mataveri Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Czy ktokolwiek z Was to uprawia - hoduje i czy da się to w domowych warunkach utrzymać (poza vivarium, bo to szybko puszcza i długo)? Pozdrawiam Michał PS. Dla mnie to kwintesencja egzotyki, trochę poczytałem i wiem, że łatwo nie będzie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/ poszukaj tu x) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Poczytać, to już poczytałem i teorię znam. Chodzi mi o praktykę = roślina - dzień jak codzień. Czy ktoś to ma? M. http://www.flytrap.pl/bazy/nepenthes/ poszukaj tu x) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 ja mam. I jeśli nie masz doświadczenia w hodowli dzbaneczników (a już wogóle górskich), to radzę Ci pomyśleć nad czymś innym, chyba że masz akurat 100 zł do wywalenia w błoto. Bez vivarium daję Ci może z 5% szans, że przeżyje (powiedziałbym, że żadnych, ale jak mnie kiedyś helka przetrwała na parapecie to cóż, pancerniaki się zdarzają ). Lepiej popróbuj z innymi, albo załóż porządne terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Ja również posiadam ten model i mogę powiedzieć, że w moim wypadku gdy nie było wysokiej wilgotności i/lub konkretnych spadków temperatury to roślinka nie bardzo rosła. Edytowane 4 Lutego 2011 przez tomislav1ster Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 bez paladarium roslina nie ma szans w naszymklimacie do tego bez spadkow temp do 15 stopni noca wogole o nim nie mysl Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Z tymi spadkami to też bez przesady...ja hoduję bez i trzyma się świetnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Jak dla mnie bezwzględny wymóg to wysoka wilgotność 80% w górę. Nie wiem ile czasu się roślina będzie przystosowywać do niższej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Racja, bez wilgotności ani rusz. Ale co do spadków to raczej opcja - nie muszą być b. duże. Ja mam ok. 5 stopni spadku latem i roślinka trzyma się bardzo dobrze, tak samo jak inne górale. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi