Kosa1984 Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Hej Rosiczki nie tworzące rozety mają tendencję do formowania z biegiem czasu takiego "pieńka" - miejsca między powierzchnią podłoża, a zieloną częścią. Są tam resztki starych liści i segment ten przyrasta na wysokość wraz z wiekiem rosiczki. Zaobserwować to można choćby u capensisów. Będę w najbliższym czasie sadził dość dużą regię, która też taki "pieniek" ma. Mogę tą część "wciągnąć pod ziemię", tj. zasadzić roślinę w taki sposób, żeby na powierzchni była tylko zielona część, innymi słowy - potraktować jak korzeń? Wyglądałoby to o wiele lepiej, mam tylko wątpliwość czy ta część rośliny nie zacznie z czasem gnić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Mogę tą część "wciągnąć pod ziemię", tj. zasadzić roślinę w taki sposób, żeby na powierzchni była tylko zielona część, innymi słowy - potraktować jak korzeń? Tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Dzięki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja właśnie tak zrobiłem, po czym cała rosiczka uschła, ale marna strata, bo to capensis, do tego mam teraz z tej jednej kilka. Co capensis to capensis! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Jesteś pewien, że padła właśnie z tego powodu? Zdarzały Ci się inne przypadki przypadki padających capensis, które nie były tak posadzone? Edit: Chyba posadzę tak, żeby pieniek był przykryty tylko torfowcem, jako dość przepuszczalnym (korzenie będą w mieszance). Co o tym sądzicie? Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Ja regularnie tak wciągam pod ziemię D. madagascarensis. Ostatnio miałem z tym problem, bo niestety użyłem KOSZMARNEGO torfu. Ohydztwo, tragedia, no cóż. Jak miałem torf dobrej jakości, to nie miałem żadnych problemów. Nie wiem jak D. regia zareaguje, ale jeżeli nie uszkodzisz jej korzeni, to nie widzę powodu, aby miała paść. sebek1393, jeżeli padła Ci w ten sposób D. capensis, to... musiałeś się wybitnie postarać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Szczerze mówiąc, nie wiem dlaczego tak się stało, bo był to jedyny taki przypadek, a poza tym to capensis i nie takie rzeczy można z nim zrobić. Poza tym zaraz wyrosło kilka małych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi