Skocz do zawartości

Będzie coś z tego?

Bartnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Niestety ktoś wysłał mi rośliny zwykłym listem i spędziły one w podróży ok. 5 dni, będzie coś z nich? Lepszych zdjęć nie byłem w stanie zrobić... Btw. dobrze wsadzone?

116_0366.JPG

116_0368.JPG

116_0371.JPG

116_0367.JPG

116_0369.JPG

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie nie widzę ale to są jakieś rosiczki miniaturowe tak? Bo jak tak to one mają teraz czas spoczynku, nie wszystkie muszą nie wszystkie zawsze przechodzą, ale te raczej tak i musisz ograniczyć podlewanie.

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Nie dopsze, że kwitnące... :/ U mnie niektóre gatunki po kwitnieniu regularnie padały. D. pulchella natomiast może kwitnąć na okrągło i nic jej nie jest. To jest może D. paleacea ssp. roseana? Ona też dostaje mocno w kość w czasie kwitnienia. Ja bym się raczej przejmował nie tym, że spędziły 5 dni w przesyłce, a tym, że dostałeś kwitnące...

A co to w ogóle za gatunek, czy mi się wydaje, czy ma pomarańczowe kwiatki?

Odnośnik do odpowiedzi

Drosera paleacae, wymieniłem je na mech , ale nie przepuszczałem, że wyśle je zwykłym listem.....gdy Listonosz przyniósł list zamarłem był cały podarty a w środku plastikowy kieliszek z roślinami zmiażdżony. Czy ja wiem czy to stan spoczynku, chyba by mi napisał , że rośliny w takowym się znajdują... Szczerze jestem zły... a nawet bardziej rozczarowany, ja wysłałem priorytet tego samego się spodziewałem, już jak tak bardzo żal tej złotówki wystarczyło napisać z chęcią bym dopłacił do priorytetu... i cieszył się pięknymi roślinami

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy nie patrze jak często podlewam bo jest to mało precyzyjne, czasem raz na tydzień czasem raz na 3-4 dni (mówię o czasie spoczynku czyli teraz odkąd temp. w ciągu dnia powyżej 24*C) ale zawsze na dotyk sprawdzam palcem jak wilgotna ziemia i podlewam teraz bardzo oszczędnie czyli ziemia robi się skorupowata ale nie wyschnięta na wiór. Palcem jak dotknę to bardzo delikatnie wilgotna na pół sucha. Ale to ja tak robię może inni inaczej polecą Tobie ale mi roślinki na razie tak podlewane żyją i mają się całkiem dobrze.

Odnośnik do odpowiedzi

allgreen w wolnej chwili mógłbyś opisać hodowlę tej rosiczki tu?, wprowadzanie w stan spoczynku wybudzanie, rozmnażanie ogólnie hodowla dla zielonych myślę, że wielu początkujących hodowców będzie ci niezmiernie wdzięcznych:) za bagaż twych doświadczeń z tą pięknotką.... A bynajmniej u mnie będziesz miał wielkie piwo!

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam mogę naskrobać, choć sam jestem jeszcze początkujący jeśli chodzi o ten gatunek bo hoduje go od gemmae dopiero od tego roku, ale jak na razie dobrze mi to wychodzi. A jak na razie garść informacji tutaj http://www.owadozery.pl/drosera-paleacea-s...84.html#Hodowla

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.