Pasterz Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Tak w skrócie http://www.allegro.pl/item970240501_dezynf...czny_96_5l.html Bardziej opłacalne jest kupienie sobie 96% i rozcieńczenie go później do optymalnego stężenia 70%. Dodam również, że po przedestylowaniu w celu pozbyciu się dodatków nadaje się na nalewki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Marca 2010 Share Napisano 24 Marca 2010 Fajny jest Ja osobiście używam też acetonu- do kupienia w budowlanych [do mycia szkła + sterylizacja "płomieniowa". 96% będzie nawet lepszy do opalania narzędzi. A co do tytułu tematu... żołądkowa gorzka! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 1 Kwietnia 2010 Share Napisano 1 Kwietnia 2010 Ja używam denaturatu. W końcu to też alkohol, tylko skażony, żeby akcyzy na niego nie było. W Polsce do skażenia używa się ogromną dawkę kwasu acetylosalicylowego (aspirynki). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Ja używam denaturatu. W końcu to też alkohol, tylko skażony, żeby akcyzy na niego nie było. W Polsce do skażenia używa się ogromną dawkę kwasu acetylosalicylowego (aspirynki). przepraszam ze odkopuje, do skazenia uzywa sie w Polsce glownie bitrexu bo jest bardzo tani;p a latwo sie go pozbyc podchlorynem:) (moja magisterka;p) wracajac do sterylizacji, w/g zasady im wieksze stezenie tym lepiej do roslin moze sie nie imac, rosliny to tez bialko wiec bardzo latwo je uszkodzic 96%, a ze mniej niz 70% alkohol slabiutko sterylizuje najlepiej bedzie rozcieczyc wlasnie do 70% albo poleciec acetonem:) pozdrawiam ps nie pil bym przedestylowanego takiego alkoholu;] moze troszke na oczy rzucic;p ma duzo metanolu i propanolu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 Odpowiadajac na pytanie z tematu- lipa z miodem z żabki A najlepsze właściwości sterylizujace ma właśnie 70% EtOH i to on jest standardowym rr. do sterylizacji powierzchni w TC Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 krupnik czysty tez niczemu sobie:) uscislajac standaryzowany jest etanol 70 st. troche rozni sie stezeniem od 70% a nie lepiej bylo by zainwestowac w jakies lampy niz bawic sie w roztworki? napewno mniejsze ryzyko uszkodzenia roslin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 UV to 1 etap, EtOH jest używany "na bierząco" w komorze laminarnej. 70% wagowo daje radę, to że jest "standaryzowany" znaczy tylko i aż tyle że ZAWSZE używa się takiego samego, bo działa I chozi tu o fakt ze rozcieńczony wodą ma lepsze właściwości biobójcze niż czyścioch. A krupnik to klasyka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi