arucardo Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 witam, mam pytanie czy jeżeli nie mam okna w piwnicy to mogę tam zimować rośliny? i czy w takim razie je doświetlać? z góry dziękuje za odpowiedzi:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Witaj, Jak nie masz okna to też możesz je tam zimować byle by była odpowiednia temperatura. A co do oświetlenie to według mnie doświetlanie nie ejst konieczne, ale inni twierdzą że ejst niezbedne więc możesz doświetlac jakos żąrówka pare godzin dziennie 5 h wystraczajce bedzie. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 doswietlanie zalezy od temp w piwnicy.. jesli bedzie tylko kilka stopni na plusie to wtedy moim zdaniem nie jest wymagane doswietlanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 doswietlanie zalezy od temp w piwnicy.. jesli bedzie tylko kilka stopni na plusie to wtedy moim zdaniem nie jest wymagane doswietlanie. Te rośliny są zimozielone. W okresie spoczynku mają temperatury dodatnie, czyli normalnie, choć w spowolniony sposób przeprowadzają proces fotosyntezy. One żyją, tylko praktycznie nie rosną. Pozbawienie ich światła spowoduje brak dostępu do "pożywienia", a to oznacza, że w tym okresie będą żyły z materiałów zapasowych w 100%. Odbije się to tym na roślinach, że będą słabsze na wiosnę. Także oświetlanie roślin w tym przypadku jest koniecznością. Doświetla się rośliny, kiedy światła jest za mało, a nie całkowity brak. Najlepszą metodą uprawy czegokolwiek jest próba naśladowania natury w możliwie jak najlepszy sposób. Co wymaga podstawowej wiedzy uprawianych roślinach. Skoro gatunki (rodzaje) te mają normalny dostęp do światła słonecznego, a jedynie temperatury są znacznie niższe niż w okresie wegetacji, to znaczy, że ma to jednak coś na celu. Gdyby tak nie było, to rośliny wchodziły by w okres spoczynku pod postacią, bulwy, cebuli czy kłącza, albo innej mocno zredukowanej formy przetrwalnikowej jak turion, olewając to czy na dworze jest palące słońce czy ciemna arktyczna noc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 24 Października 2010 Share Napisano 24 Października 2010 Z dwojga złego lepiej zapewnić zimowanie bez światła, niż pozbawić roślinę całkowicie okresu spoczynku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luczek95 Napisano 30 Grudnia 2010 Share Napisano 30 Grudnia 2010 Moje rośliny straciły dość dużo liści, czy to normalne podczas zimowania? Bo bulwy wyglądają na zdrowe, przynajmniej od kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi