michcup Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 http://icps.proboards.com/index.cgi?board=...amp;thread=3780 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 to się chyba łączy z tą informacją: http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...c=35920&hl= Zaraz zrobi się z tego afera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 No i widać do czego mogą prowadzić kultury in vitro...Geno-śmieci wytworzone przez człowieka, że pogubić się można. Tfu ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Moim zdaniem te mutacje nie są trwałe. [co też napisałem na CPUK] Naprawdę ciężko cokolwiek zmutować przy pomocy samych hormonów- a on tam pisze "various agar combinations"- jeśli chce przez to powiedzieć że uzyskał trwałą mutcję manipulując wyłącznie stężeniem agaru- pozdrawiam serdecznie! Bardzo podobnie wyglądały moje d.madagascarensis które poddałem wysokiemu stężeniu cytokinin i wysokiej temperaturze [odwodnienie tkanek- użycie wysokiego stężenia agaru będzie miało podobne skutki]. Dopiero po ok. 0,5 roku zregenerowały się na tyle by wygladać normalnie [w TC] i aktualnie rosną i wyglądają jak typowe d.madagascarensis. Możliwe że bylbis potrzebuje wiecej czasu na regeneracje. Zresztą szczerze wątpie ze te rosliny są już 7 miesiecy ex-vitro- 1 zdjecie- rosliny na samym dole- tak wyglądają roślinki 1- max 2 tygodnie poza szkłem. Nie rosną jeszcze prosto, są powyginane- to całkowicie normalne po wzroście w ilości 100szt/pojemnik. Najdziwniejsza roslina charakteryzuje się usychaniem końcówek liści i ich niedorozwojem- osobiście sądzę ze to "niedoaklimatyzowane" rośliny, które nie są jeszcze w pełni przyzwyczajone do intensywności światła jakim je karmią. F1 tych roślin wg. mnie będzie wygladać dokładnie tak samo jak normalne byblis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi