Skocz do zawartości

Problemy z dzbanecznikiem - pytanie początkującego.

znajomy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,jestem tutaj po raz pierwszy.

Nabyłem mój pierwszy kwiatek owadożerny,problem polega na tym że mi usycha,miał bardzo ładne dzbanki ale od pewnego czasu zaczął schnąć,więc po obcinałem te suche liście z dzbankami i go przesadziłem do ziemi zielonej o ph 4,5-6,0(taką zaproponował mi sprzedawca z Leroy merlin)podlewam go wodą odstoną i teraz destylowaną.

No idalej schnie?

Więc zamówiłem ziemię kwaśny torf o ph 3,5-4,5,jak ją już będę miał to przesadzę.

Poniżej fotki mojego kwiatuszka,co o nim sądzicie?

Da się go jeszcze odratować?

a58ea3aef5282a46m.jpg

6da12cdd3dfef039m.jpg

534fabf1a02d4517m.jpg

880b5311d3577178m.jpg

f950a2aca2166e94m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Roślina na twoich zdjęciach to ventrata. Wygląda rzeczywiście niezbyt dobrze. Przede wszystkim tak jak pisałeś zmień podłoże (to wygląda jakoś podejrzanie). Czy roślina nie jest czasem przesuszona i czym jest ten biały nalot na powierzchni? Dzbanecznik jest do odratowania.

Edytowane przez Twargor
Odnośnik do odpowiedzi

Jest do odratowania ale musisz jest zapewnić zupełnie inne warunki. Podłoże jest bardzo zbite a do tego widać pleśń. Musisz zapewnić lepszą cyrkulację powietrza roślinie i zmienić podłoże na trochę luźniejsze. Roślina poza tym cierpi na brak światła, postaraj się żeby docierały do niej promienie słoneczne - raz na jakiś czas mógłbyś odsłonić tą firankę.

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiadając na twoje pytanie o podłoże: mniej zbite podłoże uzyskasz mieszając ziemię z gąbką pociętą na drobne kawałki, styropianem pokruszonym, perlitem. możesz też kupić gotową mieszankę dla dzbaneczników. wiem że "Mekk" ma taką na sprzedaż. albo możesz posadzić w mech 'spagnum' [jakoś tak się pisze].

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie kupiłeś dzbanka? Jeśli w markecie, kwiaciarni, ogrodniczym itp. to najpewniej tak - N. X 'ventrata'.

Dzbanecznik dostałem a został kupiony w jakimś sklepie holenderskim.

Roślina na twoich zdjęciach to ventrata. Wygląda rzeczywiście niezbyt dobrze. Przede wszystkim tak jak pisałeś zmień podłoże (to wygląda jakoś podejrzanie). Czy roślina nie jest czasem przesuszona i czym jest ten biały nalot na powierzchni? Dzbanecznik jest do odratowania.

Ziemię dziś dostałem,wiec od razu przesadziłem.Poniżej fotki

Nie wiem czy go podlac(podlałem od góry trochę)tak żeby ziemia była cała mokra?czy tylko od spodu?

Po obcinałem znowu te suche liscie.Mam pytanie czy po obcięciu tych liści przy łodydze mogą odrosną nowe?

12430720d2290242m.jpg

c4387164f2e97a06m.jpg

63237f5e7326170bm.jpg

e06de225ce884f1fm.jpg

d5049b9fe28439d5m.jpg

A ziemię kupiłem od tego gościa ==KLIK==

Edytowane przez znajomy
Odnośnik do odpowiedzi

Stare liście nie odrosną, dlatego jeśli nie uschną całe to nie obcinaj ich bez potrzeby. Podłoże jest zdecydowanie zbyt suche dlatego najlepiej roślinę porządnie podlać, choćby poprzez zanurzenie całej doniczki w wodzie przez pewien czas. O ile się nie mylę torf wyschnął na wiór, więc trzeba go namoczyć. I naprawdę weź sobie to do serca i nie przycinaj bardziej tej rośliny. :)

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to faktycznie hollsa to torf jest ok. pamiętaj że sam torf nie wystarczy, musisz dodać coś jeszcze żeby to podłoże było dobrze przepuszczalne. im bardziej tym lepiej!!

kup jeszcze mały spryskiwacz <<wydasz max 5pln a warunki poprawisz kilkukrotnie>> i rano oraz wieczorem zwilż roślinę h2o destylowaną, albo postaw ją w pojemniku z woda i keramzytem ale tak żeby doniczka stała na keramzycie a nie w wodzie. zastanawia mnie czemu pozbyłeś się stożków wzrostu?? jak dzbanek uschnie utnij sam dzbanek a liść zostaw >> przyda się jeszcze roślinie do fotosyntezy. normalną rzeczą jest że liście usychają co jakiś czas wówczas i owszem obciąć przy łodyżce można. ...nikt nie ścina drzew na zimę bo straciły liście... <<przykład nie do końca trafiony ale zawsze przykład>> :P

daj roślinie max światła i wilgoci i to szybko a będzie ok

Odnośnik do odpowiedzi

Taki wyschnięty torf traci swoje właściwości i niestety nie będzie trzymał już tak dobrze wilgoci. Ale V. x ventrata to wytrzymała krzyżówka, lekkie przesuszenie czy przelanie nie powinno jej zaszkodzić.

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemię dziś dostałem,wiec od razu przesadziłem.Poniżej fotki

Nie wiem czy go podlac(podlałem od góry trochę)tak żeby ziemia była cała mokra?czy tylko od spodu?

Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale... dzbaneczników nie podlewa się od spodu przez podsiąkanie, tylko normalnie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.