Szumas Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Dzisiaj kupiłem mój pierwszy dzbanecznik, i mam male pytanie, ponieważ kilka dzbanków jest uszkodzonych lub zostaly same te wąsy na których się trzymają i czy zostawic je tak jak sa czy uciąć? jeżeli posiadacie jakis informacje odnośnie hodowli tego gatunku to też będę wdzięczny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Ucina się tylko to co suche. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Widziałem też, że jeśli dzbanek nie jest jeszcze całkowicie suchy, a nie możemy znieść jego widoku, to można uciąć wąs przy samym liściu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 i wyrośnie nowy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Nowy wyrośnie razem z nowym liściem , zapewne po aklimatyzacji Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 czyli na wakacje jak dobrze pójdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 w pewnej mądrej książce przeczytałem iż na wiosnę należy go przyciąć zostawiając 3 lub 4 węzły co ma niby powodowac szyszy wzrost pędów bocznych, stosujecie tą metodę? A tak poza tym to w tej doniczce są 2 rośliny ( 2 stożki ) mogę go rozsadzić na 2 doniczki czy lepiej nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 w pewnej mądrej książce przeczytałem iż na wiosnę należy go przyciąć zostawiając 3 lub 4 węzły co ma niby powodowac szyszy wzrost pędów bocznych, stosujecie tą metodę? A tak poza tym to w tej doniczce są 2 rośliny ( 2 stożki ) mogę go rozsadzić na 2 doniczki czy lepiej nie? Ta książka nie jest zaliczana do mądrych . Trzeba by być głupim żeby co roku przycinać dzbanecznika. Nikt tak nie robi, pozatym po coc ci pędy boczne i co to wogóle jest ? Jak kupiłeś sobie pierwszego dzbanecznika to lepiej nic nie ruszaj i czekaj aż ci coś z niego urośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 teraz ostatnie pytanie z serii pytań nooba, powiedzmy ze chce go rozdzielić na 2 rośliny i wymienić się z kimś na innego to lepiej to zrobić teraz czy dać mu odetchnąc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Niedawno był podobny temat na forum wiec trzeb było go przeczytać jak nie masz palaudarium to nie uda ci się ukorzenić więc zostaw roślinę i pogadamy za kilka miesięcy. Poza tym jak to roślina z marketu to nie ma żadnej pewności, że to jest akurat gatunek a nie jakaś krzyżówka (to co piszą w marketach to bzdety) Poza tym na przyszłość jeśli liczysz na konkretne rady zamieść zdjęcie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 Wygląda tak, ma dwie łodygi więc myślałem zeby je rozdzielić na 2 doniczki a nie ucinać czy jakies operacje tego typu robić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Przykro mi ale to nie wygląda na rebeca soper. Raczje na jakąs krzyżówke, a w zasadzie wygląda mi to na wybarwioną ventrate zanim coś kupisz zobacz na google jak powinna wyglądać. rebeca soper : http://farm4.static.flickr.com/3004/311001..._b021ee73ca.jpg lub http://www.orchideasalon.pl/components/com...979c105a2cf.jpg ventrata : http://www.hantsflytrap.com/ekmps/shops/ha...ventrata(2).jpg Co do rozdzielania to nie ma sensu bo mało kto będzie ją chciał pozatym za miesiąc będziet to niestety dla ciebie znacznie gorzej wyglądało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 rzeczywiscie jest troche jasny i troche dziwny jak na rebecce ale ventrata to to nie jest. co prawda patrzac po dzbankach mozna miec watpliwosci ale liscie sa typowe jak dla rebecca soper Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumas Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 na moich dzbankach są takie same włoski jak na soperach z linków, a ventrata ich niema, poza tym mój może być slabo wybarwiony bo mieszkał w castoramie , po za tym miał zawieszkę, z taka nazwą, były też mirandy które wyglądały jak mirandy wiec dlaczego miała by to nie być rebecca soper Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 7 Marca 2010 Share Napisano 7 Marca 2010 Liście ma rzeczywiście jak krzyżówka ramispina x ventricosa, ale dzbanki są bardzo słabo wybarwione. Wygląda to jak nowy holenderski sort. I ciężko powiedzieć czy czegoś tam jeszcze w tej krzyżówce nie ma. Zobaczymy jak Ci nowe dzbanki puści. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi