Skocz do zawartości

Muchołówki z nasion

Rekomendowane odpowiedzi

Muchołówki wysiewałem z własnych nasion uzyskanych z tych samych odmian.

Jestem ciekaw co się stanie gdybym zapylał kwiaty między różnymi kultywarami?

O ile jest to możliwe takie krzyżowanie to jakich muchołówek można się spodziewać?

Pytam z czystej ciekawości ale jakby mnie kiedyś natchnęło to chcę wiedzieć czy coś z tego by wyszło.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że mogą pewne anomalie się cofać, a niektóre dziedziczyć. Ciężko powiedzieć jaki jest rozkład genów np. dla barwy czerwonej i zielonej, ale stawiam, że czerwona jest recesywna, bo w naturze jest ich mniej. Wiele kultywarów uzyskuje się metodą hodowli tkankowej in vitro i są to w zasadzie namnożone mutacje komórkowe, które mogą znikać w rozmnażaniu generatywnym. Bo tak akurat to jest, że w komórce jajowej dochodzi do wymazywania wszelkich blokad wszystkich genów, które mogły nastąpić w jakiejś tam komórce ciała rośliny i zostały rozmnożone tkankowo.

A tak prosto mówiąc. Nie zdziw się, jak z najcudaczniejszych kultywarów i ich krzyżowania wyjdą Ci najzwyczajniejsze muchołówki po wysianiu. :)

Poinformuj nas o obserwacjach. Porób zdjęcia roślin matczynych, które dawały pyłek, bo to bardzo ważne (geny mitochondrialne) itd. Nie mieszaj siewek, żeby w ogóle można było coś zaobserwować. Jedna roślina, jedne siewki. :) Życzę powodzenia i miłej zabawy.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź.

Jak się zdecyduję na taką zabawę to podzielę się obserwacjami aczkolwiek długo to trwa a efekt może być marny.

To pyłek odpowiada za przenoszenie cech na których nam bardziej zależy czy na odwrót?

Odnośnik do odpowiedzi

To pyłek odpowiada za przenoszenie cech na których nam bardziej zależy czy na odwrót?

Nie wiem co przenosi pyłek. Na pewno mitochondria przenoszą niewiele genów, bo niewiele tego materiału genetycznego tam jest. Natomiast mogą przenosić jakąś istotną informację, nawet jeżeli to będzie jedna cecha. Stąd też ważne jest, która dawała pyłek, a która była zapylana, żeby o tym pamiętać. Czy zieloną zapylałeś czerwoną czy na odwrót. Bo potem będzie można wysunąć pewne wnioski.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.