tsunami Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Cześć. W ramach aktywnego wypoczynku postanowiłem odwiedzić Bagna w Dąbrowie Górniczej - Antoniowie. Stosunkowo niewielki obszar (ok 2,5 - 3 ha) usytuowany jest w starorzeczu potoku Trzebyczka. Torfowisko sąsiaduje z borem sosnowym, łąkami oraz lasem łęgowym. Właściwe torfowisko jest małe - zajmuje obszar nie większy niż 50 x 50m. Na tak małej powierzchni można wyróżnić torfowiska niskie oraz przejściowe. Po zjechaniu z drogi i odjechaniu kilkudziesięciu metrów zatrzymujemy się przed mostkiem nad starym korytem potoku Trzebyczka. Po drugiej stronie znajduje się bór sosnowy. Przepraszam za jakość zdjęć. Musiałem je skompresować ze względu na ograniczenie forum. Udajemy się dalej ścieżką. Jeszcze tylko zejście piaszczystą skarpą (jakieś 2 metry w dół) i można podziwiać las łęgowy. Jak las łęgowy, to i sphagnum Dwa stare koryta potoku z "wyspą" pośrodku Jeden z tubylców Kolejny, niestety niezidentyfikowany - może ktoś pomoże? Kilkadziesiąt metrów przez las i główny cel wycieczki już prześwituje pomiędzy gałęziami A pod nogami mech sphagnum Kukułka plamista (widzanych kilkadziesiąt osobników rozsianych po całym torfowisku) I nareszcie główny cel podróży i stąpania po kostki w wodzie - mięsożery. Przy brzegu torfowiska czeka - na dobry początek - Drosera rotundifolia. Przez cały czas musiałem bardzo uważać, żeby nie podeptać roślin, które rosły w ilości od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk na metr kwadratowy. Obszar skolonizowany w 100% to przynajmniej 50x50 metrów x 10 osobników (średnio na m2) daje nam 25 tysięcy osobników. W rzeczywistości D.rotundifolia rośnie tu znacznie gęściej niż 10os/m2, ponadto można znaleźć skupiska w innych miejscach. Populację Drosera rotundifolia na tym stanowisku oceniam na kilkadziesiąt tysięcy osobników. Stojąc zaledwie kilka metrów od brzegu torfowiska zauważyłem D.intermedia lub D.obovata W okolicy jest znacznie więcej osobników różnych rozmiarów. Ta kępka ma 8 cm wysokości. Jest bardzo piękna i widać ją z kilku metrów. Zważywszy na rozmiar i kształt liści wydaje mi się, iż jest to D. x obovata. Jeśli się mylę - proszę o poprawienie. Widziałem kilkaset osobników D. x obovata. Z całą pewnością na Bagnach w Antoniowie jest ich kilka tysięcy. Jak widać radzi sobie bardzo dobrze . Oglądając rośliny ze zdjęć wyżej stoimy plecami do środka torfowiska. Kiedy się obrócimy rozpościera się przed nami taki oto widok Parę metrów dalej napotykamy Drosera intermedia rosnące w kałuży Kolejna kałuża. D. intermedia, D. x obovata, D. anglica (trzeba się dobrze przyjrzeć - jest kilka osobników) ... Ach ta wszędobylska obovata... Nie wspomniałem o D.intermedia. Jest ich sporo, choć na pewno mniej niż D. x obovata. Kilkadziesiąt sztuk widziałem na pewno. Przypuszczam, że na całym torfowisku jest ich kilkaset, a może nawet trzycyfrowa liczba. Problemem przy ocenianiu jest trudność w odróżnieniu intermedii od obovaty. Z bliska nie jest źle, ale z daleka mam z tym duży problem. D. anglica, D. intermedia lub D. x obovata Populacja D.anglica chyba nieco liczniejsza niż D.intermedia. Na koniec zdjęcie rodzinne do albumu. Edytowane 7 Czerwca 2012 przez tsunami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Sława Ci za te zdjęcia i relację. Przez cały czas musiałem bardzo uważać, żeby nie podeptać roślin, które rosły w ilości od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk na metr kwadratowy. Nie musisz się bać o podeptane rosiczki. Jeśli chodzisz, podnosząc nogi, nie ciągniesz ich po ple to nic się rosiczkom nie stanie. Razem z torfowcem i innymi roślinami podniosą się po godzinie. Zważywszy na rozmiar i kształt liści wydaje mi się, iż jest to D. x obovata. Jeśli się mylę - proszę o poprawienie. Tak, to obovata. Tutaj moja fotka jej kuzynki z Borów Tucholskich: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ost&id=8228 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 No piękna wyprawa i piękna relacja. Prawdopodobnie Bagna w Antonowie to mój najbliższy cel czynnego wypoczynku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Czerwca 2012 Share Napisano 7 Czerwca 2012 Bardzo ciekawa fotorelacja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2012 (edytowane) Relacja została dokończona. Sława Ci za te zdjęcia i relację. Nie musisz się bać o podeptane rosiczki. Jeśli chodzisz, podnosząc nogi, nie ciągniesz ich po ple to nic się rosiczkom nie stanie. Razem z torfowcem i innymi roślinami podniosą się po godzinie. Tak, to obovata. Tutaj moja fotka jej kuzynki z Borów Tucholskich: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...ost&id=8228 Masz rację, mimo tego starałem się ich nie deptać. Dzięki za potwierdzenie identyfikacji obovaty. Szczerze mówiąc miałem spore problemy z odróżnieniem jej od intermedii. Przyglądałem się i przyglądałem... i dalej nie miałem pewności . Ciekawą sprawą jest to, że D. x obovata radzi sobie lepiej od D.anglica. Wspomnę jeszcze o rozmiarach jakie osiąga. Kępka przedstawiona na fotografii z moją dłonią miała 8cm wysokości. Najdłuższe liście mogły mieć 10 cm. W porównaniu z innymi - kolos. Na zdjęciach przedstawiających różne gatunki również widać, że obovaty osiągają imponujące rozmiary. Edytowane 7 Czerwca 2012 przez tsunami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 Intermedia ma bardziej smukłe blaszki liściowe niż obovata. Ta druga ma natomiast bardziej eliptyczne liście. Kolejną różnicą są gabaryty. Intermedia znacząco mniejsza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 26 Czerwca 2012 Share Napisano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Też miałem przyjemność być na tym stanowisku, ale pogoda była taka średnia. Dżdżyło cały czas. W sumie fantastyczna pogoda na zwiedzanie tego typu terenów. Woda pod nogami, woda leci na głowę. Nikt nie wyłaził z domu. Niestety na robienie fotek, to już średnio... D. x obovata D. x obovata w miksie z D. anglica D. x obovata, w tle D. rotundifolia D. anglica Kruszczyk błotny Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi