bies Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Jako nowy i jeszcze nie bardzo zorientowany ...mam pytanie ! Czy istnieją takie rośliny owadożerne ( w naszej hodowli ) na które bezpośredni wpływ( rozrost , wygląd, kondycja itp. ) ma dokarmianie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Nie sądzę . Z tego co wiem , dokarmianie nie jest konieczne u żadnej z roślin owadożernych , a np. ktoś pisał że jak muchołówka jest przekarmiana to nawet potrafi słabiej się wybarwiać Swoją drogą lekkie dokarmianie może przyśpieszyć wzrost . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Tak ale tylko w początkowych fazach wzrostu, mówie to o rosiczce burmani, w zasadzie trzeba ja dokarmiac bo inaczej siewki sie nie utrzymaja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Lutego 2010 Share Napisano 19 Lutego 2010 Był stworzony przeze mnie temat odnośnie konieczności dokarmiania niektórych gatunków owadożerów, ale głównie za młodu. Na pewno Drosera sessilifolia jest jednym z gatunków, który bardzo korzysta z dokarmiania. Z doświadczenia mogę dodać, że u mnie D. felix bez dokarmiania jest mikroskopijna przez miesiące. Na pewno "dokarmianie" ma korzystny wpływ na rośliny owadożerne, w końcu SĄ po to OWADOŻERNE. Gdyby nie miało to im przynosić żadnych korzyści, to po co ewoluować w tym kierunku. Takie proste i oczywiste. Ale chyba jak ze wszystkim, przekarmienie na pewno nie jest niczym dobrym, a do tego psuje znacząco wygląd rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 19 Lutego 2010 Autor Share Napisano 19 Lutego 2010 Masz rację ...., to się wydaje oczywiste że z nazewnictwa to są rośliny owadożerne , tylko jak i mnie , tak i każdemu (?) nowemu wydaje się że jak się częściej dokarmia to roślina będzie ładniejsza.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi