PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Witam,dzisiaj chciałem nakarmić moją malutką muchołówkę mrówką,ale ta niestety wyszła .Czy mogę dać drugą do innej pułapki?Nie zaszkodzi to jakoś? Proszę o szybką odpowiedź! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) To że mrówka wyszła z pułapki, może roślinkę troszke osłabić, gdyż pułapka zamknęła się i nie strawiła swojej zdobyczy. Bez obaw możesz teraz dać jakiegoś owada do innej pułapki. Najlepiej daj muchołówce coś większego niż mrówka (najlepiej jakąś małą muche), ponieważ mrówki są małe i zanim pułapka rozpocznie trawienie, mrówka ma dużo czasu na ucieczkę. Edytowane 15 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 A muchy to skąd mam wziąć? Nałapać czy z wędkarskiego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Możesz karmić owadami tylko ważne jest to, by nie były większe od pułapki. Możesz w domu nałapać jakichś muszek czy czegoś innego, lub wybrać się do wędkarskiego (sprzedają tam takie małe, białe robaczki). Edytowane 15 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Ok dzięki oraz zdjęcie muchołówki: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Ta muchołówka nie jest taka mała jak pisałeś, więc bez problemu możesz karmić większymi sztukami . A tak w ogóle to ładna roślina . Edytowane 15 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Muchołówki są samowystarczalne. Jak przez dłuższy okres czasu same coś nie złapią to można dokarmiać muchami lub pająkami ale PO JEDNEJ raz na jakiś czas. Przekarmienie może się odbić n.p na wybarwieniu pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Redgreen ma rację, ale mrówka u muchołówki strawiona nie została, więc nakarmić można (jak roślina PowerpointaPL coś strawi, odzyska w tedy energię, którą straciła podczas poprzedniej próby karmienia). Roślinę wystawiasz na dwór czy nie, bo jeśli jest w mieszkaniu cały czas, dokarmiać nie musisz, ponieważ w domu jest dużo much i innych stworów (owady na polu są zajęte ważniejszymi sprawami niż włażenie do pułapek rośliny). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Redgreen ma rację, ale mrówka u muchołówki strawiona nie została, więc nakarmić można (jak roślina PowerpointaPL coś strawi, odzyska w tedy energię, którą straciła podczas poprzedniej próby karmienia). Roślinę wystawiasz na dwór czy nie, bo jeśli jest w mieszkaniu cały czas, dokarmiać nie musisz, ponieważ w domu jest dużo much i innych stworów (owady na polu są zajęte ważniejszymi sprawami niż włażenie do pułapek rośliny). Przepraszam, ale zamknięcie się pułapki muchołówki bez złapania ofiary wcale jej nie osłabia. Dokładnie taki sam efekt może mieć ruszające się na wietrze źdźbło trawy lub kropla deszczu. Możliwe, że nieustanne "bawienie" się każdą jedną pułapką mogłoby je odczulić po pewnym czasie (nie mam pewności), ale w widoczny i zauważalny sposób rośliny nie osłabi. Niby co miałoby spowodować? Chętnie się dowiem. Jestem też zaskoczony, że trzymając rośliny na dworze (bo tak się u mnie mówi) należy je dokarmiać, bo owady wolno żyjące mają coś lepszego do roboty. Rzekłbym, że jest raczej odwrotnie, a jeszcze poprawniej, to nie ma większego sensu dokarmiania muchołówek. Czy stoją w pomieszczeniu, czy na zewnątrz, zawsze sobie coś złapią i to coś im w zupełności wystarcza do w pełni poprawnego wzrostu i rozwoju. Ja zamiast karmieniem przejmowałbym się wszystkimi innymi czynnikami jakie wymaga ta roślina, bo jej wystarczą cztery owady w skali roku, a to w zupełności złapie sama. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Złapałem muchę,ale wystaje jej głowa z wnętrza pułapki. Czy pułapka zgnije? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Ja zamiast karmieniem przejmowałbym się wszystkimi innymi czynnikami jakie wymaga ta roślina, bo jej wystarczą cztery owady w skali roku, a to w zupełności złapie sama. I to jest słuszna koncepcja a w Krakowie mówi się wystawić na pole Jak zgnije to wyrośnie następna i nie przejmuj się pierdołami Edytowane 15 Maja 2012 przez Redgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Jak teraz ją nakarmiłem to teraz jak się otworzy np. za tydzień to kiedy następny owad? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Złapałem muchę,ale wystaje jej głowa z wnętrza pułapki. Czy pułapka zgnije? Zależy jak dużo jej wystaje, jednak gdy dostaną się bakterie do środka to zgnije. Jak teraz ją nakarmiłem to teraz jak się otworzy np. za tydzień to kiedy następny owad? Ja radził bym odczekać ok. 2-6 tygodni, lub po prostu jeśli masz możliwość to wystaw ją na podwórko i będzie sobie sama łapała. Ja kiedyś z zafascynowania zapchałem swojej wszystkie pułapki i przeżyła. Edytowane 15 Maja 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Cephalotus napisał chyba jasno co ja potwierdziłem. Ciężko to zrozumiec więc zobacz na zdjęcie mojego"Green Dragona" w dziale konkursów. Od marca nie miały ani jednej muchy te duże - te mniejsze obok same na balkonie coś złapały i żyją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zielony 23 Napisano 21 Czerwca 2012 Share Napisano 21 Czerwca 2012 Jak długo trwa trawienie muchy przez muchołówkę ? Przed wczoraj nakarmiłem moją ,,Rolyal Red'' i dzisiaj pułapka się otworzyła, a mucha nadal leży w środku, i nie wygląda na strawioną . Czy to normalne ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi