Kimi150 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Witam, nabylem D.Capensis i mam pare pytan;) Roslina dorosla. 1.Wyczytalem, ze woda moze byc ciagle w podstawce ok.1cm? Prawda? 2.Czy w zimie wystarczy jej podludniowe okno? Nie trzeba doswietlac? 3.Podloze to sam kwasny torf? To chyba na tyle;) Jak cos sobie przypomne napisze w tym teamcie. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek00 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 1 Woda powinna być ciągle w podstawce na poziomie 1-2 cm 2 Dla tej rośliny południowe okno będzie wystarczające 3 Sam torf kwaśny wystarczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 To ja też zalicytuję. Poziom wody może być nawet do poziomu ziemi i roślinie to nie zaszkodzi, ale faktycznie 1 cm, to tak przymało. Ale jednak wyższy jest lepszy, nawet ponad 2 cm. Mniejsze ryzyko przesuszenia i rzadkiej trzeba podlewać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 Nie wystarczy jej woda pobierana z podstawki? Wiec nalezy jeszcze normlanie podlwac torf? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Nie wystarczy jej woda pobierana z podstawki? Wiec nalezy jeszcze normlanie podlwac torf? "Do poziomu ziemi" znaczy tyle, że gdy doniczka stoi w wysokim pojemniku to można do niego lać wodę do poziomu równego z poziomem ziemi. Choć uważam, że (szczególnie o tej porze roku) to zbyteczne. Parę centymetrów i jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 No ok, ale zasugerowalem sie tym ze trzeba, bo Cephalotus napisal: Mniejsze ryzyko przesuszenia i rzadkiej trzeba podlewać. Dzieki za szybkie odpowiedzi;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Teraz mam pewien problem.Myslalem, ze dostane torf, ale bylem w ogrodniczym, kwiaciarniach i byl tylko 80l worek, wiec zamowilem i bedzie zapewne jutro. Tylko, ze Rosiczka moze przyjsc juz dzisiaj i oto moje pytanie: Co w takiej sytuacji zrobic, jesli przyjdzie a torfu jeszcze nie bedzie? Nie spodziewalem sie, ze nie dostane torfu i troszke lipa;(( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divastion Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Roślince się nic nie stanie, jak poczeka jeszcze jeden dzień - tym bardziej, że to dorosły Capensis jak przyjdzie to zadbaj o to, żeby jej korzenie nie wyschły, czyli zwilż to, w co zostały okręcone (husteczka, torf etc.) zależy, co kto tam dał A jakbyś nie mógł dostać mniejszego worku torfu, to weź ten 80-cio litrowy, chyba nie jest jakoś niesamowicie drogi, a zawsze będziesz miał na zapas, jak będziesz następne roślinki kupował Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Jam mam tak samo jak Kimi, bo moje muchołówki i rosiczki przyszły wczoraj po południu, ale ziemię będę miała dopiero za kilka godzin. Aż do dzisiaj rana leżały w tym pudełku, w którym przyszły (co może nie było najlepszym wyjściem), ale nie miałam za bardzo innej możliwości. Czy przez ten czas nic im się nie stało? Dodam jeszcze, że są bardzo malutkie, mają od 4-5cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Jam mam tak samo jak Kimi, bo moje muchołówki i rosiczki przyszły wczoraj po południu, ale ziemię będę miała dopiero za kilka godzin. Aż do dzisiaj rana leżały w tym pudełku, w którym przyszły (co może nie było najlepszym wyjściem), ale nie miałam za bardzo innej możliwości. Czy przez ten czas nic im się nie stało? Jeśli miały wilgoć i nie leżały w suchym miejscu nic im nie będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 25 Listopada 2010 Autor Share Napisano 25 Listopada 2010 No w moim przypadku to poczta sobie istnie w kulki ze mna leci. Placisz za polecony priorytetowy, roslina wyslana w pon a jescze nie ma i zapenwe dzisija nie przyjdzie. Specjalnie Torf kupil kurieriem i bedzie dzis a tutaj takie cos...;( Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 No w moim przypadku to poczta sobie istnie w kulki ze mna leci. Placisz za polecony priorytetowy, roslina wyslana w pon a jescze nie ma i zapenwe dzisija nie przyjdzie. Specjalnie Torf kupil kurieriem i bedzie dzis a tutaj takie cos...;( A skąd zamiawiałeś, z Allegro? Ja osobiście polecam Allegro, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju rośliny owadożerne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 No w moim przypadku to poczta sobie istnie w kulki ze mna leci. Placisz za polecony priorytetowy, roslina wyslana w pon a jescze nie ma i zapenwe dzisija nie przyjdzie. Specjalnie Torf kupil kurieriem i bedzie dzis a tutaj takie cos...;( Jeszcze zależy jaki sprzedawca Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Jeszcze zależy jaki sprzedawca Wytłumacz mi gryzon co ma sprzedawca do jakości pracy PP ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 (edytowane) A skąd zamiawiałeś, z Allegro? Ja osobiście polecam Allegro, jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju rośliny owadożerne No Anorak, musisz jeszcze wiele tematów przejrzec na forum, zanim skumasz o co chodzi w hodowli Owadożerów. A allegro, no cóż sama zobaczysz, że tutaj mało który hodowca zamawia rośliny z allegro z wielu powodów. Pozdro Edytowane 25 Listopada 2010 przez theofil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi