Skocz do zawartości

Tani dobry alkohol

Rekomendowane odpowiedzi

Fajny jest ;) Ja osobiście używam też acetonu- do kupienia w budowlanych [do mycia szkła + sterylizacja "płomieniowa". 96% będzie nawet lepszy do opalania narzędzi.

A co do tytułu tematu... żołądkowa gorzka! :D

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • 11 months later...
Ja używam denaturatu. W końcu to też alkohol, tylko skażony, żeby akcyzy na niego nie było. W Polsce do skażenia używa się ogromną dawkę kwasu acetylosalicylowego (aspirynki).

przepraszam ze odkopuje, do skazenia uzywa sie w Polsce glownie bitrexu bo jest bardzo tani;p a latwo sie go pozbyc podchlorynem:) (moja magisterka;p)

wracajac do sterylizacji, w/g zasady im wieksze stezenie tym lepiej do roslin moze sie nie imac, rosliny to tez bialko wiec bardzo latwo je uszkodzic 96%, a ze mniej niz 70% alkohol slabiutko sterylizuje najlepiej bedzie rozcieczyc wlasnie do 70% albo poleciec acetonem:)

pozdrawiam

ps

nie pil bym przedestylowanego takiego alkoholu;] moze troszke na oczy rzucic;p ma duzo metanolu i propanolu

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiadajac na pytanie z tematu- lipa z miodem z żabki :D

A najlepsze właściwości sterylizujace ma właśnie 70% EtOH i to on jest standardowym rr. do sterylizacji powierzchni w TC ;)

Odnośnik do odpowiedzi

krupnik czysty tez niczemu sobie:) uscislajac standaryzowany jest etanol 70 st. troche rozni sie stezeniem od 70%:) a nie lepiej bylo by zainwestowac w jakies lampy niz bawic sie w roztworki? napewno mniejsze ryzyko uszkodzenia roslin

Odnośnik do odpowiedzi

UV to 1 etap, EtOH jest używany "na bierząco" w komorze laminarnej. 70% wagowo daje radę, to że jest "standaryzowany" znaczy tylko i aż tyle że ZAWSZE używa się takiego samego, bo działa ;) I chozi tu o fakt ze rozcieńczony wodą ma lepsze właściwości biobójcze niż czyścioch. A krupnik to klasyka :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.