gryzon Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Witam. Mam krzyżówkę z N. Rebecca soper (tak mi się wydaje) i ostatnio zauważyłam takie coś na 4 lub 3 liściach: I najdziwniejsze: Od spodu: Myślałam o poparzeniu, ale te liście nie są tak blisko lampy jak liście drugiego dzbanka w tej samej doniczce, czyli są około 0,5 metra od zwykłej lampy... Możecie pomóc? Ps. Wiem, że był temat o 'rdzawych plamach', ale nie było nic widać a zdjęciu, więc nie wiem czy to to samo... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 5 Stycznia 2011 Share Napisano 5 Stycznia 2011 Zaiste dziwne to. Do wyboru mamy choroby: grzybowe, pasożytnicze i wirusowe. Pasożyty odpadają, grzyby też jakoś mi nie pasują, ale są zdecydowanie częstsze od wirusowych. Trzeba by wziąć do ręki jakąś książkę o chorobach roślin jakiejkolwiek maści i zobaczyć co to przypomina. Jeżeli to wirus to nie da się nic poradzić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 w tym drugim temacie o którym wspomniałaś podałam stronkę z chorobami zdaje się, że było tam kilka chorób pasujących do tej na Twojej roślince, ale po opisie ciężko stwierdzić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Dzięki, Anorak, zaraz zajrzę. A dzbanek nie wygląda na chorego, ładnie rośnie... Mam obciąć te liście na których są plamy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Nic z tej stronki nie pasuje. Trudno, utnę te listki, przesadzą dzbanka... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi