Marrom Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Zdaję sobie sprawę, że pomysł rozmnażania z cephalotusa pędu kwiatowego to "marnotrawstwo" ale warto wiedzieć, że taki sposób jest możliwy. Zdjęcia i opis procedury mamy tutaj: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=31764&hl= Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 jak ktoś nie ma co z pędem zrobić to czemu by tak nie rozmnożyć tylko pierw ten pęd trzeba mieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 No właśnie trzeba się doczekać tego pędu udało się komuś w polsce wyhodować pęd kwiatowy ?? U cephala chyba jeszcze nikt nie miał ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Fajna ciekawostka, jak się ktoś doczeka lasu pędów kwiatowych cefala to można próbować, jednak trochę takie rozmnażanie trwa i chyba szybciej z liścia czy korzenia można to zrobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Widziałem ten temat na cpuku, ale nie wydało mi się to niczym nadzwyczajnym.. Jak widać błędnie. Troszkę niewydajnytaki sposób, ale czemu nie.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Sterylizacja liści cephalotusa jest dość trudna [duuużo phenolic bleeding bez tzw. dark pretreatment- sory za ang. nazwy ale po polsku ie ma określeń które to dobrze oddają ], może więc ta metoda będzie lepsza do wprowadzania cephali w TC Mnie osobiście ciekawi czi da się wprowadzić w TC dzbaneczniki z pędu kwiatowego... Zna ktoś moze opisy prób rozmnażania dzbanków z pędu kwiatowego? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 o dzbanecznikach nie słyszałem jeszcze żeby ktoś rozmnożył z pędu kwiatowego. on ma to do siebie że dość szybko obumiera i wysycha po przekwitnięciu. Nie jak to w przypadku muchołówkę czy cephali, można porównać go raczej do pędów rosiczek jeśli chodzi o szybkość usychania, a może i nawet szybciej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Powiedzmy sobie wprost i szczerze! Szkoda by mi było tego pędu kwiatowego. No, chyba, że po kwitnieniu i wydaniu nasion, ale wtedy zapewne szanse na sukces znacznie maleją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi