latos333 Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Witam W sklepie 'CZ Plants' znalazłem kwas giberelinowy 10ml za 4euro. http://www.czplants.com/p1480-Gibberellic-acid Spytałem jakie to stężenie? odp: percent solution of gibberellic acid, which have for sale - 90+% Czyli że jak? W tych 10 ml jest rozpuszczony ok. 1gram? A może ktoś od nich kupował i może coś powiedzieć na ten temat. Chcę stratyfikować nasiona muchołówki, a zawsze jest podane 0,1-0,2%, no to muszę sobie to jakoś przeliczyć... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Tak, musisz to sobie wyliczyć: jaką ilość tego 90% roztworu rozcieńczyć jaką ilością wody, aby uzyskać stężenie pożądane. Nie zapomnij o zrobieniu odpowiedniej proporcji. Żeby się nie machnąć... Powiem, że jest to odwrotna proporcja. Bo ilościowo Ci przybywa, a stężenie maleje. Tyle z mojej strony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 Dzięki bardzo. To już sobie chyba dam radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Roztwór 90% śmierdzi z daleka, wtedy na 10ml powinno być 9g. Nawet w etanolu nie rozpuści się raczej taka ilość..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2010 No to co oni sprzedają w tym sklepie??? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Prawdopodobnie rr jest przygotowany z powszchnie występującego GA3 o CZYSTOŚĆI 90%. Zapytaj jeszcze raz pytając dokładnie o stężenie roztworu. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi