Artistide Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Witam. Moja D. binata od jakiegoś czasu wytwarza o połowę krótsze liście, niż te, które wytworzyła wcześniej (zanim do mnie przyszła)? Dlaczego tak robi? Czy robię coś źle? Przepraszam za rozmiar, zapomniałem go zmienić. Stare liście Nowe liście P.S. Próbowałem dać jej jakiś kwiatek, przeprosić ją, jednak to nic nie dało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Może za mało światła? na jakim parapecie trzymasz je? Tak wogóle ładne roślinki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Najprawdopodobniej za mało światła. Najlepiej oisz warunki, w jakich trzymasz roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 (edytowane) Wilgotności nie znam, jest taka, jaka może być na parapecie. Parapet, południowo-wschodni. Światło zależy od słońca, poza tym nad roślinami jest zawieszona lampka ze słabą żarówką (zawsze to coś). Ten brak światła, to by chyba mogło być to. Myślałem nad tym, żeby wystawić roślinki na słońce, za okno, ale za oknem mam pochyły parapet ze śliskimi kafelkami, więc raczej odpada. Jednak niższa roślina niczym mi nie wadzi. Tak wogóle ładne roślinki Dzięki Edytowane 14 Maja 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 A na jakim parapecie trzymasz rośliny (bo opisałeś natężenie światła, a nie od jakiej strony ono pada). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Najnormalniejsze liście. Piękne, nie wiem o co chodzi. Długość liści zależy od różnych czynników. Między innymi wilgotności. Ale skoro liście twojej D. binata wyglądają pięknie, to po co cokolwiek zmieniać? Jeszcze jej się pogorszy. Może podrośnie, zagęści się i będzie produkować dłuższe liście. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Południowo wschodni jest niby najlepszy ale szczerze mówiąc mi na zachodnim wiele roślin (w tym rosiczki) lepiej rosły niż na wschodnim Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Najnormalniejsze liście. Piękne, nie wiem o co chodzi. Długość liści zależy od różnych czynników. Między innymi wilgotności. Ale skoro liście twojej D. binata wyglądają pięknie, to po co cokolwiek zmieniać? Jeszcze jej się pogorszy. Może podrośnie, zagęści się i będzie produkować dłuższe liście. Mi to nie przeszkadza, zauważyłem, że ma krótsze liście, więc chciałem się dowiedzieć dlaczego. owadomaniaku, edytowałem post. Dzięki wszystkim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi