Bartnik Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Witam , Niestety ktoś wysłał mi rośliny zwykłym listem i spędziły one w podróży ok. 5 dni, będzie coś z nich? Lepszych zdjęć nie byłem w stanie zrobić... Btw. dobrze wsadzone? Edytowane 23 Lipca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Dokładnie nie widzę ale to są jakieś rosiczki miniaturowe tak? Bo jak tak to one mają teraz czas spoczynku, nie wszystkie muszą nie wszystkie zawsze przechodzą, ale te raczej tak i musisz ograniczyć podlewanie. Edytowane 23 Lipca 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Nie dopsze, że kwitnące... :/ U mnie niektóre gatunki po kwitnieniu regularnie padały. D. pulchella natomiast może kwitnąć na okrągło i nic jej nie jest. To jest może D. paleacea ssp. roseana? Ona też dostaje mocno w kość w czasie kwitnienia. Ja bym się raczej przejmował nie tym, że spędziły 5 dni w przesyłce, a tym, że dostałeś kwitnące... A co to w ogóle za gatunek, czy mi się wydaje, czy ma pomarańczowe kwiatki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 (edytowane) Drosera paleacae, wymieniłem je na mech , ale nie przepuszczałem, że wyśle je zwykłym listem.....gdy Listonosz przyniósł list zamarłem był cały podarty a w środku plastikowy kieliszek z roślinami zmiażdżony. Czy ja wiem czy to stan spoczynku, chyba by mi napisał , że rośliny w takowym się znajdują... Szczerze jestem zły... a nawet bardziej rozczarowany, ja wysłałem priorytet tego samego się spodziewałem, już jak tak bardzo żal tej złotówki wystarczyło napisać z chęcią bym dopłacił do priorytetu... i cieszył się pięknymi roślinami Edytowane 23 Lipca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Powiem tak mam ten gatunek i mi teraz on nie rośnie bo jest w stanie spoczynku i zdaje mi się że u Ciebie jest tak samo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Miejmy nadzieje, że tak jest w jakimś stopniu usprawiedliwiło by to zwykły list choć niesmak pozostaje, jak często je podlewasz(orientacyjnie bo wiadomo, każda roślina, jak i warunki się różnią) ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Nigdy nie patrze jak często podlewam bo jest to mało precyzyjne, czasem raz na tydzień czasem raz na 3-4 dni (mówię o czasie spoczynku czyli teraz odkąd temp. w ciągu dnia powyżej 24*C) ale zawsze na dotyk sprawdzam palcem jak wilgotna ziemia i podlewam teraz bardzo oszczędnie czyli ziemia robi się skorupowata ale nie wyschnięta na wiór. Palcem jak dotknę to bardzo delikatnie wilgotna na pół sucha. Ale to ja tak robię może inni inaczej polecą Tobie ale mi roślinki na razie tak podlewane żyją i mają się całkiem dobrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 Jeśli możesz to napisz nam kto jest tak nie odpowiedzialny.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Zobaczymy co napisze, już wiem jedno, że nie tylko ja dostałem rośliny w takim stanie od tej osoby, Rosiczki nie były w fazie spoczynku więc raczej kosz:(( Edytowane 24 Lipca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 To wystaw odpowiednią ocenę w komentarzach i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Więc kogo mamy unikać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 To nie jest miejsce na skargi i zażalenia. Odpowiednie miejsce to komentarz w profilu i dział "pręgierz":http://www.rosliny-owadozerne.pl/Pregierz-skargi-spory-negatywne-komentarze-f158.html Otwarte na prośbę autora tematu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 24 Lipca 2012 Autor Share Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) allgreen w wolnej chwili mógłbyś opisać hodowlę tej rosiczki tu?, wprowadzanie w stan spoczynku wybudzanie, rozmnażanie ogólnie hodowla dla zielonych myślę, że wielu początkujących hodowców będzie ci niezmiernie wdzięcznych:) za bagaż twych doświadczeń z tą pięknotką.... A bynajmniej u mnie będziesz miał wielkie piwo! Edytowane 24 Lipca 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 (edytowane) Coś tam mogę naskrobać, choć sam jestem jeszcze początkujący jeśli chodzi o ten gatunek bo hoduje go od gemmae dopiero od tego roku, ale jak na razie dobrze mi to wychodzi. A jak na razie garść informacji tutaj http://www.owadozery.pl/drosera-paleacea-s...84.html#Hodowla Edytowane 24 Lipca 2012 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi