Skocz do zawartości

prośba o identyfikację dzbanka

M@ti

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy może mi ktoś pomóc w identyfikacji tego dzbanecznika. Mam go od około roku i do tej pory myślałem, że to Ventrata (nie było dzbanków), jednak dzisiaj robiąc małe porządki w terrarium przyjrzałem się jego dzbankom i różnią się one od dzbanków innych Ventrat. I nie wiem czy to jest Ventrata, która przy krzyżowaniu więcej cech odziedziczyła od Ventricosy niż Alaty (brak śladów "uskrzydlenia") , czy może jest to czysta Ventricosa ?

Zdjęcia dzbanków omawianego dzbanecznika:

post-4431-1269809729_thumb.jpg,post-4431-1269810092_thumb.jpg

Dla porównania Ventraty:

post-4431-1269810103_thumb.jpg

Dzbaneczniki są hodowane w tych samych warunkach, co więcej w jednej doniczce, także ich zróżnicowanie nie jest na pewno spowodowane innymi warunkami. Dzbanki na powyższych zdjęciach mają około 15cm wielkości.

Pozdrawiam

Mateusz

Odnośnik do odpowiedzi

Krzyżówka może mieć więcej cech jeden rośliny niż drugiej, mi wygląda to na N. 'Ventrata', u mojego okazu młode dzbanki tak właśnie wyglądają. Ale poczekaj na większe dzbanki, wtedy będziesz miał 100% pewności.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.