CFHs Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 Myślę, że powinniśmy raz na zawsze rozstrzygnąć spór, czy powinno się wlewać wodę do kapturów czy nie. Ja osobiście spotkałem się z trzema tezami: 1. Tylko do Sarracenia purpurea powinno się wlewać wodę 2. Można zraszać wszystkie kaptury, co sprawi, że po jakimś czasie woda się zbierze w kapturach 3. Nie powinno się wlewać wody da kapturów Moje, stanowisko jest takie. Aby wspomóc trawienie ofiar przez kapturnice powinno się wlewać do nich chociaż trochę wody. W naturalnym środowisku podczas opadów na pewno dostaje się woda no kapturnic. Co Wy sądzicie o tej sprawie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Czerwca 2012 Share Napisano 11 Czerwca 2012 W naturalnym środowisku podczas opadów na pewno dostaje się woda no kapturnic. Co Wy sądzicie o tej sprawie? No na pewno to powiedzieć nie możesz. Moje kapturnice stoją na dworze przez cały sezon wegetacyjny, dopóki temperatury nie spadają sporo na minus. Mają deszcze, mżawki, ulewy. O ile kaptur nie zostanie uszkodzony, to nie u wszystkich gatunków nalewa się woda. Oczywiście S. purpurea po deszczu wylewa się brzegami, jak często też jej mieszańce. Nawet do Sarraceni flava nalewa się woda, co powoduje, że kładą mi się lub zwieszają dzbany. Wygląda to bardzo nieatrakcyjnie. Ja nie zauważyłem, aby taka nalana woda do środka dzbana jakoś przyspieszała trawienie owadów, które i tak nie zostaną strawione. Zresztą w pewnym momencie jest ich tak dużo, że dzban w miejscu ich zalegania brązowieje i wygląda paskudnie. Dolanie wody wcale nie zapobiega temu powikłaniu. Tak szczerze, to kapturnice mają to w nosie czy wy im nalejecie wody czy nie. Nie zauważyłem nawet, aby liczba owadów wpływała na atrakcyjność dzbanów. Wręcz przeciwnie, za dużo ujmuje uroku roślinie. Wy im lepiej zapewnijcie prażące słońce ile się da i kto może, podwyższoną wilgotność (to akurat lubią). A nie: "lać czy nie lać, oto jest pytanie"? Do podstawki lać zawsze, do dzbanów jak ma ktoś ochotę i to go uspokoi, poprawi mu humor, to niech sobie naleje, a wnioski wyciągnie sam. Zauważyłem, za to, że obcinanie starych dzbanów na zimę powoduje, że na wiosnę wyrastają na prawdę atrakcyjne dzbany. Coś czego jeszcze nie miałem, bo do tego roku nie obcinałem. Także warto obcinać. (CFHs, poza pierwszym zdaniem, reszta jest napisana ogólnie.) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi