) zaczął puszczać jak szalony dzbanki. Większość wygląda normalnie (bordowe), choć są większe (ponad 20 cm) niż do tej pory. Natomiast na 1 pędzie z 4, dzbanki wyglądają inaczej - prawie w ogóle się nie wybarwiają. Myślałem, że może jeden dzbanek się nie wybarwia, bo akurat powstał w miejscu, gdzie jest słupek okna i trochę tam więcej cienia. ale okazuje, się że nawet rosnące w pełnym słońcu 2 inne dzbanki na tym samym pędzie też są takie zielone. Dziwne, gdyż jest to jedna i ta sama roślina. Tu typowe dzbanki: A tu ten jeden odmieniec: Niech Was nie zmyli kolor liści, w tle jest inna roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Być może pojwiły się górne dzanki gdzie genetycznie zadominowała ventricosa z krzyzówki ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 (edytowane) Po prostu górne dzbanki Z tego co zauważyłem to w wielu przypadkach jest tak, że górne dzbanki są dużo jaśniejsze. Na przykładzie ramispina x ventricosa: 1, 2, 3 Edytowane 25 Lipca 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Lipca 2010 Share Napisano 25 Lipca 2010 Teraz sobie przypomnialem ze moja krzyzowka ventricosa x ovata tez po kwitnieniu miala inne dzbanki cale zielon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Sierpnia 2010 Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Czy kwiaty z kwiatostanu które nie zostały zapylone wyglądają inaczej niż te zapylone ?? Czy odpadały szybciej lub cokolwiek inaczej się z nimi działo ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2010 Tak, z niezapylonych po prostu nie utworzyły się torebki nasienne. Ale tylko jeden kwiat taki miałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chicken Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Musze sie pochwalić . Dzisiaj jak sobie przypomniałem o mim dzbanku by go podląć zauwazyłem długasny pęd kwiatowy . Jest to pęd męski a z drugiej rośliny obok wychodzi kolejny pęd . Roślina rośnie jak sobie chce na południowym parapcie ma dużą dawke słońca i ma ok metra . Podlewam ja jak sobie przypomne i jak sobie przypomne to obcinam liście . Czyżby żeby zakwtił dzbanek trzeba go nie ruszać i praktycznie o niego wogóle nie dbać ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Sierpnia 2010 Share Napisano 12 Sierpnia 2010 Może nie tle nie dbać co po prostu roślina musi mieć swój wiek ale to i tak gratulacje zbieraj pyłek na pewno się przyda bo coraz więcej jest kwitnących dzbaneczników Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 13 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Chicken - Gratulujemy. Teraz czas na pierwszą kwitnącą nie-krzyżówkę. BTW, jak tam Wasze nasiona? Coś kiełkuje już? Moje moczą się w GA3 i dzisiaj zostaną wysiane Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 BTW, jak tam Wasze nasiona? Coś kiełkuje już? Nic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Chicken - Gratulujemy. Teraz czas na pierwszą kwitnącą nie-krzyżówkę. BTW, jak tam Wasze nasiona? Coś kiełkuje już? Moje moczą się w GA3 i dzisiaj zostaną wysiane Fly guy, przecież JarasPMI ma ładną dziewczynkę Nepenthes Hirsuta PS. Czy nie można zmienić tytułu tematu? Nie wiem jak wam, ale mi jakoś nie pasuje ten Tytul do obecnych postów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 (edytowane) Kilka dni temu zakwitł u mnie gentle (jeszcze nie znam płci) i nie wiem czemu mam takiego pecha, że kwitną u mnie tylko najmarniejsze dzbanki, które ledwo się ukorzeniły, a może nawet nie mają korzeni , nie trudno więc się domyślić, że nic okazałego z tego nie będzie, bo widac tylko kilkanaście pączków. PS: Tytuł tematu bardzo pasuje, bo właśnie o tym są zawarte informacje w pierwszych postach, a to, że się rozwinęła pokrewna dyskusja nie oznacza, że od razu trzeba zmieniac tytuł. Edytowane 13 Sierpnia 2010 przez Twargor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 13 Sierpnia 2010 Share Napisano 13 Sierpnia 2010 Fly guy, przecież JarasPMI ma ładną dziewczynkę Nepenthes Hirsuta Tak jak Kubaa pisze, mam dziewczynkę Kwitnie sobie już od jakiegoś czasu. Co spowodowało kwitnienie, nie mam pojęcia. Roślina kupiona na koniec kwietnia i od tego czasu trzymana w terra razem z innymi nizinnymi dzbankami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 24 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2010 Oto fotka wysianych nasion oraz fotki dolnych i górnych dzbanków N. 'Rebecca Soper' przed przesadzeniem: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 24 Sierpnia 2010 Share Napisano 24 Sierpnia 2010 (edytowane) Mój dzbanek wypuszcza pędy boczne i już jest naprawdę ogromny. Może zakwitnie niedługo. Edytowane 24 Sierpnia 2010 przez makserwus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi