Gekon Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Na CPUK zetknąłem się z tematem o tych ''szkodnikach''- dlaczego w cudzysłowie? Z tematy wynika że te małe robaczki są pożyteczne- usuwają grzyby. A jaka jest Wasza opinia na ich temat? Ja bedę chciał spróbować i wpuścić je do terrarium. Link to tematu- http://www.cpukforum.com/forum/index.php?showtopic=39843 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Mnie tam skoczogonki nie szkodzą. One przejadają torf. Nie wpuszczałbym ich celowo do swojego terrarium, gdyż nie mają tam ekosystemu. A skoro nie ma ekosystemu, to mogą nie spełniać swojej ważnej-przyrodniczo funkcji. U mnie robią miliony dziur w torfie powodując jego szybszą degradację. Także uważałbym z tym zachwytem nad tymi stworzonkami. Powtórzę, że samym roślinom szkody nie czynią. Nie zauważyłem jeszcze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Niestety nie jestem w stanie podać źródła, ale czytałem o tym, że (demonizowane zwykle) larwy ziemiórek bardzo chętnie zjadają grzyby i glony. Edytowane 16 Marca 2012 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 16 Marca 2012 Share Napisano 16 Marca 2012 Ogólnie hodowcy drzewołazów wpuszczają i stonogi tropikalne i skoczogonki i nie ma problemu z odchodami, które często lekko nawożą. Pełnią role "dozorców czystości". Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi