Skocz do zawartości

Krótkie liście u D. binaty

Artistide

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Moja D. binata od jakiegoś czasu wytwarza o połowę krótsze liście, niż te, które wytworzyła wcześniej (zanim do mnie przyszła)? Dlaczego tak robi? Czy robię coś źle?

Przepraszam za rozmiar, zapomniałem go zmienić.

Stare liście

post-5854-1337016102_thumb.jpg

Nowe liście

post-5854-1337016140_thumb.jpg

P.S. Próbowałem dać jej jakiś kwiatek, przeprosić ją, jednak to nic nie dało.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wilgotności nie znam, jest taka, jaka może być na parapecie. Parapet, południowo-wschodni.

Światło zależy od słońca, poza tym nad roślinami jest zawieszona lampka ze słabą żarówką (zawsze to coś).

Ten brak światła, to by chyba mogło być to. Myślałem nad tym, żeby wystawić roślinki na słońce, za okno, ale za oknem mam pochyły parapet ze śliskimi kafelkami, więc raczej odpada.

Jednak niższa roślina niczym mi nie wadzi.

Tak wogóle ładne roślinki

Dzięki :)

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

Najnormalniejsze liście. Piękne, nie wiem o co chodzi. Długość liści zależy od różnych czynników. Między innymi wilgotności. Ale skoro liście twojej D. binata wyglądają pięknie, to po co cokolwiek zmieniać? Jeszcze jej się pogorszy. Może podrośnie, zagęści się i będzie produkować dłuższe liście.

Odnośnik do odpowiedzi

Najnormalniejsze liście. Piękne, nie wiem o co chodzi. Długość liści zależy od różnych czynników. Między innymi wilgotności. Ale skoro liście twojej D. binata wyglądają pięknie, to po co cokolwiek zmieniać? Jeszcze jej się pogorszy. Może podrośnie, zagęści się i będzie produkować dłuższe liście.

Mi to nie przeszkadza, zauważyłem, że ma krótsze liście, więc chciałem się dowiedzieć dlaczego.

owadomaniaku, edytowałem post.

Dzięki wszystkim.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.